Nyhet
6 Sep, 2024

QUALCOMM: ÖVERVÄGER BUDA PÅ DELAR AV INTELS UTVECKLING - RTRS

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska chiputvecklaren Qualcomm överväger att lägga bud på delar av den krisande sektorkollegan Intels utvecklingsenhet, enligt Reuters källor.

Qualcomm överväger att gå förvärvsvägen för att utöka produktportföljen med Intels tillgångar. Intel har i sin tur behov av att få in kapital och ser för det ändamålet över om vissa tillgångar kan säljas av.

Det ska särskilt röra sig om Intels PC-designverksamhet, enligt källorna, men Qualcomm tittar även på flera andra utvecklingsdelar.

Vid sidan av chiputveckling har Intel även slagit in på så kallad foundry-verksamhet, där fabriksfaciliteter upplåts för andra chiputvecklare att tillverka chip. Denna verksamhet, som konkurrerar med den taiwanesiska världsmarknadsledaren TSMC, har inte visat sig konkurrenskraftig.

Qualcomms främsta produktområde är i nuläget chip för mobiltelefoner.

Intel genomgår sin svagaste period i dess 56-åriga historia, sedan den övriga branschen sprungit förbi och ett flertal satsningar fallit platt. Efter delårsrapporten i augusti började det florera uppgifter om att avknoppningar och nedläggning av fabrikssatsningar övervägs. Aktien handlas kring de lägsta nivåerna på över tio år.

De senaste dagarna har det till och med förekommit rapporter om att Bidenadministrationens stora chipsatsning hänger löst med anledning av Intels svaga utveckling. Målet med "Chips Act"-satsningen är att återta initiativet inom chiptillverkning till USA och därigenom säkra upp så att viktiga leverantörskedjor för teknik inte är beroende av Kina.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.