RÄNTOR/VALUTOR: EURO-PMI KNAPPAR IN PÅ USA-PMI I JANUARI
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg, främst i kortare löptider, på fredagen efter tillväxtindikatorer som gav åtminstone visst hopp om en liten ekonomisk uppryckning i början av 2025. Euron handlades samtidigt högre mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen.
Fredagen inleddes med att Bank of Japan, som väntat, höjde styrräntan med 25 punkter, till 17-årshögsta 0,50 procent, något som möjligen motiverades ytterligare av statistik tidigare på morgonen som visade att kärninflationen steg 3,0 procent i december från 2,7 procent i november.
ING Economics noterade i ett kundbrev att räntebeskedet i sig var helt väntat. Men mer överraskande var att den nya prognosen indikerade en inflation över 2 procent under hela prognosperioden, vilket enligt ekonomerna "sände ett tydligare budskap om att ytterligare räntehöjningar kan komma tidigare än vad marknaden hade väntat".
I Europa riktades fokus mot preliminära PMI-data för januari, där Frankrike och Tyskland lyckades överraska lite på uppsidan även om nivåerna för framför allt tillverkningsindustrin fortsatt var rejält svaga.
För hela euroområdet steg industri-PMI preliminärt till 46,1 i januari, från 45,1 i december, vilket var över väntade 45,3. Tjänste-PMI sjönk från 51,6 till 51,4 (väntat 51,5) men det sammanvägda indexet steg från 49,6 till 50,2 (väntat 49,7)
Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, noterade att årsstarten var "milt uppmuntrande". Den privata sektorn är tillbaka i tillväxtzonen, tillverkningsindustrin tynger mindre än tidigare samtidigt som tjänstesektorn fortsätter växa måttligt.
"Tyskland spelade en stor roll för att förbättra ekonomin i euroområdet när deras sammanvägda index hoppade tillbaka expansivt territorium. Däremot kvarstår Frankrikes ekonomi i kontraktion", sade han.
Commerzbank påpekade i ett kundbrev att indexnivåerna ännu är låga.
"Men den andra uppgången i rad ger hopp om att ekonomin kommer att vända upp något i det nya året efter ett svagt fjärde kvartal", skrev Commerzbank.
I Sverige rapporterade SCB på morgonen att den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 8,5 procent i december, från 8,3 procent i november, vilket var i linje med prognos.
SCB rapporterade också att PPI steg 0,1 procent i december jämfört med i november, och med 2,0 procent jämfört med december 2023. Noterbart i statistiken var att årstakten för konsumtionsvaror för inhemsk tillgång, med viss korrelation med KPI ökade från 2,3 procent i november till 13-månadershögsta 4,4 procent i december.
Svenska räntor steg 4-5 punkter på fredagen, tioårsräntan upp 4 punkter, till 2,41 procent, medan motsvarande tyska ränta steg 3 punkter, till 2,58 procent.
Euron var i det närmaste oförändrad mot kronan, på 11:46, medan dollarn försvagades 11 öre, till 10:91.
USA-räntorna sjönk något efter torsdagens svenska stängning, delvis drivet av Donald Trumps budskap till WEF i Davos om lägre oljepriser och krav på att "räntorna ska sänkas omgående". På fredagen vände USA-räntorna åter uppåt, i linje med Europaräntorna, bara för att vända ner på eftermiddagen efter relativt svaga tillväxtindikatorer.
Vid svensk stängning på fredagen noterades tvåårsräntan till 4,27 procent medan tioårsräntan noterade 4,64 procent, 3 respektive 1 punkt lägre jämfört med 24 timmar tidigare.
USA-data på fredagen inkluderade preliminära januari-PMI, där en viss förbättring för tillverkningsindustrin inte kunde kompensera för en större försvagning för tjänstesektorn. Det sammanvägda indexet sjönk till niomånaderslägsta 52,4, från 55,4 i december. PMI-datan visade samtidigt ökat inflationstryck och en starkare jobbmarknad.
Definitiva Michiganindex sjönk till 71,1 i januari, från 74,0 i december, under preliminärt rapporterade 73,2. Index över utsikterna sjönk till sexmånaderslägsta 69,3, och inflationsförväntningarna steg tydligt på såväl ett som fem års sikt, ungefär i linje med den preliminära rapporten.