Marknadskommentar
22 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR SIDLEDES, STABIL DOLLAR

Uppdaterad:
22 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntor handlas sidledes sedan svensk stängning på fredagen, dollarn handlas samtidigt oförändrad mot euron och japanska yen.

På söndagen meddelade president Joe Biden att han kommer att dra sig ur valet efter överväldigade påtryckningar från det demokratiska partiet och uttalade sitt stöd för vicepresidenten Kamala Harris att efterträda honom, rapporterar media.

Biden meddelade även att han skulle förbli president tills hans mandatperiod slutar den 20 januari 2025.

"Även om det har varit min avsikt att ställa upp i valet, tror jag att det är i partiets och landets bästa intresse att jag kliver åt sidan och fokuserar enbart på att fullgöra mina plikter som president under resten av min mandatperiod", skrev Biden på X.

"Min avsikt är att förtjäna och vinna denna nominering", sade Harris i ett uttalande. "Jag kommer att göra allt i min makt för att ena det demokratiska partiet — och ena vår nation — för att besegra Donald Trump".

Donald Trump är fortfarande storfavorit att vinna presidentvalet, skriver Capital Economics i ett marknadsbrev.

De noterar att marknadstron numera tyder på att Trumps sannolikhet att slå Kamala Harris i valet är något lägre än om han hade gått till val mot Joe Biden.

Harris kommer att ha en verklig chans att sälja in sig själv till den amerikanska allmänheten i den andra presidentdebatten, som för närvarande är planerad till den 10 september, även om Trump kan dra sig ur, fortsätter de.

I en marknadskommentar noterar Goldman Sachs att oddsen för demokraterna att vinna presidentvalet stiger något med Harris som möjlig kandidat, men att oddsen att vinna representanthuset eller senaten förblir oförändrade.

De implicita oddsen för en republikansk seger sjönk till cirka 41 procent, men detta är fortfarande det mest sannolika utfallet med en betydande marginal, fortsätter de.

Asiatiska var blandade på måndagsmorgonen efter osäkerheten kring det amerikanska presidentvalet, räntesänkningarna i Kina lyckades inte vända upp på börsen.

Kinas centralbank, PBOC, sänkte oväntat sin ettåriga referensränta LPR, (Loan prime rate) till 3,35 procent ned från 3,45 procent och sänkte även den femåriga referensräntan till 3,85 procent ned från 3,95 procent.

Capital Economics skriver i ett marknadsbrev att sänkningen var i linje med deras förväntan om en sänkning under tredje kvartalet, men noterar att små sänkningar inte gör någon större skillnad för den ekonomiska aktiviteten.

Om POBC menar allvar bör de sänka räntorna mycket mer, fortsätter de.

Yenen handlas under morgonen oförändrad mot dollarn jämfört med svensk stängning fredag.

De japanska räntorna vänder upp något, både korta och långa räntor är 1-2 punkter upp.



            måndag kl 07.00 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:6738 (10:6818) EUR/USD 1:0887 (1:0888)
EUR/SEK 11:6221 (11:6301) USD/JPY 157:40 (157:43)
Jp obl 2 0,35 (0,34) Jp obl 10 1,06 (1,05)
Ty obl 2 2,80 (2,77) Ty obl 10 2,47 (2,47)
US obl 2 4,52 (4,51) US obl 10 4,23 (4,24)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.