Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
14 Jan, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: STABILA RÄNTOR, TILLFÄLLIGT DOLLARTAPP

Uppdaterad:
14 Jan, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn fortsätter visa styrka efter att tidigare ha tappat på uppgifter om gradvisa tullar, och marknadens fokus riktas nu mot USA:s KPI-siffror. Oljepriserna stiger och räntor globalt visar marginella rörelser. Samtidigt är en räntehöjning från Bank of Japan fortsatt aktuellt denna månad och Kinas kommande BNP-data står i fokus senare i veckan.

Dollarn har inlett veckan starkt. Uppgifterna i Bloomberg News om att Donald Trumps ekonomiska team överväger om importtullarna kan införas gradvis bidrog till att pressa ner dollarn mot andra valutor. Gradvisa importtullar om 2-5 procent per månad har hittills diskuterats som en metod för att stärka förhandlingspositionerna och samtidigt minska risken för en kraftigt stigande inflation.

USA-valutan återhämtade däremot snart mycket av de tidigare förlusterna.

Dollarn har stigit 14 av de senaste 15 veckorna, en anmärkningsvärd utveckling som inneburit en uppgång på 10 procent mot sina stora konkurrenter inom G10.

Nästa viktiga datapunkt gällande USA kommer på onsdagen med KPI, som väntas visa en återgång till en mer normal månadstakt på 0,2 procent för kärn-KPI efter fyra månader i rad med 0,3 procent.

Den förväntade 0,2 procent skulle kunna stänga dörren för ytterligare lättnader helt.

"De kommande dagarna blir avgörande tills inflationsnyheterna är avklarade," sade Peter Cardillo, chefekonom på Spartan Capital Securities, enligt Reuters.

"Fed har blivit mer hökaktig vid denna tidpunkt," tillade han.

Räntan på den tioåriga USA-statsobligationen har stabiliserats under förmiddagen på 4,77 procent, efter att tidigare ha nått 4,805 procent.

Marknaden prissätter nu endast 29 punkters sänkningar från Fed i år, rapporterar Reuters.

Tisdagens USA-datakalender inkluderar NFIB:S småföretagarindex för december, klockan 12.00, samt PPI för december, klockan 14.30. Därtill står Fedledamöterna Jeffrey Schmid samt John Williams på tisdagens talarlista.

Bank of Japans biträdande chef Ryozo Himino sade i ett tal till japanska företagsledare att en eventuell räntehöjning kommer att diskuteras vid nästa penningpolitiska möte den 24 januari.

Yenen har tappat lite under förmiddagen och handlas runt 157:80 mot dollarn, samtidigt stiger de japanska räntorna något under tisdagsförmiddagen i en anpassning till den globala utvecklingen under en helgstängd måndag i Tokyo

"Vi ser nu en större sannolikhet för att vår prognos om en räntehöjning från BOJ i januari kommer att förverkligas", skrev Takeshi Yamaguchi och Masayuki Inui vid Morgan Stanley MUFG Securities i en rapport på tisdagen.

På fredag ligger fokus på Kina då de redovisar BNP för fjärde kvartalet, som väntas visa en ökning på 5,0 procent i årstakt. Det skulle ge en BNP-tillväxt på 4,9 procent för helåret 2024, därmed i linje med regerings officiella mål på "cirka 5 procent".

Marknadens stämning har inte förbättrats av att oljepriserna har stigit till fyramånadershögsta. Detta på grund av skärpta sanktioner från Washington som visar tecken på minskade leveranser från Ryssland. Även oron över effekterna av Trumps nya administration på inflationen har en inverkan.

Brent-terminerna ligger kvar över 80 dollar under förmiddagen. Fokus riktas också mot fortsatta uppgifter om att ett fredsavtal mellan Israel och Hamas.

Europaräntorna under förmiddagen visar en marginell rörelse nedåt med cirka 1 punkt. USA räntorna visar samma rörelse med en nedgång mellan 1-2 punkter.

På valutamarknaden har euron återhämtat sig till 1:027 mot dollarn, medan pundet har stärkts till 1:222. Även valutorna i Australien och Nya Zeeland har vunnit tillbaka mark mot USA-dollarn.

Även den svenska kronan har stärkts mot dollarn och handlas cirka 7 öre starkare på 11:21 än vid stängning på måndag.


              tisdag kl 10.25 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 11:2254 (11:2858) EUR/USD 1:0255 (1:0202)
EUR/SEK 11:5122 (11:5155) USD/JPY 157:93 (157:41)
Ty obl 2 2,28 (2,29) Ty obl 10 2,59 (2,59)
US obl 2 4,39 (4,40) US obl 10 4,78 (4,78)
Sv obl 2 2,04 (2,04) Sv obl 10 2,49 (2,50)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.