BUDGET: DELADE MENINGAR BLAND ARBETSMARKNADENS PARTER
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetsmarknadens parter gör olika bedömning av regeringens höstbudget. Arbetsgivarna är nöjda men det är inte facken.
Det framgår av kommentarer efter att finansministern Elisabeth Svantesson presenterat budgetpropositionen för 2025.
LO tycker inte att budgeten är den nystart som Sverige behöver och vill se större investeringar för att få fart på ekonomin, och mer pengar i plånboken till LO-hushåll.
"Sverige behöver fungerande välfärd och fler jobb. Inte miljarder i riktade skattesänkningar till höga chefer", säger LO:s ordförande Johan Lindholm.
Samtidigt finns det, enligt Lindholm några lovvärda ambitioner, som att regeringen satsar mer "än vissa ekonomiska experter hävdat är möjligt".
"Vi får inte fler i jobb för att regeringen sänker a-kassan. För att trycka ner arbetslösheten vill jag se större investeringar från politikerna och en nystart för landet. Sverige behöver tåg som går i tid. Vi behöver en skola där alla barn lär sig att läsa. En omsorg och vård som är lika för alla och där personalen inte behöver springa benen av sig. Vi behöver få i gång byggandet", säger Johan Lindholm.
Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke är mer nöjd och tycker att budgeten innehåller flera nödvändiga reformer för att få fart på tillväxten.
"Nu är det helt avgörande att politiken fortsätter i samma riktning om vi ska ha en chans att stärka Sveriges konkurrenskraft, få fler i arbete och klara den gröna omställningen", säger han i en kommentar.
Sveriges Ingenjörer ser flera viktiga satsningar i regeringens höstbudget som stärker både ingenjörernas ställning på marknaden och Sveriges konkurrenskraft i världen. Bland annat historiska satsningar på forskning och innovation, att gränsen för statlig skatt höjs och att infrastruktur prioriteras.
"Budgeten visar lovande ambitioner men i väntan på propositionerna för forskning och innovation, liksom för infrastruktur, råder vissa oklarheter kring anslagens fördelning.", säger Ulrika Lindstrand, ordförande Sveriges Ingenjörer.
Peter Hellberg, ordförande i Unionen, tycker det är positivt att fler kan få besked om omställningsstödet.
"Dagens budgetbesked om resursförstärkning för att ytterligare öka tempot i handläggningen av omställningsstudiestödet är välkommet. Nu kan fler få besked innan utbildningen startar", säger han.
Fackförbundet ST varnar dock för att flera satsningar som regeringen presenterar i själva verket är förklädda besparingar. De ser på flera områden hur regeringen använder genomförda sparåtgärder för att frigöra medel till annonserade satsningar, trots att anslagen är mindre än de ursprungliga.
En annan kritisk synpunkt är att ryckigheten i anslagen till viktiga samhällsfunktioner försämrar förutsättningarna för statsförvaltningen att hålla hög kvalité och bedriva en trygg personalpolitik för statens anställda.
"Det är falsk varudeklaration att presentera satsningar på till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som just satsningar. I själva verket är det myndigheter som nyligen har satts på svältkur som nu får en del av det som man sparat in på. Förfarandet är både dumsnålt och bedrägligt", säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Inom byggsektorn tycker LO-förbundet Byggnads att regeringen "lämnar byggbranschen åt sitt öde", trots att branschen är i kris.
"Det är välkommet att man försöker komma i kapp den underfinansiering som länge plågat Sveriges infrastruktur. Det är något vi efterfrågat länge. Men samtidigt har man helt lämnat byggbranschen åt sitt öde och stilla sett på när varslen ökat och tusentals yrkesmän- och kvinnor lämnat branschen. Krisen i byggbranschen fortsätter och vi får inga signaler om att man vill få fart på bostadsbyggandet", säger Lars Hildingsson, tf förbundsordförande Byggnads.
Arbetsgivarna i Byggföretagen är mer nöjda.
"Regeringens höstbudget innehåller nödvändiga investeringar i både infrastruktur och yrkesinriktad utbildning", säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.