Marknadskommentar
6 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR FORTSÄTTER NER, FOKUS PÅ USA-JOBB

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor fortsätter sjunka i förmidagens handel på fredagen, i linje med lägre USA-räntor. Euron handlas samtidigt högre mot dollarn jämfört med på torsdagseftermiddagen samtidigt som USA-valutan handlas tydligt lägre mot japanska yen.

Fredagens makrofokus riktas framför allt mot eftermiddagens amerikanska jobbdata för augusti, som kan spela en viktig roll för Federal Reserves räntebeslut den 18 september.

Deutsche Bank påminner i ett kundbrev om att det nu är fem veckor sedan den förra jobbrapporten "underväldigade" med en sysselsättningstillväxt på "bara" 114.000, samtidigt som utfallen för de föregående två månaderna reviderades ned.

"Så den stora frågan i dag är om den rapportbesvikelsen vara var en 'blip', eller om det var inledningen på en mer allvarlig försvagning", skriver Deutsche Bank.

I Europa riktades blickarna på morgonen mot industriproduktionsdata för juli från Tyskland och Frankrike. I Tyskland blev utfallet en besvikelse med en nedgång med 2,4 procent jämfört med i juni (väntat -0,3). I Frankrike sjönk produktionen 0,5 procent, något mer än väntade -0,2 procent.

Commerzbank noterar i ett kundbrev att den kraftigt minskade produktionen i Tyskland troligen kan förklaras delvis av hur sommarsemestrarna inföll (i juli steg produktionen med oväntat höga 1,7 procent), men det betyder ändå en svag start på tredje kvartalet för den tyska industrisektorn.

"Och när de senaste sentimentsindikatorerna antyder att det inte kommer någon snabb vändning till det bättre ökar risken för att den tyska ekonomin kommer att fortsätta att krympa något under det tredje kvartalet", skriver Commerzbank.

I Sverige rapporterade Riksgälden att statens betalningar resulterade i ett överskott på 34,9 miljarder kronor i augusti. Det var under gäldens egen prognos om +39,3 miljarder, främst beroende på högre utbetalningar än väntat från ett antal myndigheter. Skatteinkomsterna var cirka 1 miljard kronor lägre än väntat.

Svenska statspappersräntor sjunker 4-5 punkter på fredagsförmiddagen, kronan handlas knappt 4 öre starkare mot euron jämfört med vid svensk stängning på torsdagen.

USA-räntorna handlas fortsatt lägre på fredagsförmiddagen inför jobbstatistiken, som publiceras 14.30. Såväl två- som tioårsräntan har tillfälligt noterat nivåer strax under 3,70 procent, lägsta sedan juni i fjol för tioårsräntan och sedan september 2022 för tvåårsräntan.

Mjuka kommentarer från Fedchefen i Chicago, Austan Goolsbee, bidrar till den fortsatta räntenedgången; han sade till Marketwatch under natten att den längre trenden på arbetsmarknaden och inflationsdata berättigar Federal Reserve att börja sänka räntan snart, och sedan fortsätta stadigt under nästa år.

"Den långa bågen visar att inflationen kommer ned betydligt och att arbetslösheten stiger snabbare" än vad Fed hade väntat i juni, sade han.

Arbetsmarknadsindikatorer tidigare i veckan har inte rosat marknaden, men det kan vara värt att notera att onsdagens överraskande svaga JOLTS-data avsåg juli, och att torsdagens ADP-rapport, som visade en oväntat svag jobbtillväxt i den privata sektorn i augusti, inte nödvändigtvis behöver vara en bra indikator för den officiella jobbstatistiken.

Enligt konsensusprognosen väntas antalet sysselsatta ha ökat med 160.000 personer i augusti. Arbetslösheten väntas ha sjunkit tillbaka till 4,2 procent, från oväntat höga 4,3 procent i juli. Timlönerna väntas ha ökat 0,3 procent, efter +0,2 procent i juli. Förändringen i årstakt väntas ha stigit från 3,6 till 3,7 procent.

Wall Street Journals Fedreporter Nick Timiraos skriver att jobbrapporten för augusti kommer att spela en större roll än vanligt för att bestämma storleken på Feds allmänt väntade räntesänkning i september.

"En hygglig jobbrapport kan förmå (Fed-)företrädarna att inleda en trolig sekvens av räntesänkningar med en 25-punkterssänkning. En större sänkning väntar om nyanställningarna är svaga eller om arbetslösheten stiger – som i juli", skriver Timiraos.

Efter jobbrapporten har Fedledamöterna endast drygt 15 timmar på sig att påverka marknadens förväntningar innan den tysta perioden inför FOMC-mötet den 17-18 september inleds på lördagen.

Två tunga Fedledamöter står på talarlistan i eftermiddag; New Yorkchefen John Williams ska tala klockan 14.45, och klockan 17.00 talar Fedguvernören Christopher Waller under rubriken "Ekonomiska utsikter".


            fredag kl 9.35 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:2231 (10:2826) EUR/USD 1:1115 (1:1085)
EUR/SEK 11:3637 (11:4003) USD/JPY 142:33 (143:68)
Ty obl 2 2,26 (2,30) Ty obl 10 2,17 (2,21)
US obl 2 3,71 (3,76) US obl 10 3,70 (3,75)
Sv obl 2 1,77 (1,82) Sv obl 10 1,98 (2,02)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.