Marknadskommentar
6 Sep, 2024

BÖRSEN: BREDA NEDGÅNGAR INLEDER FREDAGEN, OMXS30 -0,9%

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagen nedåt, i linje med övriga Europa, inför eftermiddagens amerikanska jobbsiffra.

Omkring klockan 9.20 hade OMXS30 sjunkit 0,9 procent till 2.486. Aktier för 0,9 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var både tyska DAX-index och franska CAC40 ned 0,7 procent.

Inom storbolagsindexet var samtliga aktier på minus, tyngst gick det för låsbolaget Assa Abloy som sjönk 1,5 procent efter att Barclays Capital inlett bevakning av låskoncernen med rekommendation undervikt och riktkurs 274 kronor.

Bland övriga förlorare fanns Electrolux och H&M som backade 1,4 procent.

Fokus i dag ligger på den amerikanska jobbsiffran. Senaste siffran var en av de utlösande faktorerna till det stora börstapp som inledde augusti.

"Anställningarna har saktat ner, medan avskedanden förblir relativt få och högre arbetslöshet drivits på av ökande arbetsmarknadsdeltagande, främst via invandring", skrev SEB i ett morgonbrev.

Konsensus enligt Trading Economics tyder på att antalet sysselsatta väntas ha ökat med 160.000, upp från 114.000 i juli. Arbetslöshetsnivån väntas samtidigt ha sjunkit till 4,2 från 4,3 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra redovisade högre nettoomsättning och rörelseresultat för det brutna räkenskapsårets första kvartal. Aktien steg nästan 2 procent.

Djurhälsobolaget Vimian har tecknat avtal om att förvärva IM3 Dental Limited på Irland och 80 procent av IM3 i Australien, en aktör inom veterinärmedicinsk tandvårdsutrustning och produkter. Köpeskillingen uppgår till 84 miljoner euro plus möjlig tilläggsköpeskilling. Aktien backade 0,8 procent.

Jefferies International har inlett bevakning av fastighetsföretaget Fabege med rekommendationen behåll och riktkurs 85 kronor.

Jefferies har även inlett bevakning av Castellum med rekommendationen underperform och riktkurs 115 kronor.

Fabege backade 0,9 och Castellum sjönk 1,3 procent.


Graf: OMXS30 fredagen den 6 september

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.