
Taggar

Att jag kom att tänka på det här med att äta vissa saker vissa perioder på året just idag borde kanske hänga ihop med Fettisdagen och semlor. Men det var faktiskt av helt andra skäl som tanken slog mig just idag. Men för sakens skull får vi väl börja med att gå till botten med semlorna. Jag har inte ätit någon just idag och kommer inte göra det, men har ätit tre stycken den senaste månaden. Två köpta på ett konditori som brukar rankas som topp 10 i Stockholm och en köpt på City Gross. Priset var 40 kr på konditoriet och 10 kr på City Gross. Här är det faktiskt helt omöjligt att värdera vilken som var mest prisvärd, då fyra gånger högre pris är rätt svettigt. Men ska man bara äta några gånger om året är det nog ändå så att 20% godare semla kan motivera 300% högre pris.
Så åter till det som fick mig att tänka på att äta vissa saker under vissa delar av året. Idag åt jag nämligen upp min sista burk med inlagd sill köpt för 6,90 kr per burk innan jul. De hade erbjudande två veckor i rad där man max fick köpa fem burkar per vecka. Så jag hade tio burkar lagom till jul och har således ätit sill till lunch ungefär en gång i veckan sen dess. En burk sill, några potatisar, två ägg och någon grönsak. Fin lunch för runt 10 kr som är både god och nyttig. Nu skulle jag så klart ha råd att köpa sill även till ordinarie pris som jag antar ligger någonstans strax under 15 kr för motsvarande burk, men då jag vet att det kommer erbjudande till påsk och midsommar också så har jag de senaste åren kunnat köpa 30 burkar till riktigt bra pris. Vilket är precis lagom. Man får en liten paus från sportlovet till påsk och sen en lite längre paus från slutet av sommaren fram till jul, om man som mig äter sill en gång i veckan och har en partner som inte gillar sill så man får ha den i fred. Några veckors paus på senvintern och hösten är precis lagom så man hinner få tillbaka längtan efter denna goda lunch.
I fallet med sillen är det alltså egentligen ingen fråga om säsong. Utan en vara som tre gånger per år säljs på kampanjer och har lång hållbarhet. Andra varor kan ju vara så att de varierar mycket i pris beroende på årstid. Då är det ju dessutom ofta så att varan håller bäst kvalité just när den är som billigast. Nackdelen är att man då får äta det ganska ofta och mycket under en begränad period och sen väldigt lite under kanske 8-9 månader under resten av året. Då passar sillen mig mycket bättre som jag kan äta nästan året runt och ända betala under halva priset mot ordinarie pris.
Vilka är era favoritvaror som ni äter under vissa säsonger på året?
Det var ett bra tag sen jag slutade (eller pausade?) med måndagsrapporterna om veckans bästa materbjudanden. Men nu tycker jag det var en intressant vecka på Willys så jag gör en liten comeback och hoppas att några av er läsare får lite inspiration inför julmaten. Svensk kokt skinka för 29,90 kr/kg är riktigt bra och förutom ev överbliven skinka i början av januari så blir det inte billigare än så. Grädde från Milda med olika fetthalt 10 för 40 kr (ord pris 89 kr) är också en favorit som återkommer med jämna mellanrum. Något som däremot förvånade mig är att man kan köpa morötter för 4,90 kr per kg, det brukar man så vitt jag kan minnat inte kunna hitta i december, tillsammans med vitkål för 8,90 kr/kg så blir det en rejäl sats coleslaw. Det passade väldigt bra med lite rotfrukter då de 20-30 kg jag bunkrade i höstas och lagrade på balkongen tog slut för några veckor sedan.
Förra veckan kunde man köpa 3 x 1,5 liter Apotekarnes julmust för 15 kr. Så det står nu 6 flaskor julmust light och väntar på julen, men vi väntar nog till i alla fall Lucia med att öppna första flaskan. Den enda riktiga förhoppningen just nu är att det kommer billig sill också. Sillburkar för 5-6 kr styck brukar man kunna köpa till påsk, midsommar och ofta även julen. Det är en höjdare att ha 10 burkar i kylen efter en sån högtid vilket räcker ett par månader för mig som äter sill en gång i veckan så länge lagret räcker.
På den tiden jag jobbade så brukade det bli julbord minst fem gånger under december. I år kommer det troligtvis bli två stycken "rikiga" julbord ute på restaurang. Det första ska jag och min fru iväg på kommande helg då vi bokat ett julbord med övernattning på hotell och sen blir det ett till en vardagskväll efter det. På julen brukar vi ha lite julbord på själva julafton och kanske risgrysngröt och någon skinkmacka förutom det. Men i övrigt äta vanlig mat. Så nu blir det ganska lagom att äta lite skinka några gånger som mer vanlig middag under december och sen förhoppningsvis sill som en enklare lunch när jag är ensam hemma i januari och februari.
Sen gäller det så klart att vara uppmärksam i början av januari då det kan bjudas på fantastiska priser på köttbullar och annat som blivit över i butikerna som funkar hur bra som helst att frysa in och äta som vanlig middag. Jag tror köttbullar för 5 kr kilot i början av januari är bland det mest prisvärda jag hittat i en matbutik någonsin.
Nästan alltid när jag läser ett inlägg på andra bloggar känner jag ganska snabbt om jag håller med eller inte. Ibland gäller det så klart ett ämne jag inte har någon koll på och då har så klart ingen åsikt, antingern skiter jag då i det eller läser vidare på annat håll för att lära mig mer och kanske få en egen uppfattning. Men igår såg jag ett inlägg som trots att ämnet var väldigt tydligt och lätt att förstå så började jag grubbla rätt länge på varför jag kände som jag gjorde i frågan.
Inlägget var från Micke Sparo Larsson (som jag gjorde ett hemma-hos-reportage hos för ungefär ett år sen) som igår skrev om att han råkat ärva näringsdrycker från sin avlidna mor. Det handlar alltså om en dryck på 2 dl som ger 300 kcal varav det mesta kommer från socker och sen lite protein och tillsatta vitaminer. Tänkt för sjuka personer som har svårt att få i sig tillräckligt med mat. Väldigt söt och inte speciellt god enligt beskrivningen. Drycken var redan betald och omöjlig att lämna tillbaka. Jag tänkte spontant att jag hade kastat drycken, att dricka upp den för sakens skull bara för att den var gratis kändes för mig helt fel.
Det här fick mig alltså att tänka rätt mycket. Jag blev själv rätt förvirrad av hur tankarna gick. Jag kan ju bunkra rotfrukter när det är billigt och kom jag över ett parti färdig ärtsoppa för 3 kr per förpackning (istället för normala 8 kr) skulle jag absolut kunna tänka mig att äta det 4 gånger i veckan istället för normala 1 gång i veckan under en period. För jag tycker det är gott, lättlagat, ger bra näring och mättnadskänsla.
Men varför skulle jag då slänga drycken i fråga? Vill man bara undvika att svälta ihjäl så ger alltså drycken ett tillskott av både kalorier och vitaminer som gör att man skulle kunna äta mindre mat. Men den stora frågan är om detta är något positivt? De flesta av oss svenskar äter väl snarast lite väl många kalorier på en vecka och att då fylla en del av kvoten med något som inte smakar gott och ger mest socker känns väldigt tveksamt för mig. Samtidigt som jag gärna köper billig mat med billiga råvaror och letar veckans extrapriser är det något helt annat att röra ihop en sörja av vetemjöl och egenplockade blåbär som skulle kunna ge lite vitaminer och kalorier och möjliggör mindre behov av annan och dyrare mat utan att bli undernärd.
På samma sätt dricker jag gärna lightläsk men aldrig vanlig sockerläsk. Även om sockerläsken skulle minska behovet av annan mat eftersom den fyller en del av energibehovet.
Tack vare Atlas Copcos starka rapport idag slog Stockholmsbörsens storbolagindex utan utdelningar idag igenom den gamla toppen från april 2015. Sen är det givetvis mer relevant att räkna in börsen avkastning inklusive utdelningar, och då har vi tagit nya ATH en massa gånger sen 2015. Men nytt ATH på OMX30 är en milstolpe som är fin att passera när man legat fullinvesterad i några år.
Nu är vi inte riktigt fullinvesterade om man vill vara riktigt petnoga eftersom vi har runt 3% av portföljens värde på sparkonto. Tanken är att bygga upp lite kassa på sparkonto för en framtid med lägre inkomster och det är något som tajmingmässigt känns helt rätt att fortsätta med när börsen är på ATH. Så tanken att återinvestera utdelningen men spara det vi får över i vardagsekonomin på sparkonto blir framtida melodin under hösten/vintern med målet att nå 4% kassa vilket motsvarar ett års framförhållning med 4% regeln. Eller egentligen är det ju fel att sätta målet av kassa i % av portföljen, det handlar snarare om att få ihop 360 000 kr på sparkonto dvs 12 x 30 000 kr i månaden. Sen om det blir mindre än 4% av portföljen om börsen fortsätter gå starkt spelar ingen roll.
För att få pengar över i vardagsekonomin som kan bygga sparkontot rullar på oväntat bra. Vi tar som sagt inte ut något ur portföljen idag och jag jobbar väldigt lite och min fru jobbar deltid. Ändå får vi pengar över varje månad (utom när jag nyligen medvetet höjde kostnaderna under en kortare period), effekten av lägre procent skatt på lägre löner är tydlig. Jag har i dagarna gjort klart med ett lite större samarbete här på bloggen (som ni kommer kunna se mer av närmaste året) och tackat ja till en förfrågan på ett uppdrag med 16 h konsultjobb under november. Inte mycket kan det låta, men när det läggs på toppen av det man räknat med gör det rätt stor skillnad.
Trots ATH på börsen och att det ser lovande ut på intäktssidan för slutet av 2019 så inledde jag veckan med ett besök på Willys där det är en rätt bra kampanjvecka. Nästan lika stor händelse som när rotfrukterna kommer för under 5 kr per kg första gången på hösten är det när helgskinkan för 29,90 kr per kg kommer första gången. För er som inte känner igen ordet helgskinka är det som en julskinka men säljs så tidigt på säsongen att de själva inser det orimliga att kalla den för julskinka. Förutom en rejäl skinka på 3 kg blev det 10 st "matgrädde" för 40 kr och en rejäl ost för 39,90 kr/kg. Tung ryggsäck på vägen hem gjorde att jag fick spara 3 x 1,5 liter Pepis Max för 25 kr till nästa besök i butiken. Jag kommer även avsluta veckan med att fylla på morötter för 5 kr per kg även om vi har ett riktigt saftigt lager av rotsaker på balkongen.
Rent ekonomiskt är ett riktigt bra erbjudande på lax eller kyckling troligtvis det som gör störst skillnad på vår matkostnad. Även om rotfrukter i grunden är mycket billigare än kyckling och lax så är procentuella nedsättningen i pris så stor under hösten att det faktiskt blir värt att hålla lite extra koll på dessa. De har också en stor fördel jämfört med laxen och kycklingen, det är betydligt lättare att förutspå ungefär när de bästa priserna ska komma, mer om det strax.
Jag får återkommande frågan om jag inte kan börja med inläggen med veckans materbjudanden igen, medan andra hävdar att det är helt meninglöst då det finns appar och hemsidor som listar de bästa priserna mycket bättre än vad jag kan göra. Jag såg till och med att någon startat en tråd på facebook som var tänkt att ersätta mina måndagsinlägg där man skulle tipsa varandra om bästa priserna. Något som däremot kan vara lite svårare än att se vilka varor som är billiga just den här veckan är att lista ut vad som kommer vara billigt kommande veckor och när säsongen sista låga pris kommer inträffa. Här krävs det lite mer erfarenhet.
När det kommer till lax och kyckling har jag inte hittat något mönster. Dessa erbjudanden är svåra att förutspå så det gäller helt enkelt att ha lite plats i frysen och vara redo att slå till när det väl kommer. Andra saker som tex sill är det alltid erbjudande på lagom till sillhögtiderna, så då bunkrar jag ofta runt 10 burkar och äter en burk i veckan ett bra tag efter högtiden. Sen är man lite lagom less och det är skönt att vänta in nästa högtid. Rotfrukterna däremot är lite speciella med en tydlig prisdumpning på hösten där de olika butikerna växeldrar för att sen helt plötsligt återgå till mer normal prissättning. Man vill inte köpa för tidigt med tanke på förvaring och hållbarhet, men man vill heller inte missa den sista veckan med erbjudande för att gå in i den normala prissättningen med lagren tomma.
Tittar vi på förra årets kampanjer på rotfrukter var det väldigt likt hur det sett ut i år. Nästan exakt samma priser i de olika butikerna från början av september fram till nu i början av oktober. Den här veckan har City Gross erbjudanden på 3,95 kr/kg på vitkål, morötter, kålrot och rödbetor (max 5 kg per hushåll och sort). Det stämmer precis med hur det såg ut andra veckan i oktober förra året. Ska vi tro att historien upprepar sig blir det samma låga pris på Coop nästa vecka vilket i så fall blir hösten sista riktigt låga pris på rotfrukterna.Jag vågar inte chansa på att Coop kör erbjudande nästa vecka utan kommer i mitten av denna vecka fylla på med 5 kg av varje från City Gross. Sen gör jag eventuellt lite efterforskningar i helgen om jag kan få fram Coops erbjudanden för kommande vecka innan jag tar ett beslut om det ska fyllas på lite extra på City Gross på söndag.
Vår balkong ligger i söderläge så solen gassar på mitt på dagen. Men nu har det börjat bli så kallt att jag ändå tror att det skulle funka rätt bra att ta upp en plastlåda från källarförrådet och förvara 10-20 kg rotfrukter i den på balkongen. Är det någon som har erfarenhet? Hur funkar en plastlåda där temperaturen kan växla mellan gissningsvis minus någon grad på natten till plus 15-20 grader under någon enstaka timme på dagen? Om ingen direkt avråder så tänkte jag nog testa med några kg i alla fall som en bra erfarenhet inför kommande år. Tänkt om man kunde få rotfrukterna att klara sig från mitten av oktober till årsskiftet i en plastlåda på balkongen. Då skulle man verkligen kunna bunkra.