NEW YORK: BRETT UPP, BOEING BACKADE, S&P 500 +0,5%
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna avslutade veckans handel upp, och både S&P 500 och Nasdaq Composite hade sin bästa handelsvecka sedan årets start.
Vid börsstängning var breda S&P 500 upp 0,5 procent till 5.626, och räknat från Stockholmsbörsens stängning var indexet oförändrat. Dow Jones industriindex steg 0,7 procent till 41.394, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite också avancerade 0,7 procent, fast då till 17.684.
Investerar riktar blicken mot onsdag då Federal Reserve kommer med räntebesked. Centralbanken väntas sänka styrräntan med 25 baspunkter, men att döma av CMA:s Fedwatch-verktyg är det ganska jämnt mellan dem som spår basscenariot och dem som spår 50 baspunkters sänkning.
Flygplanstillverkaren Boeing backade 3,7 procent efter att fabriksarbetare utlöst strejk genom att med 96 procent av rösterna förkasta en preliminär löneuppgörelse. Brian West, som är bolagets finanschef, sade på fredagen att Boeing vill "återgå till förhandlingsbordet och få fram en uppgörelse" och tillade att det kommer bli svårare att nå produktionsmålet för flygplansmodellerna 737 och Max samt att stabilisera sin leveranskedja på grund av strejken, enligt The Seattle Times.
Vidare avslutade mjukvarubolaget Oracle lätt upp 0,4 procent efter att tidigare ha lyft betydligt mer i samband med att prognosen för räkenskapsåret 2026 höjts och bolaget dessutom delat med sig av prognoser ända fram till 2029.
Betydligt svagare gick det för sektorkollegan Adobe som föll 8,5 procent efter att vinstprognosen kommit in under förväntan för innevarande kvartal i samband med tredje kvartalets delårsrapport, som släpptes efter torsdagens börsstängning.
Taxi- och leveransbolaget Uber adderade 5,7 procent efter att ha meddelat om planer att utöka sitt samarbete med konkurrenten och robottaxi bolaget Waymo, som ägs av Alphabet, i de amerikanska städerna Austin och Atlanta.
Vaccintillverkaren Moderna, som var torsdagens slagpåse med en nedgång på 12 procent, sjönk med ytterligare 2,9 procent efter ett flertal rekommendationssänkningar från analyshus. Torsdagens ras kom sig av besked om att forsknings- och utvecklingsbudgeten skärs med 1,1 miljarder dollar samtidigt som bolaget i stället ska satsa på kommersialisering av befintlig portfölj.
Donald Trumps sociala mediebolag Trump Media & Technology, som tidigare i veckan föll efter att expresidenten sågs som förlorare i presidentvalsdebatten med Kamala Harris, återhämtade sig och klättrade cirka 12 procent. Donald Trump har under fredagen sagt att han inte tänker sälja sin andel i bolaget när hans lock-up period går ut nästa vecka.
Lyxmöbeltillverkaren RH rusade 25 procent efter att bolagets rapport för det andra kvartalet överträffat analytikernas förväntningar.
Kinesiska New York-noterade aktier i e-handelssektorn handlades nedåt efter att Bidenadministrationen varslat om att åtgärder vidtas för att stoppa plattformarnas lågprisexport av gods såsom snabbmode till USA genom att missbruka det så kallade "de minimis"-undantaget.
Åtgärderna mot den kinesiska e-handeln kommer drabba kinesiska e-handelsplattformar som bland annat gjort sig stora genom global export av så kallat snabbmode, såsom beryktat noteringsaktuella Shein, PDD-ägda Temu och Alibabaägda Ali Express.
PDD:s New York-noterade depåbevis, motsvarande en aktie, handlades ned med över 2,4 procent. Alibabas motsvarighet var ned med 0,9 procent. Däremot sågs amerikanska e-handelsbolagen Etsy och Wayfair upp 7,6 respektive 5,7 procent.
På den amerikanska räntemarknaden sågs tioåringen ned två punkter till 3,66 procent.
Graf: S&P 500 fredagen den 13 september.
Källa: Infront