RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NED, DOLLARN TAPPAR
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker i fredagens förmiddagshandel, med tyska räntor ned 3-4 punkter, medan euron har stärkts mot dollarn. Den amerikanska valutan tyngs generellt av att förväntningarna om en "dubbelsänkning" från Federal Reserve nästa vecka åter tagit fart.
Kronan är samtidigt 4 öre starkare mot euron och 9 öre starkare mot dollarn.
Flera faktorer ligger bakom att investerare nu ser en ökad sannolikhet för att Fed kan komma att sänka räntan med 50 punkter i stället för 25.
En är att torsdagens PPI-utfall tolkades som "milt" inför kommande PCE-statistik (efter onsdagens "heta" KPI-utfall), vilket skulle öppna dörren för Fed att fokusera på att förhindra en försvagning på arbetsmarknaden. En annan faktor är att tidigare Fed-chefen i New York, William Dudley, anser att Fed har utrymme att sänka räntan med 50 punkter vid nästa veckas FOMC-möte.
Bloomberg News rapporterade att Dudley under natten mot fredagen sagt att det finns starka argument för en sänkning med 50 punkter och att det var något han skulle förespråka.
Vid ett forum i Singapore sade Dudley att om riskerna verkligen är balanserade mellan högre inflation och svagare arbetsmarknadsförhållanden, som Fed-ledamöterna nu har sagt att det tror, då bör de vilja att styrräntan ska vara mycket närmare en neutral nivå.
"Logiken säger att de bör gå snabbare", sade William Dudley, som tillade att "det är väldigt ovanligt att gå in till mötet med denna grad av osäkerhet – vanligtvis gillar inte Fed att överraska marknader".
Wall Street Journals Fed-reporter Nick Timiraos skrev på torsdagskvällen, svensk tid, att "företrädarna kan dra slutsatsen att om de räknar med att ett 50-punkterssteg är troligt i november eller december, då borde de ta det steget nu när räntan är som längst från det slutliga målet".
Samtidigt sade Esther George, tidigare Fed-chef i Kansas City, att Feds preferens att bygga konsensus, och utmaningarna med att förklara en större räntesänkning strax före valet, innebär att en inledande sänkning med 25 punkter skulle möta minst motstånd.
"Du kan säga, 'vi kan fortsätta med det här ett tag, eller om det börjar se svagare ut, då kan vi gå snabbare'", sade Esther George.
ING Economics noterar i ett kundbrev att prissättningen på swapmarknaden nu pekar mot en sänkning med 37 punkter, vilket tyder på lika chans för 25 och 50 punkter.
Enligt dem verkar riskerna luta över mot ökande spekulationer om en 50-punkterssänkning och högre EUR/USD, särskilt efter torsdagens försiktiga ECB-möte.
"En möjlig tolkning är att marknaderna själva kan tippa balansen mot ett 50-punktersdrag om deras duvaktiga förväntningar skulle vara uppdämda till onsdagens möte", skriver ING.
Den amerikanska tvåårsräntan handlas 10 punkter lägre på 3,58 procent, jämfört med svensk stängning i går, medan tioåringen är ned 6 punkter till 3,63 procent.
I eftermiddag väntar USA-data över importpriserna i augusti och preliminärt Michiganindex för september. De förra väntas sjunka med 0,2 procent från föregående månad, medan den senare spås ha stigit marginellt till 68,0, från 67,9 i augusti.
Den europeiska makroagendan är tunn på fredagen, med industriproduktion för juli och vakanser för andra kvartalet från eurozonen som få punkter.
Tidigare på morgonen visade statistik att franska konsumentpriser steg med definitiva 0,5 procent augusti, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad föregående år steg konsumentpriserna 1,8 procent.
Preliminärt rapporterades +0,6 procent respektive +1,9 procent. I juli var inflationen 2,3 procent.
Finlands KPI-inflation steg 1,2 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år, upp från 1,0 procent månaden före, medan landets BNP-indikator var oförändrad i augusti jämfört med motsvarande månad året före, efter +1,5 procent i juli.
På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:109 mot dollarn, upp från 1:104 vid svensk stängning i går, medan dollarn i sin tur tappat ner till 140:5 mot yenen (142:4). Det är dollarns lägsta nivå mot yenen hittills i år.
fredag kl 10.15 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:2411 (10:3326) EUR/USD 1:1091 (1:1036)
EUR/SEK 11:3588 (11:4034) USD/JPY 140:55 (142:39)
Ty obl 2 2,18 (2,22) Ty obl 10 2,12 (2,15)
US obl 2 3,58 (3,68) US obl 10 3,63 (3,69)
Sv obl 2 1,68 (1,71) Sv obl 10 1,88 (1,91)