12 Jul, 2018

Analys Matra Petroleum: "En bit på vägen mot årets produktionsmål"

Med 27% ökning av produktionen under Q2 till 744 boepd och 6 av 24 planerade brunnarna borrade, men ännu inte satta i produktion, så är bolaget på god väg mot sitt mål att fördubbla produktionstakten under 2018. Trots en pressad värdering på EV/1P 3,1x så är en uppvärdering av aktien helt beroende av att bolaget lyckas visa att man kan nå det långsiktiga målet på 6000 boepd. Lyckas man leverera på målet för 2018 så har man tagit ett väsentligt och trovärdigt steg på vägen, vilket kan bidra till att minska värderingsrabatten. Med en hög finansiell hävstång med en nettoskuld/EBITDA på 17x 2018 ser vi en hög potential i aktien, men till en hög risk.

Produktionsökning på 27% under Q2
Matra Petroleums operativa uppdatering visade en ökning av olje- och gasproduktionen i andra kvartalet med 27% till 744 boepd, jämfört med produktionen i första kvartalet. 391 av de 744 boepd utgjordes av olja, resterande del av gas. Produktionssiffrorna inkluderar produktionen från de 40 olje- och gasrättigheter Matra nyligen förvärvat från Melody Capital Partners med en produktion på omkring 115 boepd. I samband med förvärvet säkrade Matra också finansiering för en accelerering av bolagets borrprogram med 24 planerade borrningar 2018, där man borrat 6 brunnar och färdigställt 4 hittills. Produktion från dessa nya brunnar beräknas inledas under juli.

Mål att fördubbla produktionen 2018
Bolaget har som mål att fördubbla produktionstakten under 2018 och vi fortsätter att räkna med att bolaget når en produktion på 1200 boepd mot slutet av året. Vi lämnar vår prognos för intäkterna i år oförändrad och har sänkt den med 2% nästa år, framförallt som en funktion av justerade oljeprisantaganden (där vi använt snittet av tre stora oljekonsulters prognoser). Med en fortsatt brant produktionsökning även under 2019 så innebär vår prognos ett starkt kassaflöde i år och nästa år, men fortsatta förluster på nettoraden pga. höga finansieringskostnader. Det stärkta kassaflödet ger dock möjligheter att sänka finansieringskostnaderna och även förbättra nettoresultatet.

Produktionsmålet för 2018 kan minska rabatten i värderingen
Den senaste oberoende reservuppdateringen av bolagets reserver visade ett värde på USDm 151 för bolagets dåvarande 21,0m boe av 1P. Den gjordes dock kring årsskiftet när oljepriset stod runt USD 50, och innan förvärvet av 4m boe från Melody Capital Partners till priset USDm 6,2. Värderingen i reservrapporten kan jämföras med bolagets rörelsevärde, EV (börsvärde + nettoskuld) på USDm 78. Värderingen på EV/1P USD 3,1x kan också jämföras med snittet bland svensknoterade oljebolag på USD 11x per fat 1P och USD 8x per fat 2P. Skulle bolaget lyckas dubbla produktionen som utlovat under 2018 så kan det ha stor betydelse för att stärka marknadens förtroende för bolaget och deras ambition att öka produktionen till målet på 6000 boepd på sikt, vilket skulle minska rabatten i värderingen. Med ökande produktion och minskande förluster framöver, och en ansträngd finansiell situation med en nettoskuld/EBITDA på 17x 2018 så ser vi en dubblingspotential i aktien på sikt, men till en hög risk.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.