Spartacus
Likes
160
Antal inlägg
623
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Deere - Make America Great Again

Deere´s Q4 rapport kom precis nyligen. Det är fler än jag som följer Deere så siffervis finns bl.a. lite kommenterat av bloggaren Lundaluppen här: Rapport från Deere

Det jag känner jag kan tillägga är att Deere och Yara ger båda iofs exponering mot jordbruksmarknaden, men på olika sätt. Yara säljer produkter som i jordbrukssammanhang behövs ofta (minst en gång per år), medan Deere säljer, i ordets rätta bemärkelse, s.k. sällanköpsvaror. En jordbruksmaskin är en stor investering och man kan skjuta upp investeringstillfället då det är ett mer gynnsammare läge. Ibland i flera, flera år. Dock inte för evigt. Maskinparker kommer behöva förnyas, förr eller senare men det sker naturligtvis då det finns ekonomiska förutsättningar för det.

Q4 rapporten mottogs väl av Mr Market som skickade upp Deere-aktien ca 10%. Har marknaden vänt? Väntar bättre tider nu? Nej inte vad jag vet, men däremot så är Deere ett välskött bolag. Man verkar ha parerat de tuffa förutsättningarna bättre än Mr Market initialt misstänkt. Eller för att citera mig själv från ett tidigare inlägg "Det positiva med bolaget är att trots man är ett bolag med höga fasta kostnader har man lyckats parera nedgången ganska väl". Deere har god kostnadskontroll och har, tycker jag, visat på det under en längre tid.

En annan sak med Deere, som jag tycker tyder på god företagsledning är hur man använder sina pengar i dessa tider. Eller som jag tidigare  skrivit "För Deeres del så är dock kassaflödena från verksamheten relativt goda och återköpen av aktier massiva i nuläget. "

Det typiska för många  bolag är massiva återköp när vinsterna är goda och kursen på de egna aktierna är hög. D.v.s. man köper mest när det är som dyrast. Deeres företagsledningen gör precis så man egentligen vill att ledningar ska agera - köper mycket aktier när de är billiga. Återköp "bromsar" naturligtvis också upp effekterna av sjunkande vinster, per aktie sett.

Ska man än en gång spekulera i politiska effekter så tror jag heller inte att en amerikanskt jordbruksmaskinstillverkare kommer lida av  "Trumponomics" eller "Make America Great Again". Hemmamarknaden är den absolut viktigaste marknaden för Deere. 

Jag ser iofs inget köpläge i Deere i nuläget, men jag ser heller inte ett säljläge.

Hur ser du på Deere?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Lars (ej registrerad)

Är väl högst osäkert om aktien kan kallas billig. Världen är väl full av dessa maskintillverkare. Förstår att många som hängt på detta Deere ser en chans att sälja nu. Själv köpte jag Kopparbergs idag.

Mvh

Lars

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Lars - Nej billig kan man nog inte längre säga att DE-aktien är. Kopparbergs är ett fint bolag. :)

Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Tittade lite i veckan (hittakursvinnare då det skrev mycket om den och kan inte se annat än aktien enligt mina inställningar där(som kan vara helt fel) redan befinner sig i säljsonen för programmet?

Hur som helst stärktes min misstro mot aktien då jag såg att aktien nu betalas till PS-tal vi inte sett sedan 2007, rätt eller fel så blir jag defensiv när en aktie tappar försäljning så för min del får jag välja något annat för jordbruk/infrastruktur/maskiner

Spartacus's picture
160
623
47
0
Spartacus

@Anno Nym - Tack för feedbacken! Beror naturligtvis vilket tidsperspektiv man har med en aktie. På kort sikt kan det säkerligen komma lägre kurser om man har den strategin att gå in och ur aktier då och då.

Sänkt försäljning ger ju högre P/S tal allt annat lika, liksom ev. ökad försäljning i framtiden kommer ge lägre P/S tal, allt annat lika. På samma sätt som PE justeras upp och ner när det svänger om vinsterna. Även om S brukar flukturera mindre än E.

Håller man DE på lång sikt så är man nog mer inne på att det är långa cykler inom jordbrukssektorn (längre än den brukliga årsredovisningsekonomin) och att DE då kommer vara en av de som kommer både sälja som tjäna bra då det vänder. Tror man inte det så ska man naturligtvis hålla sig borta.

Är man lite mer av momentuminvesterare så kan man ju också  vänta på att signalerna visar på att nu har det vänt ordentligt och köpa då. Don efter person. :) Själv så har de största pengarna jag "förlorat" berott på att jag sålt bolag. Inte på köpen jag gjort så jag är som huvudregel restrektiv med sälj även om jag kan "skala" av ibland för att ändra portföljsammansättning något. Ibland säljer jag av också om det känns alldeles övervärderat i kombination med att jag vet om någonting annat som är mer attraktivt, men även då helst i mindre bitar.

Jag har inte för avsikt att öka i DE. Dels för det aktuella priset,dels för att jag är nöjd med det jag har.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)

Taggar