Nyhet
15 Jul, 2024

ORKLA: JUSTERAT EBIT 2.023 MLN NOK 2 KV (EST 1.820) (NY)

Uppdaterad:
15 Jul, 2024

(Tillägg: från stycke 5)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den norska livsmedelskoncernen Orkla redovisar ett justerat rörelseresultat på 2.023 miljoner norska kronor för det andra kvartalet 2024.

Analytiker hade räknat med ett justerat rörelseresultat på 1.820 miljoner norska kronor, enligt en estimatsammanställning gjord av Infront.

Resultatet före skatt kom in på 2.640 miljoner norska kronor, mot förväntade 1.955 miljoner norska kronor.

Omsättningen landade på 17.244 miljoner norska kronor. Här var 17.627 miljoner norska kronor väntat.

Orklas vd Nils Selte nämner i rapporten att bolaget, som tidigare aviserat, gjort klart en beredskapsstudie för en eventuell börsnotering av Orkla India. Nu ska bolaget göra en bedömning av potentiell tillgång till kapitalmarknaderna i Indien, och siktar på att nå en slutsats i detta under 2025.

Orkla upprepar sina mål som gavs under kapitalmarknadsdagen i november. Detta inkluderar följande för perioden 2024-2026:

Justerad ebit-tillväxt med 8–10 procent på årsbasis, med en marginalförbättring om 1,5-2,0 procentenheter.

Avkastning på sysselsatt kapital (ROCE) ska öka från 10 procent 2023 till 13 procent 2026.

Vidare skriver Orkla följande om utsikterna framgent:

"Utsikterna för kostnaden för insatsfaktorer för Orklas portföljbolag är fortsatt polariserad, eftersom exponeringen mot råvaru- och logistikkategorier varierar mellan bolagen", och fortsatte:

"Även om det finns indikationer på att priserna för flera viktiga råvaror och förpackningsmaterial minskar till stabila priser, förväntas andra material och tjänster att se kostnadsökningar framöver", skriver bolaget och nämner kakao som ett exempel på dessa förväntade kostnadsökningar.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.