Marknadskommentar
22 Jul, 2024

NEW YORK: NVIDIA LYFTER, CROWDSTRIKE RASAR, S&P 500 +1,0%

Uppdaterad:
22 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Börserna i New York inledde måndagshandeln på grön sida om nollstrecket, efter att president Biden på söndagen meddelat att han inte kommer ställa upp för omval.

Omkring klockan 16.00 var breda S&P 500 upp 1,0 procent till 5.560. Samtidigt stärktes tekniktunga Nasdaq Composite 1,5 procent till 17.993, medan Dow Jones industriindex avancerade 0,2 procent till 40.381.

Biden, som vid 81 års ålder är den äldsta personen någonsin att inneha ämbetet som president i USA, har gått ut med att han inte kommer ställa upp för omval. Sedan presidentvalsdebatten i Atlanta förra månaden, där Biden gjorde ett förvirrat intryck, har flera från det demokratiska partiet tryckt för att han inte borde ställa upp inför höstens val.

"Även om det har varit min avsikt att ställa upp i valet, tror jag att det är i partiets och landets bästa intresse att jag kliver åt sidan och fokuserar enbart på att fullgöra mina plikter som president under resten av min mandatperiod", skrev Biden på X.

Bland enskilda bolag stärktes Nvidia 4 procent. Tidigare under måndagen kom uppgifter om att chiptillverkaren förbereder nya AI-chip för den kinesiska marknaden som är kompatibla med amerikanska exportlagar för avancerad teknik.

Cybersäkerhetsbolaget Crowdstrike, som under fredagen rasade över 11 procent efter en uppmärksammad IT-krasch, föll ytterligare 10 procent under måndagshandeln. Detta efter att investment banken Guggenheim nedgraderat Crowdstrike till neutral från köp.

Bank of America tappade 1,5 procent efter rapporter om att Warren Buffets investeringsbolag Berkshire Hathaway sålt aktier i banken till ett värde omkring 1,5 miljarder dollar.

Telekombolaget Verizon föll 7 procent i kölvattnet av en kvartalsrapport som missat förväntningarna.

Vidare spår flygplanstillverkaren Boeing att det kommer behövas cirka 44.000 nya flygplan till 2043 då flygresor överstigit nivåer innan pandemin. Aktien var upp blyga 0,2 procent.

På analysfronten har Wells Fargo höjt sin riktkurs för teknikkonglomeratet Apple till 275 dollar från 225 dollar inför bolagets kvartalsrapport den 1 augusti. Aktien klättrade 1 procent.

Klädåterförsäljaren Abercrombie & Fitch adderade 3,1 procent efter att JP Morgan uppgraderat bolaget till övervikt från neutral.

På räntemarknaden var den amerikanska tioåringen ned 2 punkter till 4,22 procent.

På valutafronten stärktes dollarn 0,3 procent mot den svenska kronan, till 10:72.



Graf: S&P 500 måndagen den 22 juli

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.