Vägen till Frihet
Likes
160
Antal inlägg
227
Följare
74
Medaljer
0
Stad
Stockholm
Om användaren
Vi sitter fast i ekorrhjulet och vill hitta vägen ut! Vi vill ha mer tid att umgås med varandra och mer tid att lägga på projekt som betyder något för oss - på riktigt. Vår dröm är att kunna sluta arbeta (om vi vill), vistas hela eller delar av året i ett varmare land och leva av våra passiva inkomster. Följ vår väg till frihet och vår kamp att bygga upp en "pengamaskin" som gör det möjligt för oss att realisera drömmen.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Åter i Sverige...

Då var familjen VtF tillbaka i Sverige efter två underbara veckor vid Medelhavet. Vi har haft det fantastisk bra på semestern måste jag säga och vi har bjudits på toppenväder, underbar mat, goda viner samt, viktigast av allt, mängder av tid att umgås med varandra utan krav på "måsten" såsom matlagning, tvätta, diska osv. En liten detalj som också förgyllde vår resa lite extra var att vi lärde känna ett helt gäng nya trevliga människor som vi lär fortsätta att umgås med.

Nog om det, när vi varit borta har en del hänt på börsfronten. I stora drag kan sägas att Ratos har kommit med sin Q2-rapport, vi har erhållit utdelning från Akelius Pref och ifrån ETF:en SPFF som är ett nytt inköp (se nedan). Utöver köp i SPFF har ytterligare ett inköp gjorts (båda inköpen gjordes egentligen innan vi åkte iväg, men ändå). Här kommer en kort sammanfattning om respektive punkt:

Ratos
Ratos rapport var i stora drag trevlig läsning och bolagens samlade operativa rörelseresultat ökade under Q2 med 14 % (H1 22 %) även om en del av detta kan förklaras av positiva valutaeffekter. Å andra sidan är utvecklingen av nettoomsättningen inte allt för imponerande, +3 % men det är ändå åt rätt håll.

Bolagen som utmärker sig mest på den positiva sidan är DIAB, Ledil och Mobile Climate Control som alla visar på fin tillväxt under god lönsamhet. Bland de bolag som inte presterar märks t ex Aibel och Jøtul. Vad gäller det sistnämnda bolaget säger Ratos VD Susanna Campbell att "vi vill vara ansvarsfulla ägare, men naturligtvis finns det en gräns för hur mycket kapital vi kan stoppa in i ett bolag. Vi måste också vara 'business minded', det är en avvägning".

Värt att nämna är också att Ratos i juni avtalat om förvärv av Speed Group som är en leverantör av logistiktjänster. I nuläget vet jag dock väldigt lite om bolaget, men det får bli att läsa på. Vid en första snabbtitt ser det dock spännande ut.

Utdelning från Akelius Pref och SPFF
Utdelningen från Akelius Pref Landade på mitt konto den 10:e augusti. Den 13:e augusti inkom utdelning från SPFF.

Köp av Realty Income Corp (O) samt Global X SuperIncome Preferred ETF (SPFF)
I slutet av juli köpte jag ett gäng aktier i fastighetsboalget Realty Income Corp. Jag har under lång tid kollat på denna REIT (Real Estate Investment Trust) och bestämde mig nu för att slå till

Bolagsformen REIT innebär i korta drag att ingen skatt behöver betalas så länge som bolaget delar ut 90 % av det redovisade resultatet. Det innebär ju det att de aldrig kan bygga en stor kassa att nyttja för investeringar utan de måste istället finansiera sig via banklån, obligationer, emitteringar osv vilket å ena sidan känns lite obehagligt. Å andra sidan har de ett mycket stort och diversifierat fastighetsbestånd samt betydligt lägre kostnader för fastigheterna jmf normala fastighetsbolag då hyresgästerna får stå för alla kostnader kopplade till "sin" fastighet, t ex fastighetsskatt, försäkring och underhåll.

Realty har också tydligt visat vad de går för. T ex kan de stoltsera med att ha höjt utdelningen 81 gånger sedan 1994 och har alltid delat ut pengar till sina aktieägare varje månad. Nu är ju historik ingen garanti för fortsatt framgång, men uppenbarligen har de klarat av att prestera under lång tid och jag finner ingen anledning till att de inte skulle kunna fortsätta att skapa värde för sina aktieägare. Med tanke på ovan är det inte heller konstigt att bolaget i januari i år blev inkluderat i S&P High Yield Dividend Aristocrats indexet.

Samma dag som jag inhandlade Realty köpte jag också några stycken SPFF. SPFF är en ETF som (i nuläget) innehåller 47 stycken amerikanska preffar vilket ger fin riskspridning. Läs mer om ETF:en på http://www.globalxfunds.com/SPFF.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar