Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Nyhet
22 Jan, 2025

NORDEA-PROGNOS: SVENSK EKONOMI ÖVER KRÖNET, BNP +1,3% 2025 (NY)

Uppdaterad:
22 Jan, 2025

(Tillägg: på flera håll i texten samt tabell och bild)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den politiska osäkerheten är stor i flera länder och det kan komma att påverka även svensk ekonomi. Men trots det finns förutsättningarna för återhämtning av den inhemska efterfrågan när Riksbankens räntesänkningar får effekt och hushållens köpkraft stärks.

Det skriver Nordea i en konjunkturprognos på onsdagen.

Sveriges BNP väntas öka med 1,3 procent i år och med 2,8 procent nästa år. I den förra prognosen, i september, var prognosen för 2025 +1,6 procent.

"Det är först nu som räntorna sjunker mer påtagligt mot hushåll och företag. Lägre räntor bidrar till att tillväxtutsikterna i Sverige är bättre än i många andra länder", säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.

Svensk ekonomi är över krönet även om återhämtningen är dämpad i närtid. Hushållen har flera tuffa år bakom sig, men tycks mjuklanda. Lägre ränteutgifter, en förbättrad arbetsmarknad och en expansiv budget skapar förutsättningar för en återhämtning av hushållens konsumtion som vinner kraft under 2025.

Nordea noterar i rapporten att en annan positiv signal är att hushållens förväntningar om den svenska och egna ekonomin är på väg att normaliseras efter de senaste årens "synnerligen dystra" stämningsläge.

"Det talar i sin tur för att försiktighetssparandet kan minska, vilket frigör konsumtionsutrymme… Den stora bilden ör att hushållen mjuklandar, vilket är mycket ovanligt", skriver banken.

När det gäller arbetsmarknaden ser Nordea en ljusning även om den är skör. Utsikterna för sysselsättningen är dämpade i närtid, men en återhämtning inleds under 2025 då läget i den inhemska ekonomin förbättras mer påtagligt. Redan nu syns tidiga tecken på en förbättring, som att antalet varsel sjunkit till normala nivåer.

Nordea räknar med att arbetslösheten ligger kvar på 8,4 procent i år och därefter sjunker till 7,9 procent nästa år.

Löneökningarna, som var ovanligt höga 2024, väntas dämpas.

"De nya löneavtalen som sluts i vår väntas ge löneökningar på omkring 3,5 procent per år. Löntagarna vill ha kompensation för tidigare reallönefall, medan arbetsgivarna är pressade av en svag konjunktur", säger Annika Winsth.

Bostadspriserna stiger i linje med inkomsterna, men fallet i bostadsinvesteringarna är ännu inte avklarat. Investeringarna i övriga delar av näringslivet sjunker svagt, om än från en hög nivå. Offentliga investeringar, inte minst i statlig regi, ökar däremot genom mer resurser till bland annat försvaret samt satsningar på infrastrukturen.

Banken noterar att de ofinansierade finanspolitiska reformerna motsvarar cirka 1 procent av BNP för 2025 och väntas ha nästan samma omfattning under valåret 2026.

Budgetunderskottet bedöms ligga kring 1,5 procent av BNP under prognosperioden samtidigt som Maastrichtskulden stiger, men ändå ligger kvar nära nära skuldankaret på 35 procent av BNP.

"Förtroendet för de offentliga finanserna förblir därmed intakt, vilket stärker finanspolitikens genomslag på BNP-tillväxten", skriver Nordea.

Utsikterna för exporten är osäkra, med indikatorer som spretar, hot om handelskrig och frågetecken kring euroområdet, vår viktigaste handelspartner.

Nordea räknar med att exporten av varor fortsätter att utvecklas svagt i närtid och att även exporten av tjänster får en svacka innan den globala handeln repar sig senare under 2025.

Annika Winsth säger att det med en ny administration i USA lär bli både dyrare och svårare att handla med USA, men finansmarknaden förväntas agera vakthund. Alltför stora tullar eller för kraftiga budgetunderskott lär driva upp räntor och det är inget Trump vill se.

Beträffande penningpolitiken räknar Nordea med att det måttliga inflationstrycket, i kombination med svag arbetsmarknad och ett lågt resursutnyttjande, leder till att Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan i närtid.

Riksbanken väntas ha sänkt räntan till 2,0 procent i slutet av 2025 och där ligger den kvar i slutet av 2026.



Nordea                                         2025       2026
==============================================================
BNP 1,3% 2,8%
Arbetslöshet 8,4% 7,9%
KPIF 1,8% 1,6%
==============================================================


Bild: BNP-prognos


image



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.