Nyhet
13 Sep, 2024

ECB: HÖKEN ROBERT HOLZMANN ÖPPEN FÖR NY SÄNKNING I ÅR - FT

Uppdaterad:
13 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB-rådsledamoten Robert Holzmann, som var den ende som reserverade sig mot räntesänkningen i juni, tror nu på ytterligare räntesänkningar före årsskiftet, även efter att ECB sänkte styrräntan en andra gång på torsdagen.

Det säger han i en intervju med Financial Times.

"Penningpolitiken är nu på en bra bana. Vi har påbörjat en (sänknings-) bana, och huvudinflationen har fortsatt att sjunka", sade Holzmann.

Han ser nu "utrymme" för en ny räntesänkning "i december" såvida det inte kommer nya chocker, som stigande energipriser. Han tillade att räntan kan fortsätta att sänkas, till omkring 2,5 procent, till mitten av 2025. Enligt Holzmann kan 2,5 procent vara nära en neutral räntenivå som varken stimulerar eller bromsar ekonomin.

Robert Holzmann påpekade dock samtidigt att ECB måste förbli vaksamma och hålla ett särskilt öga på tjänsteinflationen, som är ihärdigt hög på 4,2 procent.

Men han tycker ändå att inflationen är mycket mindre oroande än han tyckte i juni, då ECB sänkte räntan för första gången.

"Jag är inte i princip emot sänkta räntor, jag reserverar mig bara när tajmingen inte verkar rätt", sade Holzmann.

Han varnade samtidigt för att ECB nu ställs inför problem med kommunikationen de kommande månaderna med tanke på att inflationen väntas vända upp igen, om än temporärt, på grund av baseffekter.

"Det kommer att bli en krävande uppgift att förklara en temporär ökning i kärninflationen korrekt. Men det är nödvändigt, annars kan förtroendet för centralbanken skadas.

Robert Holzmann tror inte att oktober kommer att vara rätt tid för en ny räntesänkning. ECB kommer då bara ha tillgång till en begränsad mängd ny information. Ett budskap som även ECB-chefen Christine Lagarde framförde vid torsdagens presskonferens.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.