Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Marknadskommentar
14 Jan, 2025

RÄNTOR/VALUTOR: STARK DOLLAR, MARKNAD AVVAKTAR KPI/BOJ-BESKED

Uppdaterad:
14 Jan, 2025

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna visade marginella rörelser under tisdagen, trots ett PPI-utfall som var lägre än väntat. Samtidigt överraskade småföretagsförtroendet i USA positivt med en uppgång till den högsta nivån sedan 2018.

Pundet fortsatte även på tisdagen att tyngas av ekonomiska utmaningar, medan fokus på valutamarknaden annars riktades mot dollarn/yuanen och BOJ:s kommande räntebeslut.

Dollarn har fortsatt starkt under tisdagen med dollarindex uppe på 109,47, inte långt från 26-månadsrshögsta på 110,17 som nåddes i måndags.

Producentpriserna i USA steg 0,2 procent i december, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI med 3,3 procent.

Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi var oförändrat, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg kärn-PPI med 3,5 procent.

Väntat var att såväl PPI som kärn-PPI skulle ha ökat med 0,3 procent från månaden före.

Capital Economics skrev i en kommentar att det svagare än väntade utfallet kan verka positivt, men det döljer prishöjningar i vissa viktiga komponenter, som priset på flygbiljetter, som påverkar Feds inflationsmått, kärn-PCE.

För närvarande ser det ut som att kärn-PCE steg med 0,27 procent förra månaden, över målet, men detta kan ändras efter onsdagens KPI-data.

Marknaderna justerade sina inflationsförväntningar efter PPI-rapporten, som ledde till viss optimism om att KPI-siffrorna kan visa tecken på dämpad inflation vid årsskiftet.

KPI väntas visa en återgång till en mer normal månadstakt på 0,2 procent för kärn-KPI efter fyra månader i rad med 0,3 procent. Om förväntningarna slår in skulle det enligt bedömare helt kunna stänga dörren för ytterligare lättnader från Federal Reserve.

Den amerikanska 10-årsräntan låg vid svensk stängning på 4,80 procent, upp 2 punkter från samma tid dagen före.

Annan USA-statistik visade att det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag kom in högre än väntat och steg i december jämfört med föregående månad. NFIB:s index steg till 105,1 i december, från 101,7 förra månaden. Väntat var nedgång till 100,8.

Uppgången i index var andra månaden i rad över det historiska snittet på 98, och den högsta nivån sedan oktober 2018.

Uppgifter från Bloomberg News om att Donald Trumps ekonomiska team överväger om importtullarna kan införas gradvis bidrog till att pressa ner dollarn mot andra valutor.

Gradvisa importtullar om 2-5 procent per månad har hittills diskuterats som en metod för att stärka förhandlingspositionerna och samtidigt minska risken för en kraftigt stigande inflation.

Yenen tappade till 157:9 per dollarn, när handlare förbereder sig inför nästa veckas penningpolitiska möte på Bank of Japan, där marknaden prissätter en 57-procentig sannolikhet för en räntehöjning, enligt Reuters.

"BOJ:s avsikt här kan vara att hålla sina alternativ öppna, och dollarn/yenen kan spela en roll i detta", sade Derek Halpenny, i ett MUFG marknadsbrev.

"En uppgång i dollar/yen och en uppgång i amerikanska räntor till följd av tullmeddelanden efter (Trumps) installation kan vara grönt ljus för BOJ att höja räntan", tillade han.

Det brittiska pundet fortsatte att tappa mot dollarn under tisdagen, på väg att notera sin sjätte dag med raka nedgångar. Pundet nådde även en ny 2,5-månaderslägsta mot euron, då oro över Storbritanniens ekonomiska utmaning fortsatte att tynga valutan.

Enligt Reuters påpekade vissa analytiker att den viktigaste striden på valutamarknaden just nu är mellan dollarn och yuanen, där Kinas centralbank, PBOC, fortfarande lyckas hålla växelkursen stabil trots att pressen på en depreciering ökar.

De europeiska räntorna visade små uppgångar, där de tyska räntorna steg med 2–4 punkter på tisdagen. Svenska räntor följde samma mönster och steg med runt 2 punkter.

Kronan stärktes 8 öre mot dollarn till 11:21, men var stabil mot euron kring 11:52.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.