CIBUS: FÖRVÄRVSHUNGRIGT, EXPANSION KONTINENTALEUROPA MÖJLIG - VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Cibus, som fokuserar på livsmedelssektorn, är återigen på förvärvsstigen och har nyligen tagit in nära 1 miljard kronor i torrt krut. Enligt vd Christian Fredrixon utvärderar Cibus aktivt nya marknader i Kontinentaleuropa. Han vill dock inte peka ut något nytt land för bolaget.
"Vi tittar på starka stabila livsmedelsmarknader med en handfull spelare som kämpar om kundens varukorg. Den typen av underliggande livsmedel- och dagligvarubransch känner vi igen oss i", säger Christian Fredrixon till Nyhetsbyrån Direkt.
Hittills i år har Cibus förvärvat fastigheter för en halv miljard kronor i bolagets huvudsakliga befintliga marknader Sverige, Finland och Danmark, och under kvartalet tog Cibus in 927 miljoner kronor till en premie om 20 procent mot substansvärdet för bolaget.
"Det är glädjande att vi har en substanspremie. Det visar att marknaden tror på det vi gör. Min tolkning av det är att vi har en stabil underliggande verksamhet, och det premieras vi för. Sedan har vi under året jobbat hårt med vår finansiering där vi har omfinansierat samtliga av våra obligationer, och jag tror att det har lett till att vi är i den position som vi är i", säger vd:n.
Att aktien handlas till en premie mot substansvärdet gör den också till en bra valuta vid förvärv, enligt vd:n.
"Vi betalar gärna med aktier om tillfälle ges. Vi har en likvid aktie som ger en löpande utdelning, så det bör vara en intressant förvärvsvaluta i den typen av diskussioner."
I vilka marknader är det mest intressant att stoppa in pengar i dag?
"Vi jämför de fyra marknaderna vi finns i varje dag. Tittar vi på finansieringskostnaderna och yielderna så är de bäst i Finland, Sverige och Danmark, och sämst i Norge", säger han.
I Norge är finansieringskostnaderna omkring 1-1,5 procentenhet högre, men med en liknande direktavkastning som i Sverige, enligt Christian Fredrixon.
"Därför blir den marknaden minst intressant. Å andra sidan är Norge intressant för oss då det är en marknad som vi gärna vill växa i. Den står bara för 4 procent av vårt driftnetto."
De geografiska marknadernas prestation skiljer sig dock inte märkvärt, enligt vd:n. Finland har av andra fastighetsbolag verksamma i landet pekats ut som en lite svagare marknad och finsk BNP har krympt under både det första och andra kvartalet hittills i år. Det är dock inget som syns i Cibus affär, enligt Christian Fredrixon.
"Vi upplever inte Finland som svagare i livsmedelssektorn där vi är. Finländska medborgare handlar mat lika mycket som alla andra", säger han.
I slutet av kvartalet var 97 procent av Cibus externa skuld räntesäkrad, vilket bolaget motiverar med att det skapar stabila kassaflöden. Även framgent är planen att ha en stor del av skulden räntesäkrad, enligt vd:n.
Efter SBB:s korta tid som månadsutdelare är Cibus återigen ensamma på Stockholmsbörsen med att dela ut pengar månadsvis. För 2023 lämnades utdelningen oförändrad på 0:90 euro per aktie för helåret.
Ser du någon möjlighet att utdelningen kan komma att höjas i år?
"Det är en fråga för styrelsen att lägga ett förslag och ytterst bolagsstämman att besluta om. Vårt fokus är att öka intjäningsförmågan per aktie och det är något vi jobbar efter varje dag", säger Cibus-chefen.
I och med tisdagens rapportutfall har Cibus nu ökat intjäningsförmågan per aktie fem kvartal i följd. Det är dock räknat på antal aktier innan nyemissionen, då likviden från de nyemitterade aktierna inte hade hunnit sättas i arbete i slutet av kvartalet, enligt bolaget.
"Vi har inte hunnit sätta pengarna från de nya aktierna i arbete ännu. Det kommer vi förhoppningsvis att göra framåt, givet de förvärvsplaner som vi har", säger Christian Fredrixon.