Nyhet
24 Jul, 2024

FED: OFÖR RÄNTA DEN 31/7, FOKUS PÅ MÖJLIG NY GUIDNING - PROGNOS

Uppdaterad:
24 Jul, 2024

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve kommer med all sannolikhet att lämna styrränteintervallet oförändrat, på 5,25-5,50 procent, efter FOMC-mötet den 30-31 juli, i så fall för åttonde mötet i rad.

Marknadsaktörer lär dock bevaka såväl pressmeddelandet som chefen Jerome Powells presskonferens noga för eventuella indikationer på om banken kan vara redo att överväga en första räntesänkning vid nästkommande FOMC-möte, den 17-18 september.

Men med tanke på att tunga ledamöter har klargjort att de vill ha "mer bra data" för att bli övertygade om inflationen kanske marknaden ändå får rikta blickarna mot Jackson Hole-symposiet, den 22-24 augusti, för tydligare guidning om sannolikheten för en räntesänkning i september.

Vid förra FOMC-mötet, den 11-12 juni, upprepade Fed-kommittén att den inte räknar med att det kommer att bli lämpligt att sänka räntan innan den har blivit "mer övertygad om att inflationen rör sig uthålligt mot 2 procent".

Fed-ledamöternas nya prognoser visade samtidigt att konsensusbedömningen då var att styrräntan skulle sänkas endast en gång, med 25 punkter, före årsskiftet, en relativt stor justering från föregående prognoser i mars, då konsensusprognosen var att räntan skulle sänkas med totalt 75 punkter under andra halvåret.

Fed-ledamöterna justerade då också upp konsensusprognosen för kärn-PCE-inflationen under fjärde kvartalet i år till 2,8 procent, från 2,6 procent i mars.

En möjligen pikant detalj från timmarna före räntebeskedet i juni var att KPI-data för maj kom in oväntat lågt, detta efter besvärande höga prisökningar tidigare under våren.

Fed-chefen Jerome Powell sade vid den efterföljande presskonferensen att han välkomnade KPI-utfallet för maj, och att han hoppades på fler liknande besked framöver. Han sade också att Fed-ledamöterna hade möjlighet att justera sina prognoser efter KPI-statistiken, men de flesta valde att inte göra det.

Han sade att den viktigaste faktorn bakom att Fed-ledamöter justerade upp sina ränteprognoser för i år var inflationsutfallen under första kvartalet. Framstegen med inflationen tog en paus, och slutsatsen av det var att det kommer att dröja längre innan det blir aktuellt att sänka räntan. KPI-utfallet för maj var dock nästan bättre än vad någon hade räknat med.

"Vi tittar efter saker som kan ge oss mer förtroende om inflationen, och utfall som dagens KPI är ett steg i rätt riktning. Men ett utfall är bara ett utfall, och vi vill inte bli allt för motiverade av en enda datapunkt", sade Powell.

Den 28 juni kom sedan PCE-inflationsdata som bekräftade förväntningarna om att prisökningstakten dämpades tydligt i maj. Kärn-PCE-inflation sjönk till 2,6 procent, från 2,8 procent i april, det vill säga under Fed-ledamöternas prognos för fjärde kvartalet.

Därefter riktades blickarna mot arbetsmarknadsdata för juni, den 5 juli, som visade att antalet sysselsatta visserligen steg något mer än väntat, med 206.000 personer, men i övrigt visade jobbrapporten på flera svaghetstecken; jobbstatistiken för föregående två månader reviderades ner med totalt 111.000, arbetslösheten steg oväntat till 4,1 procent från 4,0 i maj, vilket därmed var högre än den nivå, 4,0 procent, för fjärde kvartalet som Fed-ledamöternas juniprognos pekade mot.

Jobbstatistiken för juni präglade därefter Fed-chefen Powells penningpolitiska anföranden inför kongressen veckan efter, den 9-10 juli. Han pekade då på att den svalare jobbmarknaden innebär att en potentiell källa för fortsatt hög inflation har minskat. Han antydde också att en ytterligare dämpning på arbetsmarknaden kan vara ovälkommen.

Wall Street Journals Fed-reporter Nick Timiraos noterade att Powells anförande inför kongressen inte gav något tydligt avtryck på en marknad som sökte efter klara signaler om kommande räntesänkningar. Men erfarna Fed-bevakare såg dock Powells kommentarer som signifikanta eftersom de antydde att ribban för en räntesänkning ändå verkade ha sänkts jämfört med för bara någon månad sedan.

KPI-data för juni, den 11 juli, visade vidare att KPI sjönk 0,1 procent jämfört med i maj medan kärn-KPI steg 0,1 procent (väntat +0,1 respektive +0,2 procent), vilket enligt ekonomer borde klassas som "mer bra data", i linje med vad Fed-chefen har efterlyst.

Powell sade därefter, den 15 juli, att Fed inte avser att vänta tills inflationen når 2 procent innan de överväger att sänka räntan. Han poängterade att han inte avsåg att ge några direkta indikationer om när Fed kan börja sänka räntan, men väl att det penningpolitiska mötet den 30-31 juli kan vara en viktig tidpunkt för vidare diskussioner och beslutstagande.

Den 17 juli sade sedan Fed-guvernören Christopher Waller att USA-ekonomin närmar sig en punkt då Fed kan sänka räntan, men han behöver fortfarande mer bevis för att inflationen rör sig uthålligt mot målet.

"Nuvarande data är förenlig med att uppnå en mjuklandning, jag kommer att titta efter data de kommande månaderna som kan ge stöd till detta", sade han.

Waller noterade samtidigt att det kan finnas "mer uppåtrisk för arbetslösheten", något som Fed kommer att hålla koll på.

Fed-chefen i New York, John Williams, sade vidare i en intervju med Wall Street Journal, som publicerades den 17 juli, att en räntesänkning kan vara motiverad kommande månader om inkommande KPI-data tyder på fortsatt disinflation.

Tillsammans med tecken på att den amerikanska arbetsmarknaden gradvis svalnat för de senaste tre månadernas KPI-data oss närmare den ihållande disinflation som vi är ute efter, sade han.

"Det är positiva tecken. Jag skulle vilja se mer data för att få ytterligare förtroende för att inflationen rör sig varaktigt mot vårt 2 procentsmål", fortsatte John Williams.

Goldman Sachs summerade kommentarerna från Williams/Waller som att de pekar mot att FOMC kommer att vara redo att leverera en första räntesänkning i september, vilket också är Goldman Sachs prognos.

Ekonomerna pekade särskilt mot Williams kommentar om att inflationsdata för andra kvartalet var "närmare den disinflationstrend som vi har letat efter", samt Wallers kommentar om att "vi närmar oss den tidpunkt då en sänkning av policyräntan är motiverad". Men de noterade också att båda Fed-ledamöterna betonade att de ännu inte var riktigt övertygade, vilket tyder på att en räntesänkning redan den 31 juli är osannolik.

"Sammantaget, dessa kommentarer förstärker vår bedömning om att FOMC kommer att leverera den första räntesänkningen vid septembermötet", skrev Goldman Sachs.

Wells Fargo konstaterar att en dämpning i inflationen, samtidigt som arbetsmarknaden har kylts av, gör att Fed-kommittén nu har skiftat fokus mot båda delarna i de dubbla mandaten – stabila priser och maximalt uthållig sysselsättning, efter att de senaste åren i stort sett bara ha fokuserat på prisstabilitetsmålet.

"Vi tror inte att konsensus existerar bland FOMC-ledamöterna om att sänka räntan vid det kommande mötet. Men vi tror att kommittén kommer att signalera i pressmeddelandet att en sänkning kan komma vid nästa möte den 18 september", skriver Wells Fargo i ett kundbrev.

"Mer specifikt kommer FOMC troligen indikera att den har sett en mer materiell förbättring i inflationen de senaste månaderna. Vi tror också att uttalandet kommer ett notera att kommittén nu är mer uppmärksam även mot arbetsmarknadsrisker, snarare än att fokusera enbart på inflationsrisker", fortsätter ekonomerna.

Enligt Wells Fargo kommer inte presidentvalet, den 5 november, utgöra något hinder för Fed att sänka räntan den 18 september, om förhållandena skulle motivera det.

"Historien visar att politiska överväganden inte tycks ingå i FOMC kalkyl", skriver ekonomerna.

Wells Fargo påpekar samtidigt att en "passiv åtstramning" av penningpolitiken de senaste månaderna är ytterligare ett skäl att sänka styrräntan snart.

"Den reala fed fundsräntan ligger för närvarande nära 3 procent, den högsta nivån sedan 2007", skriver ekonomerna.

Även om Wells Fargo räknar med oförändrad Fed-ränta den 31 juli så tror de inte att det är uteslutet att räntan sänks redan då. Några av de mer duvaktiga ledamöterna kan vid mötet komma att argumentera för att FOMC behöver "gå före", genom att sänka räntan i juli, för att inte riskera en allvarlig försvagning på arbetsmarknaden kommande månader.

Men "kommittén kan avvärja potentiella reservationer från några av dessa mer duvaktiga röstande medlemmarna genom att signalera i uttalandet att policylättnader närmar sig", skriver ekonomerna.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.