Nyhet
18 Sep, 2024

PANDOX: RIKTAD EMISSION INGEN DEFENSIV ÅTGÄRD - VD

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hotellfastighetsbolaget Pandox riktade nyemission är på inget sätt en defensiv åtgärd och ska i huvudsak möjliggöra fler förvärv framöver.

Det säger vd Liia Nõu till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi vill inte plocka in aktieägares pengar om vi inte kan sysselsätta dem på ett vettigt sätt inom en rimlig tid, så det är inte på något sätt en defensiv åtgärd. Det är en möjlighet när vi ser att transaktionsmarknaden har kommit i gång på ett helt annat sätt", säger hon.

Emissionen följer i spåren av ett förvärv av tre lägenhetshotell i centrala London för motsvarande cirka 3,1 miljarder kronor.

Storbritannien och Irland är den marknad där Pandox varit mest aktiva på förvärvsfronten under senaste åren eftersom det är den mest likvida marknaden. Nu ser bolaget dock att det rör på sig på annat håll.

"Vi ser att marknaderna i Norden och Tyskland och börjar tina upp vad gäller att köpare och säljare hittar varandra. Det har gjorts en del transaktioner senaste åren, men absolut inte i närheten av så många som tidigare. Det har varit ganska få 'distressed assets' eftersom hotell gått ganska bra", säger hon.

Samtidigt tar affärerna tid att göra. De senaste affärerna är resultatet av processer som tagit omkring ett halvår.

"Det är komplicerade affärer. Vi tar gärna lite krångligare affärer där det inte är lika mycket konkurrens och vi kan köpa med 'operationell risk' där vi ser möjlighet snarare än risk men en institutionell ägare kanske inte kan hantera att driva ett hotell på samma sätt", säger Liia Nõu och fortsätter:

"Vi tittar på att hitta värderesan. Direktavkastning är viktigt, men det är än viktigare hur vi tar de här fastigheterna vidare för att förädla och få bättre avkastning", säger hon.

Teckningskursen i Pandox nyemission blev 186 kronor per aktie och den omfattade 10,75 miljoner B-aktier vilket innebär att bolaget tillförs omkring 2 miljarder kronor. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 4,9 procent i förhållande till tisdagens stängningskurs.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.