29 Jun, 2018

Analys Systemair: "Motvinden håller i sig"

Systemair redovisar en nettoomsättning på SEKm 1827 (1733) och ett justerat rörelseresultat på SEKm 49 (67), vilket var i linje med bolagets tidigare vinstvarning. Den totala tillväxten uppgick därmed till 5,4% varav 1,8% organiskt. Under kvartalet har ett flertal engångsposter tagits om totalt SEKm 44, varav SEKm 20,3 togs i samband med en större projektleverans där kostnaderna blev större än väntat. Bolaget guidar för att de fortsätter att utvärdera eventuella omstruktureringar.
Samtidigt behåller Systemair sin utdelningsnivå på SEK 2,0 (2,0) vilket indikerar att både styrelsen och ledningen har en fortsatt stark framtidstro om att omstruktureringarna kommer att ge god effekt inom den närmsta tiden. Vi kvarstår vid bedömningen att kurspotentialen i aktien är medelhög till en medelhög risk.

Redovisar i linje med vinstvarningen
Systemair redovisar en omsättning och ett rörelseresultat i linje med bolagets tidigare vinstvarning. Nettoomsättningen för det fjärde kvartalet uppgick till SEKm 1827,1 (1733,2) medan det justerade rörelseresultatet landade på SEKm 49 (67). Den totala tillväxten blev därmed 5,4% varav 1,8% organiskt, 2,0% valuta och 1,6% förvärvstillväxt. Bruttomarginalen var 32,3% (33,8%) som tyngdes primärt av större orderleveranser med lägre marginal. Justerad bruttomarginal landade på 33,4% vilket var något lägre än föregående år. Marknadsläget var starkt i de nordiska länderna Sverige och Finland medan klimatet var något tuffare i Danmark. Inom Övriga marknader var utvecklingen svag primärt i Indien, Turkiet och Mellanöstern, orsakad av politisk oro i de två sistnämnda. Flera av Systemairs större marknader som Frankrike, Tyskland, Italien och Portugal utvecklades väl. Noterbart är att bolaget redovisar sitt första kvartal på i alla fall tre år med negativt rörelseresultat inom segmentet ”övriga världen”.

Fortsatta omstruktureringar
Under året har Systemair tagit SEKm 70 i omstruktureringskostnader varav SEKm 43,7 togs i Q4. SEKm 20,3 av engångsposterna i det fjärde kvartalet togs i samband med en större projektleverans där material- och arbetskostnaderna för att slutföra projektet var större än väntat. SEKm 11,2 utgjorde en nedskrivning av goodwill för Reflect som är under försäljning. Resterande SEKm 12,2 är en avsättning för en förväntad kundförlust i Mellanöstern. Systemair guidar för att ytterligare omstruktureringar utvärderas som är en del av bolagets befintliga omstruktureringsfas. Bolaget kvarstår dock vid en utdelning på SEK 2,0 (2,0) per aktie, vilket motsvarar 45% (35%) av koncernens nettoresultat. Detta indikerar att styrelsen, likt ledningen, har en fortsatt stark tro på att omstruktureringarna kommer att ge god effekt inom det närmsta året.

Justerar ned estimaten
Efter bolagets vinstvarning samt bokslutskommuniké justerar vi ned marginalen mot bakgrund av fortsatt tuff marknad och omstruktureringar. Vi räknar med att Systemair lyckas höja marginalen något under 18/19e och når en marginal runt 6,3%, primärt drivet av starkare marginaler under andra halvåret av räkenskapsåret. Därmed värderas bolaget på P/E 15x eller EV/EBIT 14x på innevarande års estimat. Vi kvarstår vid bedömningen att kurspotentialen i aktien är medelhög till en medelhög risk.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.