11 Sep, 2019

Analys Polygiene: "Motvind i Asien och Nordamerika"

Polygiene redovisar ett svagt andra kvartal med en negativ tillväxt på 19,3%, justerat för avyttringen av Protective Surfaces. Därmed uppgick försäljningen till 12,6 mkr (16,6), vilket var under vår prognos på 17 mkr. Det svaga kvartalet förklaras av motvind i Asien och Nordamerika, som VD’n räknar med att återgå till tillväxt framöver. Vi upprepar att vikten framöver blir att vända tillväxten inom befintliga kunder, som vi bedömer har haft en negativ tillväxt den senaste tiden. Förutsatt att detta lyckas ser vi en hög potential i aktien, men till en hög risk.

Ett svagt andra kvartal
Polygiene redovisar ett svagt andra kvartal där nettoomsättningen uppgick till 12,6 mkr (16,6), en minskning med 24% y/y. Justerat för avyttringen av Protective Surfaces blev försäljningstappet 19,3%, som rimligtvis även har påverkats positivt av den svaga kronan. Därmed levererade Polygiene intäkter under vår prognos som låg på 17 mkr. Den negativa tillväxttakten förklaras av än mer avvaktande kunder i ljuset av handelskriget. Försenade ordrar från, primärt, en hemtextilkund i Kina påverkar kvartalet negativt. Den totala omsättningen halverades y/y inom regionen Asien, medan Nordamerika såg en negativ tillväxt på drygt 17%. Även rörelseresultat blev svagare än väntat och uppgick till -4,3 mkr (-1,6). Under H1’19 har organisationen förstärkts vilket har ökat kostnadsbasen och påverkat resultatet negativt. Överlag ett svagt andra kvartal från Polygiene vilket avspeglades i aktiekursen som tappade nästan 20% på rapporten.

VD’n ser ljusning i Asien & Nordamerika
Bruttomarginalen för det andra kvartalet ökar till 72% (67,7%), men påverkades positivt av mindre korrigeringar som egentligen tillhörde Q1. Ledningen nämner att de ser en viss ljusning i Asien och Nordamerika, och räknar med tillväxt i dessa två regioner framöver. Polygiene hade ett 10-tal nya kunder som tillkom under kvartalet vilka bedöms av ledningen ha god potential och möjlighet att vända tillväxttrenden.

Viktigt att vända tillväxten inom befintliga kunder
Som belysts i våra tidigare analysuppdateringar har Polygiene en hög skalbarhet i affären, vilket även avspeglar sig i ett lägre resultat när försäljningen minskar drastiskt. Fokusområde framöver blir att vända utvecklingen mot befintliga kunder, som vi bedömer har haft en negativ tillväxt det senaste året. Detta blir på sikt ett kvitto för att kunna vinna nya kunder samt generera ytterligare god långsiktig tillväxt. Därmed blir denna punkt otroligt viktigt att bevaka framöver. Förutsatt att trenden inom försäljningen mot befintliga kunder vänder trenden ser vi en hög potential i aktien, men till en hög risk.

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.