Nyhet
3 Jul, 2024

BIOARCTIC: ALZHEIMERSKONKURRENT KAN HJÄLPA ATT BYGGA MARKNAD- VD

Uppdaterad:
3 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Läkemedelsbolaget Bioarctic välkomnar USA-godkännandet för Eli Lillys Kisunla (donanemab), vilket är en konkurrent till det egna alzheimersläkemedlet Leqembi (lecanemab) som marknadsförs tillsammans med partnern Eisai.

"Jag tycker det är positivt. Det är bra för sektorn och alzheimerspatienterna. Det är också bra för oss och för Leqembi då man behöver bygga marknaden och hjälpa till att få en infrastruktur på plats för att kunna ge den här typen av behandling. För att öka kunskapen om den här sortens behandling är det bra att det finns flera olika produkter på marknaden. Det är ett enormt behov och jättemycket patienter med plats för flera alternativ", säger Bioarctics vd Gunilla Osswald till Nyhetsbyrån Direkt.

Bioarctics vd framhåller även att hon tycker att deras läkemedel Leqembi står sig väl i konkurrensen.

"Vi är trygga i vår behandling. Leqembi står sig starkt i konkurrens och jag tycker det är bra att det finns mer konkurrens. Om man jämför de två produkterna ser Leqembi väldigt bra ut och man kan konstatera att listpriset är något lägre för Leqembi", säger Gunilla Osswald.

Eli Lilly hävdar själva att totalkostnaden per patient för Kisunla trots allt kan bli lägre än för Leqembi med tanke på att Eli Lillys behandling kan komma att avslutas tidigare än sin konkurrent.

Priset för tolv månaders behandling med Kisunla ligger på 32.000 dollar per patient. Motsvarande listpris för Leqembi ligger på 26.500 dollar.

Gunilla Osswald förklarar hur verkningsmekanismen för Leqembi påverkar behandlingens längd.

"Det är där vi skiljer oss åt där vi har en lite annorlunda verkningsmekanism som innebär att vi kan fortsätta hjälpa patienterna även när placken är borta genom att förhindra uppbyggnaden av nya plack och de här skadliga formerna som klumpar ihop sig. Vi ser att det finns en fördel med en fortsatt behandling", säger Bioarctics vd.

På säkerhetssidan skiljer sig resultaten för Eli Lillys Kisunla och Bioarctics Leqembi åt där det senare läkemedlet tycks ha en mer förmånlig biverkningsprofil.

Vanliga biverkningar för den här sortens behandlingar är vad som benämns ARIA E och ARIA H, vilket handlar om hjärnsvullnad och mikroblödningar i hjärnan.

ARIA E upptäcktes i 24 procent av patienter som fick Kisunla jämfört med 12,6 procent för dem som tog Leqembi. ARIA H upptäcktes i 31,4 procent av patienterna som använde Kisunla medan 17,3 procent av patienterna på Leqembi visade samma biverkning.

"Det ser ut som att vi har en snällare substans där vi kan ge full dos direkt. Sedan behöver de (Eli Lilly Direkts anm) göra ytterligare MR-kameraundersökning och har en längre period när man behöver vara mer vaksam kring den här typen av biverkningar. Ändå har de ungefär dubbelt så mycket av den här typen av biverkningar som kallas för ARIA. Så här långt ser det ut som att Leqembi har en bättre säkerhetsprofil", säger Gunilla Osswald.

Eli Lilly påpekar i samband med godkännandet för Kisunla att deras läkemedel kräver färre infusioner. Kisunla kräver infusion en gång i månaden medan Leqembi sker via en infusion varannan vecka.

Bioarctics partner Eisai har dock inlämnat en ansökan om att i en underhållsbehandling få göra infusioner av Leqembi en gång i månaden. Samtidigt arbetar Eisai för att ta fram en subkutan version i form av en autoinjektor som kan se ut som en penna som ges i magen.

"Där har man lämnat in första steget i en stegvis ansökningsprocess. När det kan komma sedan kan det bli ännu bättre och lättare för patienterna att använda", säger Gunilla Osswald.

Vid tal om ansökningsprocessen i Europa för Leqembi hos läkemedelsmyndigheten EMA hänvisar Gunilla Osswald till vad som har skrivits i Dagens Medicin, där den svenska representanten i expertpanelen CHMP sagt att man förväntar sig besked i juli månad.

I händelse av att ovanstående tidsplan håller skulle ett godkännandebeslut av EU-kommissionen, som vanligtvis går åt samma håll som expertpanelens besked, kunna äga rum några månader senare.

Bioarctic har rätt att kommersialisera lecanemab i Norden under vissa förutsättningar och förbereder kommersialisering i Norden tillsammans med Eisai.

I Sverige och Norden vidtar efter ett eventuellt godkännande prisförhandlingar innan försäljningen kan ta vid. Men i till exempel Tyskland kan försäljningen ta vid så snart det finns ett godkännande från EMA.

När Nyhetsbyrån Direkt frågar om när försäljning av Leqembi skulle kunna påbörjas i Sverige efter ett godkännandebeslut blir svaret från Gunilla Osswald:

"Vi hoppas på nästa år".



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.