RÄNTOR/VALUTOR: STABILA RÄNTOR, NORGES BANK AVVAKTAR SÄNKA (OMS)
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar en svag uppgång under torsdagsförmiddagen, medan dollarn stärkts något till 1:04 mot euron.
Förtroendet i den franska industrin sjönk i januari, vilket följer på en nedgång i tyska IFO-index för december.
Dämpade tillväxtutsikter är en av faktorerna som ECB har att ta med sig in på sitt möte i nästa vecka.
Nordea noterar att marknaderna nästan fullt ut prissätter en sänkning med 25 punkter vid de två kommande mötena, och där botten sedan antas ligga strax över 2 procent.
De ser dock risker för en något hökaktig marknadsreaktion om ECB-chefen Christine Lagarde antyder att osäkerheten är fortsatt hög och att USA:s politik skulle kunna stödja en mer försiktig hållning till ytterligare sänkningar.
Å andra sidan kan fokus på nedåtrisker stärka förväntningarna på fler sänkningar.
Effekterna av Trumps åtgärder kommer vara i fokus under frågestunden. Det är dock förmodligen för tidigt för ECB att inta en tydlig ståndpunkt, och Lagarde väntas åter hänvisa till de nya prognoserna i mars.
"Avsaknaden av prognoser minskar också sannolikheten för att ECB skulle göra stora förändringar i sin kommunikation, eftersom majoriteten sannolikt fortfarande anser att en ränta på 2,75 procent är restriktiv", skrev Nordea.
USA-räntorna går sidledes med tioåringen på 4,61 procent. Det innebär en marginell nedgång jämfört med före Donald Trumps installation, samtidigt som dollarindex har sjunkit från strax över 109-nivån till 108,38 på torsdagen.
En bidragande faktor till det senare har varit att Trump ännu inte verkställt några tullar. ABN Amro skriver att utsikterna för USA på kort sikt avgörs av Fed-chefen Jerome Powell, på längre sikt av Donald Trump.
De övergripande makroekonomiska siffrorna återgick till "lagom" precis innan Trump återvände till ämbetet.
Inflationsdata för det sista kvartalet var ett hinder på vägen mot 2 procent, men disinflationen väntas återupptas under första halvåret, vilket skulle ge Fed utrymme att överväga ytterligare räntesänkningar. De förväntar sig också en svag arbetsmarknad, med en övergripande nedrevidering och ett antal dåliga rapporter, vilket kan öka oro för sysselsättningsdelen av Fed:s mandat.
ABN Amro ser därmed räntesänkningar i mars och juni i år.
Under andra halvåret förväntas Trumps politik börja påverka ekonomin i en annan riktning. Tullarna väntas ge en inflationsdrivande impuls som pressar upp räntorna, men förändringar i immigrationspolitiken kan samtidigt få betydande effekter på arbetsmarknaden.
"Trump ärver en ekonomi med starkt momentum som fortsätter att överträffa förväntningarna. Vägen för att hans föreslagna politik ska ha en positiv effekt på ekonomin är smal, medan de negativa riskerna är stora", skriver ABN Amro.
Dan Ivascyn, investeringschef på Pimco, räknar å sin sida med att Fed kommer att lämna styrräntan oförändrad under överskådlig framtid, tills det kommer "mer klarhet på antingen datafronten eller policyfronten", rapporterar Financial Times.
Den norska kronan visade små förändringar efter att Norges Bank som väntat lämnat styrräntan oförändrad på 4,50 procent, och upprepat att de troligen kommer att sänka i mars.
Osäkerheten är stor både för den globala och norska ekonomin. Högre tullar kan dämpa tillväxten, men konsekvenserna för den inhemska inflationen är osäkra.
Den svenska kronan har tappat lite under torsdagen. Här inväntas räntebesked i nästa vecka, där Riksbanken antas sänka med 25 punkter till 2,25 procent, vilket då är i linje med botten i Riksbankens räntebana.
I Sydkoreas ökade BNP mindre än väntat under fjärde kvartalet, och tillväxten landade på blygsamma 0,1 procent, samma som tredje kvartalet.
"Det ekonomiska sentimentet försvagades avsevärt på grund av politisk osäkerhet, vilket kommer att fortsätta påverka ekonomin som en riskfaktor under första kvartalet och genom hela året", sade en tjänsteman vid Sydkoreas centralbank.
Japans export ökade med 2,8 procent i årstakt i december, över väntade 2,3 procent. Importen steg med 1,8 procent, lägre än väntade 2,6 procent.
Bloomberg News noterar att Japans handelsöverskott mot USA uppgick till 8.600 miljarder yen (54,9 miljarder dollar) förra året, vilket är betydligt över snittet på 6.700 miljarder under Trumps förra period 2017-2020.
Det ökar oron även i Japan att det kan bli föremål för förhandlingar.
"Företagen väntar och ser vad Trumps tullpolicy kommer att bli. Det finns såklart risk för en nedgång om tullarna verkligen införs", sade Yuichi Kodama på Meiji Yasuda Research.
Fokus närmast ligger på Bank of Japans räntebesked på fredagen, där marknaden prisar in en höjning med 25 punkter till 0,50 procent.
torsdag kl 10.25 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 11:0222 (11:0111) EUR/USD 1:0405 (1:0421)
EUR/SEK 11:4691 (11:4757) USD/JPY 156:51 (156:10)
Ty obl 2 2,25 (2,21) Ty obl 10 2,35 (2,51)
US obl 2 4,30 (4,29) US obl 10 4,63 (4,58)
Sv obl 2 1,96 (1,93) Sv obl 10 2,35 (2,33)