RÄNTOR/VALUTOR: DOLLARN RASADE EFTER TULLBESKED FRÅN TRUMP
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn försvagades kraftigt mot andra valutor efter tidningsuppgifter på måndagseftermiddagen om att Donald Trump väntar med att införa tullar. Mot euron tappade dollarn till 1:042 och mot yenen ner mot 155:6. Bitcoin nådde samtidigt en ny rekordnivå.
Kronan stärktes med 16 öre till 11:00 mot dollarn och med knappt 3 öre till 11:47 mot euron.
Europaräntorna vände samtidigt nedåt efter en tidigare svag uppgång och nettoförändringarna från i fredags var marginella.
USA-marknaderna håller stängt på måndagen för firande av Martin Luther King Day och Donald Trump återinträder på presidentposten.
Wall Street Journal rapporterade på eftermiddagen att Trump kommer att lägga fram sin vision för handeln, men avstå från att införa tullar i detta läge. Fokus kommer, enligt tidningen, att ligga på Kina, Kanada och Mexiko.
En senior rådgivare i Trumps administration beskrev memorandumet som ett försök att lägga fram en vision för Trumps handelspolitik "på ett balanserat sätt" och antydde att den tillträdande presidenten, åtminstone för tillfället, närmar sig frågan som dominerade hans politiska kampanj på ett mer överlagt sätt. Företrädare för Trump bekräftade senare uppgifterna.
Trump har tidigare talat om att underteckna 100 presidentdekret under den första dagen på presidentposten, bland annat rörande immigration och energi.
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist skrev i ett kundbrev att börsfacit för Joe Bidens tid som president blev "otroliga 58 procent!".
"Det är även ett extremt svårslaget och stressande börsfacit för president Trump som förväntas mäta ekonomisk-politiska framgångar med hjälp av börsens utveckling. En sak är 100 procent säkert: Trump vill hålla USA-börserna på bra humör", skrev Bergqvist, som tillade att en mätning bland icke-institutionella USA-investerare visar på en ovanligt dyster syn på börsen närmaste halvåret; 75 procent tror på neutral/negativ utveckling.
Asiatiska börser fick stöd på måndagen av att Trump beskrivit ett telefonsamtal han haft med Kinas president Xi Jinping som "mycket bra".
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, konstaterade samtidigt i ett marknadsbrev att en stor del av "Trump-handeln" redan har ägt rum – små och medelstora bolag har stigit, energi och finans har överträffat marknaden och kryptovalutor "nuddade himlen".
Hon trodde därför inte att den första veckan med Trump behöver innebära så många överraskningar för marknaderna, men var inte helt säker.
Jan Hatzius, Goldman Sachs chefekonom för USA, sammanfattade i ett kundbrev hur de ser på läget i USA just nu som att tillväxten i USA fortsatt är god, arbetsmarknaden är i balans och inflationen fortsätter att gradvis minska.
"Vi är starkt övertygade om att Fed a) inte kommer att sänka denna månad och b) inte kommer att höja någon gång snart. Utöver dessa punkter är utsikterna grumliga, men vi tycker att marknadsprissättningen är för hökaktig", skrev Hatzius.
USA-räntorna steg något efter svensk stängning i fredags och stängde på 4,29 respektive 4,63 procent, det vill säga 4 punkter högre för tvåårsräntan och 3 punkter högre för tioåringen.
Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz, inleds på måndagen och Donald Trump kommer att delta virtuellt på torsdag.
Den europeiska makroagendan var tunn på måndagen, med tyska producentpriser som en av få punkter.
PPI sjönk 0,1 procent i december, jämfört med månaden före, och steg 0,8 procent jämfört med samma månad året före, efter +0,1 procent i november. Väntat var +0,3 procent i månadstakt. Det var samtidigt andra månaden i rad som PPI steg efter över ett år av deflation, drivet främst av högre kapitalvarupriser.
ECB-rådsledamoten Robert Holzmann sade i en intervju med Politico att en januarisänkning från ECB är "inte en självklarhet alls för mig".
"Att sänka räntorna när inflationen stiger snabbare än väntat, även tillfälligt, riskerar att skada trovärdigheten", sade han.