Nyhet
19 Jul, 2024

EPIROC: SPÅR FORTSATT HÖG EFTERFRÅGAN GRUVNÄRING, SVAGT I BYGG

Uppdaterad:
19 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsbolaget Epiroc, verksamma inom gruv- och infrastrukturutrustning, förväntar sig på kort sikt att den underliggande efterfrågan inom gruvnäringen, både för utrustning och eftermarknad, kommer att fortsatt vara på en hög nivå medan efterfrågan från bygg- och anläggningskunder förväntas vara fortsatt svag.

Det framgår av vd-ordet från Helena Hedblom i delårsrapporten.

Gruvaktiviteten var fortsatt stark i det gångna kvartalet och koncernens orderingång ökade till 16.349 miljoner kronor (15.436), motsvarande en organisk tillväxt om 1 procent.

Orderingångsutfallet var 1 procent högre än analytikers genomsnittliga förväntansbild om 16.251 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning.

"Stora utrustningsorder uppgick till 950 miljoner kronor (550). Den organiska servicetillväxten var 5 procent, drivet av halvtidsservice och en stark efterfrågan för automation av blandad flotta. Bygg- och anläggningsmarknaden försvagades ytterligare under kvartalet, vilket främst påverkade eftermarknadsaffären. Efterfrågan för hydrauliska tillbehör på viktiga marknader, såsom USA och Europa, var särskilt svag", skriver Epiroc-chefen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.