Nyhet
24 Apr, 2024

INTRUM: SER MÖJLIG VÄNDPUNKT FÖR SERVICINGMARGINAL - VD

Uppdaterad:
24 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Resultatmässigt var det första kvartalet bra för Intrum, givet att det normalt är säsongsmässigt svagt och i år dessutom innehöll påsken.

Det säger Intrums vd Andrés Rubio till Nyhetsbyrån Direkt.

"Servicing har ett fantastiskt intäktsmomentum medan Investing har det tufft, även om vi samlade in 100 procent av vår prognos för Investing", säger han.

Andrés Rubio framhåller dock att bolaget behöver skära ännu mer i sina kostnader. Ovanpå det sparprogram på 800 miljoner kronor som bolaget tidigare har lagt fram läggs nu ytterligare 700 miljoner kronor, vilket bolaget meddelade i sin kvartalsrapport. Av de tidigare aviserade 800 miljonerna har bolaget hittills realiserat 500 och totalt ska alltså 1.500 miljoner sparas.

"Av de nya besparingarna är ungefär hälften centralt, resten i marknaden. Ungefär hälften gäller anställda och hälften påverkar servicingmarginalen", säger Andrés Rubio.

Intrums servicingmarginal har minskat över rullande tolv månader, men det nyss gångna kvartalet innebar enligt vd en "stabil" utveckling. Över rullande tolv månader var servicingmarginalen i första kvartalet 15 procent.

"Det kan innebära en vändningspunkt. Jag tror att mot slutet av året kommer vi in i 'high teens' för att under 2025 vara i 'mid-20:s", säger Andrés Rubio.

Bolagets mål på medellång sikt är en total justerad servicingmarginal på över 25 procent.

Vad gäller Intrums pågående översyn av kapitalstrukturen säger Andrés Rubio att diskussionerna pågår och att bolaget räknar med att återkomma när nya besked finns att ge. Han upprepar också tidigare budskap att skuldsättningsgraden ska ned till 3,5x 2026.

"Inget har ändrats nu. Vi har likviditet för att möta mer än 90 procent av förfall 2024 och 2025, men vi har inte tillgång till refinansiering på attraktiva villkor och behöver därför vara proaktiva", säger Intrum-vd:n.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.