
Taggar

Nu får vi väl nästan konstatera att hösten är här. På gott och ont. Bland det goda finns så klart det faktum att vi inom några veckor kommer kunna köpa rotfrukter till riktigt lågt kilopris. Om det blir 1, 3 eller 5 kr per kilo som lägst återstår dock att se. Kul med spänning i vardagen!
Tidigare år har vi haft en ganska rejäl begränsning i förvaringen. Det har alltså mycket handlat om att lista ut vilken den sista veckan med lågt pris blir, bunkra precis lagom i slutet av den veckan och äta extra mycket veckorna efter. Jag fick ett tips från en bloggläsare om förvaring i plastlåda på balkongen där jag även stoppade i en 1,5 liters PET-flaska med vatten som enligt teorin skulle jämna ut variationen i temperatur under dygnet. Tror det funkade bra, men testade bara under en kortare period tills det frigjordes utrymme i kylen. Men i år har vi ett garage där jag tror vi kan hålla runt 10 grader i oktober-november om vi har värmen avslagen där. Det borde väl funka bra?
Får bli ett litet provår nu så kanske vi har billiga rotfrukter fram till jul nästa år om allt funkar.
Det här med att handla på säsong är det mycket prat om. Och rotfrukter är ett bra exempel på när det verkligen funkar och är helt logiskt. När grejer skördas och är som bäst är de också billigast. Men överlag tror jag faktiskt det finns mer pengar att spara på helt ologisk prisvariation i form av lockpriser och kampanjer som pågår året runt. Det där som gör att samma vara kan kosta hälften på Coop jämfört med ICA en och samma vecka. Eller att det varje år går att köpa sill till 30-50% av ordinarie pris veckorna innan jul, påsk och midsommar. Det vill säga när efterfrågan borde vara som högst.
Nackdelen är att det tar lite tid och kraft att lära sig. Dels vad saker man brukar köpa normalt sett kostar i ordinarie pris och på en halvbra kampanj, så man kan slå till när det är en helbra kampanj. Men också variation över säsong så man inte köper en massa sill i maj och morötter i aug.
Fördelen är känslan när man gjort en riktigt bra deal och har kylen full av 15 burkar sill som beräknas räcka precis till nästa kampanjperiod bör komma. Eller när man betalat 25 kr för så mycket rotfrukter att cyklingen hem från butiken kommer bli en rejäl utmaning. Den känslan är svårslagen och när man väl fått upp suget efter en bra deal så tror jag det sitter i. Jag kommer troligtvis bunkra sill och rotfrukter även om/när portföljen passerar 25 miljoner.
Vi lever idag betydligt dyrare än för några år sedan. Dessutom bor vi inte längre på cykelavstånd till sex olika matbutiker från olika kedjor. Det gör att jag inte längre besöker lika många olika butiker varje vecka på jakt efter de bästa erbjudandena just där. Men när det dyker upp något slår vi så klart till.
Här är några exempel på hur det ser ut hemma hos oss nu.
10 kr styck för 1,5 liter Pepsi Max är ungefär så billigt som det blir. Så då slår man till. Max 2 köp av 4-pack per kund löstes enkelt genom att jag gick in 30 sekunder före min fru och vi inte låtsades känna varandra. Inte så billigt att det är värt en extra tur med bilen och tungt att cykla med dessa. Så vi fick nöja oss med 16 flaskor.
Senapen var inget planerat köp men det visade sig finnas på erbjudande för 6 kr per flaska när vi skulle köpa Pepsin ovan. Ett snabbt överslag gav resultatet att 3 flaskor borde gå ut lagom till de går ut nästa vinter. Perfekt till ärtsoppa som jag äter en gång i veckan och helgskinkan som kommer för 29,90 kr per kg i höst.
Så här är lagerstatusen på sill i vår kylskåp just nu, ett par veckor efter midsommar. Sill är en produkt där det kommer riktigt bra erbjudanden tre gånger varje år. Inför midsommar, jul och påsk. Som alla då förstår är alltså perioden från midsommar till jul den kritiska perioden då den är dubbelt så lång som övriga. Men då jag är den ende i familjen som äter sill så blir det nu ganska lagom med en lunch i veckan fram mot senhösten, sen någon veckas uppehåll inför sillen i jul. Erbjudandena inför högtiderna är snarlika varje år. Oftast 3 för 15 med restriktioner på hur mycket man får köpa. Ibland 2 för 15 utan restriktioner. Ofta samma erbjudande två veckor i rad vilket gör att man får köpa rätt många burkar även när det är begränsning per vecka. Tillsammans med lite potatis, ett par ägg och en morot eller lite ärtor får man en utmärkt lunch för runt 10 kr.
Och som inte ovanstående vore nog. Om bara några månader är det dags för en av årets höjdpunkter. Rotfrukterna för under 5 kr per kg. En årlig tradition lika stark och pålitlig som den billiga sillen. Men innan det är dags för rotfrukterna ska vi fylla frysen med 20-30 liter gratis blåbär från skogen. Det är billigt att leva gott och äta och dricka gott. Även om någon alltid brukar påpeka att Pepsi Max smakar skit och är dyrare än vatten.
Att jag kom att tänka på det här med att äta vissa saker vissa perioder på året just idag borde kanske hänga ihop med Fettisdagen och semlor. Men det var faktiskt av helt andra skäl som tanken slog mig just idag. Men för sakens skull får vi väl börja med att gå till botten med semlorna. Jag har inte ätit någon just idag och kommer inte göra det, men har ätit tre stycken den senaste månaden. Två köpta på ett konditori som brukar rankas som topp 10 i Stockholm och en köpt på City Gross. Priset var 40 kr på konditoriet och 10 kr på City Gross. Här är det faktiskt helt omöjligt att värdera vilken som var mest prisvärd, då fyra gånger högre pris är rätt svettigt. Men ska man bara äta några gånger om året är det nog ändå så att 20% godare semla kan motivera 300% högre pris.
Så åter till det som fick mig att tänka på att äta vissa saker under vissa delar av året. Idag åt jag nämligen upp min sista burk med inlagd sill köpt för 6,90 kr per burk innan jul. De hade erbjudande två veckor i rad där man max fick köpa fem burkar per vecka. Så jag hade tio burkar lagom till jul och har således ätit sill till lunch ungefär en gång i veckan sen dess. En burk sill, några potatisar, två ägg och någon grönsak. Fin lunch för runt 10 kr som är både god och nyttig. Nu skulle jag så klart ha råd att köpa sill även till ordinarie pris som jag antar ligger någonstans strax under 15 kr för motsvarande burk, men då jag vet att det kommer erbjudande till påsk och midsommar också så har jag de senaste åren kunnat köpa 30 burkar till riktigt bra pris. Vilket är precis lagom. Man får en liten paus från sportlovet till påsk och sen en lite längre paus från slutet av sommaren fram till jul, om man som mig äter sill en gång i veckan och har en partner som inte gillar sill så man får ha den i fred. Några veckors paus på senvintern och hösten är precis lagom så man hinner få tillbaka längtan efter denna goda lunch.
I fallet med sillen är det alltså egentligen ingen fråga om säsong. Utan en vara som tre gånger per år säljs på kampanjer och har lång hållbarhet. Andra varor kan ju vara så att de varierar mycket i pris beroende på årstid. Då är det ju dessutom ofta så att varan håller bäst kvalité just när den är som billigast. Nackdelen är att man då får äta det ganska ofta och mycket under en begränad period och sen väldigt lite under kanske 8-9 månader under resten av året. Då passar sillen mig mycket bättre som jag kan äta nästan året runt och ända betala under halva priset mot ordinarie pris.
Vilka är era favoritvaror som ni äter under vissa säsonger på året?
Det var ett bra tag sen jag slutade (eller pausade?) med måndagsrapporterna om veckans bästa materbjudanden. Men nu tycker jag det var en intressant vecka på Willys så jag gör en liten comeback och hoppas att några av er läsare får lite inspiration inför julmaten. Svensk kokt skinka för 29,90 kr/kg är riktigt bra och förutom ev överbliven skinka i början av januari så blir det inte billigare än så. Grädde från Milda med olika fetthalt 10 för 40 kr (ord pris 89 kr) är också en favorit som återkommer med jämna mellanrum. Något som däremot förvånade mig är att man kan köpa morötter för 4,90 kr per kg, det brukar man så vitt jag kan minnat inte kunna hitta i december, tillsammans med vitkål för 8,90 kr/kg så blir det en rejäl sats coleslaw. Det passade väldigt bra med lite rotfrukter då de 20-30 kg jag bunkrade i höstas och lagrade på balkongen tog slut för några veckor sedan.
Förra veckan kunde man köpa 3 x 1,5 liter Apotekarnes julmust för 15 kr. Så det står nu 6 flaskor julmust light och väntar på julen, men vi väntar nog till i alla fall Lucia med att öppna första flaskan. Den enda riktiga förhoppningen just nu är att det kommer billig sill också. Sillburkar för 5-6 kr styck brukar man kunna köpa till påsk, midsommar och ofta även julen. Det är en höjdare att ha 10 burkar i kylen efter en sån högtid vilket räcker ett par månader för mig som äter sill en gång i veckan så länge lagret räcker.
På den tiden jag jobbade så brukade det bli julbord minst fem gånger under december. I år kommer det troligtvis bli två stycken "rikiga" julbord ute på restaurang. Det första ska jag och min fru iväg på kommande helg då vi bokat ett julbord med övernattning på hotell och sen blir det ett till en vardagskväll efter det. På julen brukar vi ha lite julbord på själva julafton och kanske risgrysngröt och någon skinkmacka förutom det. Men i övrigt äta vanlig mat. Så nu blir det ganska lagom att äta lite skinka några gånger som mer vanlig middag under december och sen förhoppningsvis sill som en enklare lunch när jag är ensam hemma i januari och februari.
Sen gäller det så klart att vara uppmärksam i början av januari då det kan bjudas på fantastiska priser på köttbullar och annat som blivit över i butikerna som funkar hur bra som helst att frysa in och äta som vanlig middag. Jag tror köttbullar för 5 kr kilot i början av januari är bland det mest prisvärda jag hittat i en matbutik någonsin.
Nästan alltid när jag läser ett inlägg på andra bloggar känner jag ganska snabbt om jag håller med eller inte. Ibland gäller det så klart ett ämne jag inte har någon koll på och då har så klart ingen åsikt, antingern skiter jag då i det eller läser vidare på annat håll för att lära mig mer och kanske få en egen uppfattning. Men igår såg jag ett inlägg som trots att ämnet var väldigt tydligt och lätt att förstå så började jag grubbla rätt länge på varför jag kände som jag gjorde i frågan.
Inlägget var från Micke Sparo Larsson (som jag gjorde ett hemma-hos-reportage hos för ungefär ett år sen) som igår skrev om att han råkat ärva näringsdrycker från sin avlidna mor. Det handlar alltså om en dryck på 2 dl som ger 300 kcal varav det mesta kommer från socker och sen lite protein och tillsatta vitaminer. Tänkt för sjuka personer som har svårt att få i sig tillräckligt med mat. Väldigt söt och inte speciellt god enligt beskrivningen. Drycken var redan betald och omöjlig att lämna tillbaka. Jag tänkte spontant att jag hade kastat drycken, att dricka upp den för sakens skull bara för att den var gratis kändes för mig helt fel.
Det här fick mig alltså att tänka rätt mycket. Jag blev själv rätt förvirrad av hur tankarna gick. Jag kan ju bunkra rotfrukter när det är billigt och kom jag över ett parti färdig ärtsoppa för 3 kr per förpackning (istället för normala 8 kr) skulle jag absolut kunna tänka mig att äta det 4 gånger i veckan istället för normala 1 gång i veckan under en period. För jag tycker det är gott, lättlagat, ger bra näring och mättnadskänsla.
Men varför skulle jag då slänga drycken i fråga? Vill man bara undvika att svälta ihjäl så ger alltså drycken ett tillskott av både kalorier och vitaminer som gör att man skulle kunna äta mindre mat. Men den stora frågan är om detta är något positivt? De flesta av oss svenskar äter väl snarast lite väl många kalorier på en vecka och att då fylla en del av kvoten med något som inte smakar gott och ger mest socker känns väldigt tveksamt för mig. Samtidigt som jag gärna köper billig mat med billiga råvaror och letar veckans extrapriser är det något helt annat att röra ihop en sörja av vetemjöl och egenplockade blåbär som skulle kunna ge lite vitaminer och kalorier och möjliggör mindre behov av annan och dyrare mat utan att bli undernärd.
På samma sätt dricker jag gärna lightläsk men aldrig vanlig sockerläsk. Även om sockerläsken skulle minska behovet av annan mat eftersom den fyller en del av energibehovet.