Laddar annons
Marknadskommentar
5 Nov, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR SVAGT UPP I AVVAKTANDE HANDEL

Uppdaterad:
5 Nov, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna pekar svagt uppåt i tisdagens förmiddagshandel medan euron handlas strax under 1:09 mot dollarn. Handeln präglas av väntan på resultatet i dagens amerikanska val.

"Vad du kan se på marknaderna nu är att ingen är redo att ta tydliga investeringspositioner om valet", säger Alexandre Hezez, investeringschef på Groupe Banque Richelieu i Paris, till Bloomberg News.

"Osäkerheten är påtaglig över alla tillgångsslag, dollarn, obligationer och aktier. Även hedging är en komplicerad handel för tillfället", tillägger han.

De svenska räntorna är upp lite mer än de tyska medan kronan är stabil mot euron och har tappat knappt 2 öre mot dollarn.

Här hemma har SCB-statistik under morgonen visat att den säsongsrensade och utjämnade arbetslösheten uppgick till 8,5 procent under tredje kvartalet, upp från 8,4 procent andra kvartalet.

Sysselsättningsgraden sjönk från 69,1 procent andra kvartalet till 69,0 procent tredje kvartalet samtidigt som arbetskraftsdeltagandet låg stilla på 75,4 procent.

Annan makrodata visade att Silf/Swedbanks inköpschefsindex för svensk tjänstesektor steg till 52,9 i oktober, från 48,9 föregående månad.

Sett över de senaste tre månaderna har indexet i stort sett stått stilla jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Affärsvolym och orderingång stod för de största bidragen till uppgången medan delindex för sysselsättning backar och nådde i oktober den lägsta nivån sedan pandemiåret 2020.

"Återhämtningen i tjänstesektorn går fortsatt trögt och visar ännu inga tecken på att ta fart trots räntesänkningar. Tjänsteföretagen väljer att dra ned på antalet anställda vilket gör att risken för en fortsatt hög arbetslöshet är stor", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex.

Europeisk statistik har visat att industriproduktionen i Frankrike sjönk med 0,9 procent i september jämfört med föregående månad, efter en uppgång med 1,1 procent i augusti.

Utfallet var svagare än väntade -0,7 procent.

USA-räntorna, som åter vände uppåt efter svensk stängning på måndagen, visar små nettorörelser. Tvåårsräntan är 3 punkter högre på 4,17 procent och tioåringen 4 punkter upp på 4,31 procent jämfört med måndagens stängningsnoteringar.

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, noterar i ett kundbrev att veckan inletts med en försiktig ton i Europa och USA eftersom dagens amerikanska presidentval ser väldigt jämnt ut och så småningom kan resultera i ett snävt – och till och med ett omtvistat resultat.

"Som sådan är den största risken i dag inte en Harris- eller en Trumpseger, utan det är att en Harris-seger skulle kunna ifrågasättas hårt av Trump och leda till våld och kaos, och mer osäkerhet än nödvändigt och slå mot sentiment", skriver hon.

Efter en markant nedgång under helgen vände oddsen på bettingmarknaden åter upp till förmån för en valseger för Donald Trump på måndagen, vilket bidrog till att pressa upp USA-räntorna och dollarn.

Enligt SEB kan ränteuppgången sedan i mitten av september dock i första hand förklaras av starkare amerikansk makrodata och en omprisning av Feds räntebana.

"Med andra ord tror vi inte att en Trumpseger är fullt inprisad på marknaden. Det betyder att det finns utrymme för högre räntor, en starkare dollar och fortsatta börsuppgångar vid en Trump-sweep på kort sikt", skriver banken i sitt morgonbrev.

Om Harris vinner är det mest sannolikt att hon inte får med sig båda kamrarna i kongressen, vilket bäddar för ett "business as usual"-scenario från dagens politiska läge. I sådant fall kan USA-räntor och dollarn sannolikt sjunka tillbaka något på reducerad osäkerhet, förbättrade globala handelsutsikter och mindre expansiv finanspolitik, fortsätter SEB.

I eftermiddag publiceras USA-data över handelsbalans för september och ISM:s tjänste-PMI för oktober. Den förra väntas visa ett ökat underskott i september, medan den senare spås ha sjunkit till 53,8 i oktober, från 54,0 i september.

Reuters rapporterade att en studie från National Retail Federation (NRF) visade att amerikanska konsumenter kan förlora upp till 78 miljarder dollar i köpkraft per år om Donald Trump kan implementera sina förslag om importtullar.

Enligt studien skulle importtullarna påverka varukategorier som kläder, leksaker, möbler, elprodukter, skor och resevaror, och i synnerhet de varor där Kina är en stor leverantör.

Under natten steg Caixin Insights tjänste-PMI för Kina till 52,0 i oktober, från 50,3 i september. Det var över väntade 50,5 och den högsta noteringen sedan i juli.

Reserve Bank of Australia (RBA) lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 4,35 procent på tisdagen. RBA noterade att inflationen visserligen har sjunkit, men att den underliggande inflationen ännu är klart högre än mittpunkten i RBA:s målintervall. De nya prognoserna antyder att det kommer att dröja ytterligare en tid innan inflationen uthålligt är i linje med målet.


            tisdag kl 10.10 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:6855 (10:6735) EUR/USD 1:0896 (1:0906)
EUR/SEK 11:6439 (11:6400) USD/JPY 152:20 (151:81)
Ty obl 2 2,28 (2,27) Ty obl 10 2,42 (2,39)
US obl 2 4,17 (4,14) US obl 10 4,31 (4,27)
Sv obl 2 1,86 (1,82) Sv obl 10 2,18 (2,13)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.