Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
22 Jan, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR SVAGT NED, USD/SEK UNDER 11

Uppdaterad:
22 Jan, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntemarknaderna rörde sig nedåt globalt under onsdagen, med ECB som signalerar sänkningar och Bank of Japan som går mot en höjning. Dollarn tappade mot euron, medan kronan stärktes.

Dollarn har tyngts av osäkerheten kring president Donald Trumps tullplaner. Sent på tisdagen meddelade Trump att hans administration överväger att införa en 10-procentig tull på kinesiska varor från och med den 1 februari, samma dag han även hotade Kanada och Mexiko med 25-procentiga tullar.

Han sade även att Europa har bekymmersamma handelsöverskott gentemot USA och att EU "är väldigt, väldigt orättvis mot oss… så de kommer få tullar. Det är det enda sättet… att uppnå rättvisa", sade Trump till reportrar i Vita huset, enligt uppgifter från Reuters.

Medan framstående tyska politiker driver på för ett frihandelsavtal mellan Europa och USA, har Frankrike signalerat att EU måste avvisa ekonomiskt tvång och tillämpa motåtgärdstullar om unionen utsätts för attack, rapporterar Reuters.

Under onsdagen uttalade sig flera ECB-ledamöter om kommande räntesänkningar.

ECB-chefen Christine Lagarde betonade att centralbanken håller fast vid en balanserad strategi och ser inflationsmålet på 2 procent som inom räckhåll, trots oroande löneökningar och hög inflation inom tjänstesektorn.

Rådsledamoten Jose Luis Escriva beskrev en sänkning på 25 punkter som det mest sannolika beslutet nästa vecka, medan Klaas Knot ansåg att marknadens förväntningar på räntesänkningar i januari och mars är rimliga men betonade osäkerheten bortom dessa. Samtliga uttryckte tillförsikt om att inflationen kommer att närma sig målet på 2 procent inom de kommande månaderna.

Lagarde betonade även att ECB inte är överdrivet bekymrade över de indirekta effekterna för Europa om Trumps ekonomiska planer skulle driva upp inflationen i USA.

ECB har sitt nästa möte den 30 januari.

Analytiker menar att Trumps politik kring immigration, skatter och tullar sannolikt kommer att stärka den ekonomiska tillväxten, men också driva upp inflationen. Den mer försiktiga hållningen till tullar har dock skapat förhoppningar om att inflationsriskerna kan bli mer begränsade, rapporterar Reuters.

Makrofokus i Asien riktas mot fredagens räntebesked och nya prognoser från Bank of Japan. Centralbankschefen Kazuo Ueda förbereder en räntehöjning till den högsta nivån sedan 2008.

Efter att globala finansmarknader reagerat relativt stabilt på Trumps återkomst till Vita huset kan det bana vägen för att BOJ höjer räntan.

"Det har inte varit några stora chocker eller börsras på Trumps första dag", sade Chotaro Morita, chefsstrateg på All Nippon Asset Management.

I Sverige innebar onsdagen även nya prognoser från Nordea och Handelsbanken, som båda pekar på ett konjunkturlyft i år, tack vare förbättrade villkor för hushållen.

Nordea förutspår en BNP-tillväxt på 1,3 procent i år och 2,8 procent nästa år, med stöd av lägre ränteutgifter, en stark arbetsmarknad och en expansiv budget. Riksbanken väntas sänka räntan två gånger till 2,00 procent.

Handelsbanken spår en BNP-ökning på 1,7 procent i år och 2,3 procent nästa år, men räknar endast med en räntejustering.

På valutamarknaden föll euron inledningsvis men vände senare uppåt och nådde 1:0457 dollar, den högsta nivån sedan den 30 december.

Pundet nådde den starkaste nivån mot dollarn på två veckor, men sjönk sedan tillbaka och handlades till 1:2330 dollar.

Sedan Trump tillträdde formellt har dollarindexet tappat till under 108-nivån.

Kronan har stärkts cirka 6 öre mot dollarn och handlas strax under 11-kronorsnivån.

Den amerikanska tioårsräntan och den tyska tioårsräntan både i stort oförändrade sedan tisdagens svenska stängning.

Kanadensiska dollarn försvagades något och handlades till 1:4374 mot amerikanska dollarn, efter en turbulent vecka där den föll till sin svagaste nivå sedan mars 2020. Mexikanska peson stärktes till 20:550 mot dollarn.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.