RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ RÖRELSER EFTER VÄNTAT KPI-UTFALL
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna är ned någon punkt medan euron är stabil kring 1:043 mot dollarn efter att preliminära inflationsdata från eurozonen kommit in i linje med förväntningarna för december.
Eurostat meddelade att konsumentpriserna i eurozonen preliminärt steg till 2,4 procent i december, från 2,2 procent månaden före. Uppgången var väntad.
Samtidigt låg kärninflationen stilla på 2,7 procent, vilket också var enligt förväntningarna.
Exklusive energi och livsmedel ökade inflationstakten till 2,8 procent, från 2,7 procent i november.
Capital Economics skrev i en kommentar att "klibbig" tjänste-KPI tyder på att ECB kommer att fortsätta sänka styrräntorna långsamt.
Tjänste-KPI steg från 3,9 till 4,0 procent, där de legat nu i drygt ett år.
"Detta kommer inte att hindra ECB från att sänka räntorna ytterligare. I genomsnitt under fjärde kvartalet var både den totala inflationen och kärninflationen 0,1 procentenheter lägre än bankens prognos som den publicerade förra månaden. Och den höga tjänsteinflationen beror delvis på tillfälliga effekter som borde avta i år", skriver banken.
De noterar att arbetsmarknaden samtidigt har lossnat, löneutvecklingen avtar och tillväxtutsikterna är svaga.
"Men det faktum att tjänsteinflationen åtminstone för närvarande verkar ha fastnat runt 4 procent betyder att ECB:s beslutsfattare kommer att trampa försiktigt och föredrar att sänka i 25-punkterssteg snarare än att gå snabbare fram", tillägger Capital Economics.
Annan Eurostat-data visade att arbetslösheten i euroområdet låg stilla på 6,3 procent i november, väntat var en uppgång till 6,4 procent.
Tidigare på tisdagsförmiddagen visade ECB:s månatliga undersökning av hushållens inflationsförväntningar att euroområdets inflationstakt väntas vara 2,6 procent om ett år, och 2,4 procent om tre år.
I den förra enkäten, i oktober, väntade sig hushållen en inflationstakt på 2,5 procent på ett års sikt, och 2,1 procent på tre års sikt.
Nästa räntebesked kommer den 30 januari, och för helåret ser marknaden fortsatt nära 100 punkters sänkning.
Svenska räntor handlas 3-5 punkter högre än vid svensk stängning i fredags, medan kronan har stärkts med cirka 12 öre mot dollarn men tappat ett par ören mot euron.
Här hemma steg Silf/Swedbanks inköpschefsindex för svensk tjänstesektor till 51,4 i december, från 51,0 föregående månad.
Även om indexet steg för andra kvartalet i rad blev utfallet för helåret 2024 det femte svagaste året i indexets snart 20-åriga historia.
"Återhämtningen i tjänstesektorn går trögt trots räntesänkningar. Även om de svenska tjänsteföretagen uppvisar ett förbättrat orderläge och expansiva affärsplaner avvaktar företagen med att nyanställa med risk för att vändningen på arbetsmarknaden dröjer", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i en kommentar.
Delindex för orderingång svarade för det största bidraget till ökningen i december, medan prisindex steg till 63,1 från 57,7 i november.
Generellt uppges marknaderna fortsatt försöka hantera utsikterna för ökade handelsspänningar efter att Donald Trump förnekat uppgifter i Washington Post om att han kanske justerar sina planer för övergripande tullar när han på nytt blir USA:s president.
Nettoförändringarna i USA-räntorna är små med en liten dragning uppåt i tisdagens europeiska förmiddagshandel, jämfört med svensk stängning i fredags.
Fokus i USA i veckan ligger på ISM:s tjänste-PMI och JOLTS jobbdata i dag, Fed-protokoll på onsdagen och jobbrapporten för december på fredagen.
Tjänste-PMI väntas ha stigit till 53,0 i december, från 52,1 i november, medan JOLTS väntas visa att antalet lediga jobb ökade till 7,744 miljoner i november, från 7,70 månaden före.
I går, måndag, kom industriorder för november in något lägre än väntat samtidigt som oktoberutfallet reviderades upp.
S&P Globals tjänste-PMI för december reviderades vidare ned jämfört med det preliminära utfallet, och kom in lägre än analytiker väntat sig.
På Fed-fronten sade Fed-guvernören Lisa Cook på måndagen att de policyansvariga inom Federal Reserve kan agera mer försiktigt med räntan framöver givet en stark arbetsmarknad och kvardröjande inflationstryck.
Flera andra Fed-ledamöter har också betonat kvarvarande inflationsrisker. Fed-chefen i Richmond, Tom Barkin, sade att det fortsatt finns uppåtrisker för såväl inflationen som tillväxten, och att han föredrar att hålla räntan i restriktivt område längre.
tisdag kl 11.15 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:9987 (11:1249) EUR/USD 1:0429 (1:0297)
EUR/SEK 11:4700 (11:4475) USD/JPY 157:63 (157:40)
Ty obl 2 2,18 (2,16) Ty obl 10 2,46 (2,41)
US obl 2 4,27 (4,26) US obl 10 4,63 (4,59)
Sv obl 2 2,05 (2,02) Sv obl 10 2,41 (2,36)