Marknadskommentar
23 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR STABILA, NOK OCH SEK TAPPAR

Uppdaterad:
23 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar fortsatt relativt små rörelser medan euron är stabil på tisdagsförmiddagen. De europeiska börserna är blandade när investerare gör sig redo för delårsrapporter från stora företag i regionen, som Alstom, LVMH och Norsk Hydro.

Efter USA-marknadernas stängning i kväll rapporterar Tesla och Alphabet, den första av "de magnifika sju".

Den norska kronan tangerar 12-kronorsstrecket mot euron och den svenska kronan fortsätter också att tappa mot euron, cirka 3 öre till 11:69.

Den europeiska datakalendern är rätt tunn på tisdagen, men klockan 16 publicerar EU-kommissionen flashindex för hushållsindikatorn för juli.

Såväl Nederländerna som Danmark har under morgonen redovisat ett försämrat konsumentförtroende för juli månad, jämfört med föregående månad.

ECB:s vicechef Luis de Guindos sade i en intervju med Europa Press att datamässigt är september en mycket mer bekväm månad att fatta beslut på än vad juli var, ECB måste vara mer försiktiga när de fattar beslut.

"Inflationen ligger praktiskt taget i linje med vår prognos", tillade han, men trots det var uppgifterna avseende den ekonomiska tillväxten något sämre, främst på grund av politisk osäkerhet efter valet i EU och Frankrike, något som låg till grund till de oförändrade räntorna.

Ipek Ozkardeskaya, senior analytiker på Swissquote Bank, noterar i ett kundbrev att Ryanair-aktien föll med 15 procent efter att företaget sänkte sin sommarprisprognos på grund av "väsentligt lägre" biljettpriser eftersom oviljan ökat hos konsumenter att fortsätta betala högre priser.

"Det är dåliga nyheter för företagens vinster men det är helt klart goda nyheter för inflationsförväntningarna. Det betyder att företagen synbart tappar sin prissättningskraft och bör sluta höja priserna om de vill sälja sina varor och tjänster till människor som fortsätter att kämpa med en pågående levnadskostnadskris", skriver hon.

Hon tillägger att i samma sammanhang vill McDonald's också förlänga sin måltid för 5 dollar på de flesta amerikanska marknader eftersom de tror att det ökar trafiken i deras restauranger – "Alla uppmuntrande nyheter för era centralbanker".

Senare på tisdagen väntar räntebesked från Turkiet, klockan 13.00, och Ungern, klockan 14.00.

USA-räntorna går i olika riktning i tisdagens europeiska förmiddagshandel, med tvåårsräntan 1 punkt ned medan tioåringen är 3 punkter upp.

I eftermiddag publiceras statistik över försäljningen av befintliga bostäder i juni samt Richmond Feds industriindex för juli, båda klockan 16.00.

På den politiska arenan i USA fortsätter Demokraterna att enas bakom vicepresident Kamala Harris, och det mesta talar nu för att hon kommer att bli partiets kandidat i höstens presidentval.

AP rapporterade på tisdagsmorgonen (svensk tid) att Harris nu har säkrat tillräckligt många delegater för att nomineras till Demokraternas presidentkandidat. Enligt Nyhetsbyråns undersökning stöds hon av minst 2.471 delegater, vilket är väl över de 1.967 hon behöver.

Ingen annan kandidat nämndes av de delegater som AP kontaktat.

Demokraternas nationella kommitté (DNC) bekräftade att det kommer att hållas ett virtuellt nomineringsmöte för att utse partiets kandidat i höstens presidentval före den 7 augusti.

Den kandidat som partiet nominerar kommer därefter kunna utse en vicepresidentkandidat "enligt en tidtabell som bäst passar den nominerade presidentkandidaten".



            tisdag kl 10.00 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:7479 (10:7232) EUR/USD 1:0874 (1:0877)
EUR/SEK 11:6886 (11:6641) USD/JPY 156:08 (156:80)
Ty obl 2 2,80 (2,83) Ty obl 10 2,48 (2,47)
US obl 2 4,51 (4,52) US obl 10 4,25 (4,22)
Sv obl 2 2,23 (2,24) Sv obl 10 2,07 (2,09)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.