Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
15 Jan, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: MJUKA KPI-DATA FRÅN SCB, UK, NU VÄNTAR USA-KPI

Uppdaterad:
15 Jan, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker något i förmiddagens handel på onsdagen, euron handlas samtidigt aningen högre mot dollarn jämfört med på tisdagseftermiddagen.

Onsdagens makrokalender handlar främst om inflationsdata för december från flera håll, men på förmiddagen riktas också intresse mot tysk tillväxtstatistik.

Tysklands BNP sjönk 0,2 under fjolåret, i linje med prognos, efter att ha sjunkit 0,3 procent 2023. Privat och offentlig konsumtion ökade medan nettoexport och bygginvesteringar pressade ner BNP under 2024.

"Cykliska och strukturella påfrestningar stod i vägen för en bättre ekonomisk utveckling under 2024", sade Ruth Brand, chef för statistikmyndigheten, i en kommentar.

Enligt Destatis preliminära beräkning sjönk BNP 0,1 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet.

Klockan 11.00 redovisar Eurostat industriproduktionsdata för november.

Definitiva inflationsdata från Frankrike och Spanien på förmiddagen bekräftade de preliminära beräkningarna, vilket betyder att HIKP-inflationen steg från 1,7 till 1,8 procent i Frankrike och från 2,4 till 2,8 procent i Spanien.

Den franske ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade efter statistiken att ECB i praktiken har vunnit slaget mot inflationen. Den spanske ECB-vicechefen Luis de Guindos noterade för sin del att disinflationen fortsätter.

"Den lilla uppgången i inflationen i december beror på energirelaterade baseffekter som har varit väntade", sade de Guindos.

KPI-inflationen i Storbritannien sjönk till 2,5 procent i december, från 2,6 procent i november, vilket var under väntade 2,6 procent. Kärninflationen sjönk samtidigt från 3,5 till 3,2 procent, under väntade 3,4 procent.

Deutsche Bank konstaterar att statistiken innebär en välkommen lättnad för såväl Bank och England som finansdepartementet. De räknar dock med en fortsatt ojämn utveckling för inflationen på kortare sikt innan den stabiliseras runt 2-procentsmålet nästa år.

Brittiska räntor sjunker 9-10 punkter på onsdagsförmiddagen, ett välkommet avbrott i den obarmhärtiga uppåttrenden i början av året.

I Sverige kom definitiva inflationsdata för december in relativt väl i linje med den preliminära rapporten, vilket betyder att KPIF-inflationen sjönk till 1,5 procent från 1,8 procent i november. Exklusive energi rundades dock inflationstakten ner till 2,0 procent från preliminärt rapporterade 2,1 procent.

Riksbankens prognos i december pekade mot en KPIF-inflation på 1,8 procent i december, och en KPIFXE-inflation på 2,2 procent.

Nordea noterar i ett kundbrev att de underliggande detaljerna i KPIF-statistiken var mjuka, vilket stärker tron på att Riksbanken kommer att leverera en ny räntesänkning den 29 januari.

"Det antyder också att Riksbanken kan sänka igen i mars. Men kronan är svag och Fed har blivit hökaktiga, och en ytterligare kronförsvagning skulle nog inte välkomnas av Riksbanken. Därför håller vi fast vid uppfattningen att Riksbanken sänker räntan i januari, avvaktar i mars och sänker en sista gång, till 2,00 procent, i maj", skriver chefsanalytikern Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

Vice riksbankschef Aino Bunge kommenterade inte direkt den senaste inflationsstatistiken i sitt anförande på förmiddagen, men hon upprepade sitt budskap från decembermötet att det är det är bättre att sänka räntan "i närtid snarare än att avvakta".

"I oroliga tider är det centralt att svensk ekonomi har ett så bra utgångsläge som möjligt", sade hon.

Det är visserligen bara knappt två veckor kvar till Riksbankens nästa räntebeslut, men Aino Bunge påpekade ändå:

"Om utsikterna för ekonomin och inflationen förändras kan det leda till en annan penningpolitik än vad som avspeglas i vår decemberprognos för styrräntan".

Riksbankschef Erik Thedéen, som förespråkade en något mer hökaktig linje än Bunge vid decembermötet, ska tala om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik klockan 15.30.

Svenska räntor sjunker 2-3 på onsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt omkring 2 öre starkare mot euron jämfört med vid svensk stängning på tisdagen.

USA-räntorna reagerade ganska avvaktande på oväntat låga PPI-inflationsdata för december på tisdagen. På onsdagen sjunker dock räntorna något när marknadsaktörer förbereder sig inför KPI-data för samma månad, klockan 14.30.

Enligt konsensusprognosen väntas KPI ha ökat 0,3 procent mellan november och december medan kärn-KPI väntas ha ökat 0,2 procent. KPI-inflationstakten väntas ha stigit från 2,7 till 2,9 procent medan kärninflationstakten väntas ha varit oförändrad på 3,3 procent.

Ekonomer noterade på tisdagen att även om totala PPI för december var lägre än väntat så var de komponenter som påverkar den för Fed viktigare PCE-inflationen höga. Det antyder att detaljerna kan vara viktigare än totalsiffrorna även i KPI-statistiken.

En rad Fedledamöter har möjlighet att kommentera inflationsstatistiken i eftermiddag/kväll; Thomas Barkin talar klockan 15.20, Neel Kashkari talar klockan 16.00, John Williams talar klockan 17.00 och Austan Goolsbee talar klockan 18.00

Klockan 20.00 publiceras också Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book.


              onsdag kl 10.25 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 11:1580 (11:2075) EUR/USD 1:0302 (1:0275)
EUR/SEK 11:4958 (11:5166) USD/JPY 156:86 (157:92)
Ty obl 2 2,30 (2,31) Ty obl 10 2,61 (2,63)
US obl 2 4,36 (4,39) US obl 10 4,77 (4,80)
Sv obl 2 2,03 (2,06) Sv obl 10 2,50 (2,53)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.