2 Apr, 2023

Tips för uthållighet

Uppdaterad:
2 Apr, 2023

Att jag i mitt senaste inlägg tittade lite på Buffetts citat att “alla kan bli rika på aktier, bara man inte har bråttom” beror på att jag själv tänkt lite på frågan de senaste veckorna.

Jag har dels inväntat återbetalning av utländsk källskatt och dels att utdelningssäsongen ska komma igång här hemma i Sverige. Då börsen gått lite halvknackigt på sina håll har jag gärna velat passa på köpa lite aktier och en väntan på pengarna i 2-3 veckor har känts som en halv evighet. Och då har jag funderat lite på hur man ibland utan problem kan se investeringar på 40 års sikt och ibland kan tycka 2 veckor är en jättelång tid.

Jag tänkte därför samla några av mina personliga erfarenheter från de senaste 20 årens börssparande. 

Att tycka sparande och börsen är kul
Överlag är det här så klart en stor fördel. Att tvinga sig till ett sparande och behöva avstå att köpa roliga saker i livet för att istället köpa tråkiga aktier eller fonder kommer inte kännas motiverande och det kommer vara svårt att hålla i detta i längden. Tycker man däremot att det är lite kul att notera att man i slutet av månaden har lite mer pengar över och därmed kunna köpa några extra aktier utöver det fasta sparandet så finns alla möjligheter att fortsätta spara långsiktigt.

Faran med att tycka det är för kul är att man bli alltför aktiv. Hela idén med att bli rik på aktier utan att ha bråttom är ju att man ska köpa riktigt bra bolag och sen behålla de i årtionden. Loggar man in fem gånger om dagen och tycker det är kul att dribbla runt i portföljen finns det helt klart risk för både förhastade beslut och högra courtagekostnader.

Göra annat 
Att sitta och titta på depån och räkna ner dagarna tills nästa utdelning eller lön ska komma gör att tiden går jättelångsamt och 20 års sparhorisont kommer kännas som en evighet. Hittar du däremot en automatik i ditt sparande med ett autogiro till indexfonder som du inte ens tänker på och sen fyller du dina dagar med annat kul och lever livet så kommer 20 år på på ett kick.

Tydlig målbild
Själv har jag aldrig behövt stå emot ett sug att sälja massa aktier eller fonder för att konsumera upp pengarna på något annat. Men jag har lite kompisar som har haft den utmaningen och då har det varit väldigt effektivt att sätta upp en riktigt långsiktig målsättning där man väger pengarna idag mot framtida värdet och visualisera på vad framtiden kan innebära. Här tror jag inte det skadar att vara lite offensiv i sina beräkningar och sikta på tex 10% årlig avkastning och strunta i inflationen. 

Vill jag ta ut pengarna i sommar för att kunna åka på en lite dyrare resa än vad semesterkassan räcker till under en vecka eller ska jag låta de ligga kvar i 20 år och därefter kunna tillbringa hela oktober och november vid Medelhavet de kommande 20 åren?

Har du några knep som hjälpt dig att vara långsiktig på börsen?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.