Nyhet
24 Jul, 2024

FED: BÖR SÄNKA RÄNTAN NU ENL FÖRRE FED NY-CHEFEN DUDLEY - BN

Uppdaterad:
24 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tidigare chefen för Federal Reserve i New York, Bill Dudley, anser att Fed bör sänka styrräntan redan den 31 juli. Att vänta till i september skulle i onödan öka risken för en recession.

Det skriver han i en artikel för Bloomberg News.

"jag har länge tillhör 'högre, längre' -lägret och insisterat på att Fed måste hålla den korta räntan på nuvarande nivå eller högre för att få inflationen under kontroll. Men fakta har ändrats, så jag har ändrat uppfattning", skriver Bill Dudley.

Han skriver att under flera år så har den ihållande styrkan i USA-ekonomin antytt att Fed inte gjorde tillräckligt för att bromsa aktiviteten. Men nu har centralbankens ansträngningar för att kyla av ekonomin synbara effekter.

Hushållen märker av effekterna av de höga räntorna på sina kreditkort och billån, Bostadsbyggandet har fallerat när förhöjda lånekostnader har underminerat de ekonomiska förutsättningarna för att bygga nya bostadshus. Och svagare tillväxt betyder också att färre nya jobb skapas.

Samtidigt har inflationen avtagit "signifikant" efter en serie av överraskningar på uppsidan i början av året. Kärn-PCE-inflationen sjönk till 2,6 procent i maj, och junidata (den 26 juli) kommer troligen att förstärka den positiva trenden baserat på redan publicerade data som påverkar PCE-priserna.

"Varför antyder Fedföreträdare då så starkt att det inte kommer någon räntesänkning vid nästa veckas möte", frågar sig Bill Dudley.

Han kan själv se tre skäl till Feds försiktiga hållning:

För det första vill de inte bli lurade igen. Förra året visade sig en dämpning i inflationen vara temporär. Nu kan ytterligare framsteg med att dämpa inflationen försvåras av låga månadsutfall under andra halvåret i fjol.

För det andra kan ordförande Powell vilja vänta för att bygga upp bredast möjliga konsensus. När marknaden redan helt räknar med en räntesänkning i september kan han argumentera för duvorna i FOMC att en fördröjning inte får några stora konsekvenser samtidigt som har bygger upp mer stöd från hökarna för en septembersänkning.

För det tredje verkar Fedledamöterna inte överdrivet oroade för risken att arbetslösheten inom kort kan bryta mot den så kallade "Sahm Rule Treshold" (den gränsen bryts när tremånaderssnittet för arbetslösheten stiger 0,5 procent från den lägsta punkten de senaste tolv månaderna, vilket ses som en recessionssignal. I juni hade det måttet stigit 0,43 procentenheter).

Enligt Fedledamöter är det dock nu en snabbt stigande arbetskraftstillväxt, snarare än ökade uppsägningar, som driver uppgången i arbetslösheten.

"Det är inte övertygande: Sahm Rule förutsåg korrekt recessioner på 1970-talet då arbetskraften även då ökade snabbt", påpekar Bill Dudley.

Han tillägger att en försvagad arbetsmarknad historiskt har genererat självförstärkande återkopplingar: när det svårare att hitta jobb minskar hushållen utgifterna, ekonomin försvagas och företagen reducerar investeringarna, vilket leder till uppsägningar och ytterligare utgiftminskningar.

"Det är därför arbetslösheten, om den bryter 0,5-procentenhetsgränsen, alltid har stigit mycket mer – den minsta ökningen var nära 2 procentenheter från botten till toppen", skriver Bill Dudley.

"Även om det redan kan vara för sent avvärja en recession genom att sänka räntan, men att ödsla tid nu skulle i onödan öka risken", fortsätter han.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.