BYGG: OLA SERNEKE STARTAR NYTT BYGG- OCH FASTIGHETSFÖRETAG - GP
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ola Serneke startar en ny bygg- och fastighetskoncern där han ska äga 25 procent och bli vd. Det meddelar den tidigare vd:n för konkursade Serneke Sverige, rapporterar Göteborgsposten.
Agarwal Group ska vara majoritetsägare.
"Med lärdomar från tidigare erfarenheter och starka partners är jag övertygad om att vi kan bygga en betydande och långsiktig aktör på marknaden", säger Ola Serneke enligt tidningen.
Fokus ska ligga på projekt i Syd- och Västsverige, rapporteras det.
Efter konkursen för Serneke Sverige har många underleverantörer inte fått betalt för utförda arbeten, en lång rad byggen har pausats och 550 anställda vid Serneke Sverige har blivit av med jobben.
Ola Serneke tittar nu på att ta över de byggprojekt som stoppades.
"Vi diskuterar vilka projekt vi kan färdigställa", sade han i en intervju med EFN sent på måndagskvällen.
I helgen rapporterade Dagens Nyheter att flera underleverantörer är kritiska mot att Serneke Sverige försattes i konkurs bara en månad efter att bolaget fått ny ägare.
Den 30 november fick Serneke nya ägare i form av tyska Mutares, som specialiserat sig på att ta över problemtyngda bolag. Bara drygt en månad efter ägarbytet försattes dock Serneke i konkurs, med hänvisning till att den finansiella situationen visat sig vara värre än vad som var känt när bolaget förvärvades.
Håkan Benk, som driver Lås Larmteknik Värmdö som har fordringar på 1,5 miljoner kronor på konkursboet, undrar hur det kunde komma sig att Mutares endast behövde betala 25 miljoner kronor kontant till den tidigare ägaren Doxa för ett bolag som omsatte nästan åtta miljarder kronor 2023. Resten av köpeskillingen på totalt 1,1 miljarder kronor bestod av ett skuldebrev.
"Jag tycker det ser ut som att man tömt bolaget och sålt det till en målvakt som ser till att det går i konkurs. Därför vill vi att hovrätten antingen gör en grundlig kontroll av hur det här har gått till, alternativt utser en annan oberoende konkursförvaltare som inte är föreslagen av bolaget", säger han enligt tidningen.
Doxas styrelseordförande och storägare Greg Dingizian anser dock att den beskrivningen är helt felaktig.
"Från stunden vi blev ägare till Sernekegruppen har vi varit tydliga med att vi velat sälja entreprenadverksamheten. Men vi stöttade verksamheten och gjorde tre emissioner på sammanlagt cirka 1,2 miljarder mellan hösten 2023 och sommaren 2024. Det räcker med att se redovisningen för att förstå vart pengarna tagit vägen", säger han enligt DN och lägger hela skulden på tyska Mutares.
Doxa har bedömt att deras resultat kommer att tyngas med cirka 150 miljoner kronor som en följd av konkursen.
Mutares säger till DN att de djupt beklagar att Serneke har tvingats ansöka om konkurs, men att bolagets ekonomiska bekymmer visade sig omöjliga att lösa.