9 Aug, 2018

Analys Midsona: "Fortsatt stark organisk tillväxt"

Midsonas försäljning ökade med 48% y/y till SEKm 714, jmf med vår förväntan om SEKm 688. Den bakomliggande drivkraften var en kombination av en 5% tillväxt inom bolagets prioriterade varumärken samt det nya distributionsavtalet med HRA Pharma. Bruttomarginalen sjönk till 30,8% (31,8%) med anledning av 1) Den svaga SEK mot EUR, vilket drar upp varukostnaderna. 2) Kostnadsstrukturen i det förvärvade tyska bolaget Davert har en högre andel produktions och lagerrelaterade kostnader vilket skiljer sig från Midsonas och bidrar till en lägre bruttomarginal. Efter rapporten sänker vi vår EPS estimat med 11% drivet av den lägre bruttomarginalen under kvartalet. Dock bedömer vi att bolaget kan vända den negativa trenden genom 1) prishöjningar 2) kostnadsbesparingar samt 3) synergier från Davert. Vi ser medelhög potential i aktien till medelhög risk.

HRA Pharma lyfter försäljningen
Midsonas försäljning ökade med 48% y/y till SEKm 714, jmf med vår förväntan om SEKm 688. Den organiska tillväxten uppgick till 10%. Den bakomliggande drivkraften var en kombination av en 5% tillväxt inom bolagets prioriterade varumärken samt det nya distributionsavtalet med HRA Pharma. Bruttomarginalen sjönk till 30,8% (31,8%) med anledning av 1) Den svaga SEK mot EUR, vilket drar upp varukostnaderna. 2) Kostnadsstrukturen i det förvärvade tyska bolaget Davert har en högre andel produktions och lagerrelaterade kostnader vilket skiljer sig från Midsonas och bidrar till en lägre bruttomarginal. EBITDA ökade med 67% till SEKm 57 (34), vilket var lägre än vår förväntan om SEKm 70. Avvikelsen förklaras primärt av att vi räknade på en högre bruttomarginal. Resultatet efter skatt ökade till SEKm 25 (15) samtidigt som kassaflödet från den löpande verksamheten steg till SEKm 54 (34).

Åtgärdsplan för att förbättra bruttomarginalen
I takt med den starka utvecklingen för EUR har Midsonas bruttomarginal påverkats negativt. För att vänta utvecklingen har bolaget genomfört prishöjningar primärt på den svenska marknaden. Som tidigare kommunicerats tappar Midsona distributionsavtalet med Alpro i Sverige och Norge vid årsskiftet 2018/19. För att mildra försäljningstappet har bolaget initierat en rad kostnadsbesparingar. Under Q3 kommer bolaget stänga ett av två lager i Norge. Vi räknar med att detta allt annat lika kommer driva bruttomarginalen ett par procentenheter under H2’18.

SÄnker EPS med 11% för 2018 men lämnar 2019 oförändrad
Efter rapporten sänker vi vår EPS estimat med 11% drivet av den lägre bruttomarginalen under kvartalet. Dock bedömer vi att bolaget kan vända den negativa trenden genom 1) prishöjningar 2) kostnadsbesparingar samt 3) synergier från Davert. På våra uppdaterade prognoser handlas Midsona på P/E 22,2x för 2018e samt 17,5x för 2019e. Detta anser vi är attraktivt givet: 1) den starka varumärkesportföljen, 2) bolagets framgångsrika förvärvsstrategi och starka kassaflöden, 3) distributionen av HRA Pharmas varumärken (bl.a. Compeed) börjar ta fart 4) nischen mot hälsa, välbefinnande och ekologiskt som vi ser har strukturell tillväxt. Vi ser medelhög potential i aktien till medelhög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.