Nyhet
18 Jul, 2024

IMF: FED BÖR VÄNTA MED RÄNTESÄNKNING TILL SENT 2024

Uppdaterad:
18 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) IMF välkomnar den anmärkningsvärt goda utvecklingen i USA:s ekonomi under de senaste åren och noterar att den fortsatta disinflationsprocessen, som stöds av högre produktivitetstillväxt och ökat arbetskraftsutbud, inte har dämpat den ekonomiska aktiviteten mycket.

Det skriver IMF efter en artikel-IV-konsultation i USA.

Men även om utsikterna förblir goda måste uppåtrisker mot inflationen bevakas, och beslutsamma åtgärder kommer att bli nödvändiga för att hantera finanspolitiska obalanser, finansiell sårbarhet och ökad ojämlikhet och fattigdom, som har stigit till förpandemiska nivåer.

Givet fortsatta uppåtrisker mot inflationen och den starka ekonomiska utvecklingen anser IMF att "Federal Reserve bör inte sänka policyräntan innan det finns klarare bevis för att inflationen uthålligt är på väg tillbaka till 2-procentsmålet".

"Fed bör vänta med att sänka policyräntan till åtminstone sent 2024", skriver IMF i rapporten.

Enligt IMF:s prognos ökar USA:s BNP 2,6 procent i år och 1,9 procent nästa år. Arbetslösheten väntas öka till 4,2 procent under fjärde kvartalet i år och vidare till 4,3 procent fjärde kvartalet 2025.

Kärn-PCE-inflationen väntas vara 2,5 procent under fjärde kvartalet 2024, jämfört med motsvarande period 2023, och 1,9 procent fjärde kvartalet 2025.

I juni var Fedledamöternas konsensusprognos för kärn-PCE-inflationen 2,8 procent fjärde kvartalet i år, och 2,3 procent fjärde kvartalet 2025.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.