Marknadskommentar
22 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ MARKNADSREAKTIONER EFTER BIDENS BESKED

Uppdaterad:
22 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar begränsade rörelser i måndagens förmiddagshandel samtidigt som euron är stabil strax under 1:09 mot dollarn, efter söndagskvällens besked att USA:s president Joe Biden drar sig ut presidentvalskampanjen och ställer sig bakom vicepresidenten Kamala Harris.

"Min avsikt är att förtjäna och vinna denna nominering", sade Harris i ett uttalande. "Jag kommer att göra allt i min makt för att ena det demokratiska partiet — och ena vår nation — för att besegra Donald Trump".

Donald Trump är fortfarande storfavorit att vinna presidentvalet, skriver Capital Economics i ett marknadsbrev.

De noterar att marknadstron numera tyder på att sannolikheten att Trump kan slå Kamala Harris i valet är något lägre än om han hade gått till val mot Joe Biden.

Harris kommer att ha en verklig chans att sälja in sig själv till den amerikanska allmänheten i den andra presidentdebatten, som för närvarande är planerad till den 10 september, även om Trump kan dra sig ur, fortsätter de.

Goldman Sachs noterar i ett kundbrev att de marknadsimplicerade oddsen för Harris att vinna den demokratiska nomineringen var 80 procent efter nyheterna.

"Demokraternas odds att vinna Vita huset tickade upp något, medan oddsen för att de ska vinna representanthuset och senaten knappt ändrades", skriver de.

Banken bedömer att Demokraternas finanspolitiska och handelsagenda inte kommer att förändras med Harris som presidentkandidat.

När det gäller den potentiella demokratiska vicepresidentkandidaten ger marknaderna de högsta oddsen till guvernörerna Josh Shapiro, Roy Cooper och Andy Beshear samt senator Mark Kelly, enligt Goldman Sachs.

ING Economics konstaterar i ett kundbrev att marknaderna verkar ha väntat på detta besked och att investerare nu kommer att byta fokus till hur Harris klarar sig mot Donald Trump i opinionsmätningarna, förutsatt att hon väljs till Demokraternas presidentkandidat vid partiets konvent den 19-22 augusti.

När det gäller politik ser det, enligt ING, ut som att statistik från USA denna vecka faktiskt kan vara goda nyheter för demokraterna.

Bland annat väntas andra kvartalets BNP på torsdag återhämta sig över 2 procents tillväxt från föregående kvartal på årsbasis, medan fredagens publicering av junis kärn-PCE-inflationsdata bör visa att Federal Reserves föredragna inflationsmått kommer in på målet på 0,2 procent på månadsbasis.

För europeisk del är måndagen tämligen tom på tung makrodata, men under morgonen kom däremot ett överraskande besked från Kinas centralbank, PBOC. Den sänkte oväntat sin ettåriga referensränta LPR, (Loan prime rate) till 3,35 procent ned från 3,45 procent och även den femåriga referensräntan till 3,85 procent från 3,95 procent. Sänkningen var den första på nästan ett år.

Kinesiska banker följde efter och sänkte sina utlåningsräntor.

Enligt Bloomberg News efterlyser ekonomer behovet av finanspolitiska stimulanser efter den blygsamma räntesänkningen. Beskeden från kommunistpartiets tredje plenum, som avslutades förra veckan, var en besvikelse.

"Varken plenumreformerna eller räntesänkningarna med 10 punkter är den stora skrällen marknaden vill ha. Ändå driver rörelserna i rätt riktning och det faktum att de har anlänt tillsammans är ett tecken på brådska", sade Bloomberg Economics i en rapport på måndagen och kallade kombinationen av policy- och räntemeddelanden för en "liten smäll".

På valutamarknaden handlas dollarn svagare mot yenen, kring 156:8 jämfört med 157:4 i fredags.

Kronan är 2 öre starkare mot både euron och dollarn än vid svensk stängning i fredags.



            måndag kl 10.35 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:6589 (10:6818) EUR/USD 1:0889 (1:0888)
EUR/SEK 11:6064 (11:6301) USD/JPY 156:83 (157:43)
Ty obl 2 2,79 (2,77) Ty obl 10 2,46 (2,47)
US obl 2 4,52 (4,51) US obl 10 4,22 (4,24)
Sv obl 2 2,25 (2,25) Sv obl 10 2,11 (2,11)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.