Laddar annons
Marknadskommentar
7 Nov, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR TILLBAKA NER EFTER TRUMP-LYFT (OMS)

Uppdaterad:
7 Nov, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjunker något efter att initialt ha stigit efter att det stod klart att Donald Trump blir USA:s nästa president. Asienbörserna är mestadels upp.

I dag kommer räntebeskedet från Federal Reserve, där räntan väntas sänkas med 25 punkter enligt såväl bedömare som marknadens prissättning. Ingen ny räntebana kommer denna gång utan fokus ligger på pressträffen.

Efter att det stod klart att Donald Trump blir USA:s nästa president steg räntorna kraftigt. Förväntan är att den nya finanspolitiken kommer innebära förhöjda utgifter och tullar, något som riskerar öka inflationen och kan försvåra för Fed att sänka räntorna, skriver Bloomberg News.

"För torsdagens besked har det ingen större betydelse och förmodligen betyder det inte mycket inför december. Det är först efter december det blir mer intressant", sade Michael Feroli, chefsekonom på JP Morgan.

Fed kan inte veta vilka av Donald Trumps finanspolitiska förslag som kommer att antas, eller i vilken ordning, och bara det kan få direktionen att gå fram mer försiktigt, sade han.

"När du är mer osäker kanske du vill gå lite långsammare", fortsatte Michael Feroli.

Innan det amerikanska valet såg ekonomin ut att vara på väg mot en efterlängtad mjuklandning. Inflationen har sjunkit mot Feds 2-procentsmål utan en ökning av arbetslösheten, även om arbetsmarknaden har visat tecken på svaghet. Men nu finns det en helt ny uppsättning risker.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas 3 punkter lägre på 4,26 procent medan tioåringen sjunkit 2 punkter till 4,43 procent.

Dollarn tappar marginellt till 154:0 mot yenen och handlas 1:0741 mot euron. Mot kronan har dollarn tappat något till 10:83.

De flesta asiatiska börserna steg då marknaden positionerar sig för en andra mandatperiod med Donald Trump och en förväntad räntesänkning från Fed.

Uppgångarna för amerikanska aktier återspeglade förväntningarna om att Donald Trumps finanspolitik kommer att leda till lägre skatter och mindre regleringar som kan öka företagens vinster.

Ny data visar att japanska grundlönerna steg med 2,6 procent i oktober jämfört med samma månad förra året, den största ökningen på över 31 år. Samtidigt ökade de nominella lönerna med 2,8 procent, även om reallönerna sjönk för andra månaden i rad. Torsdagens data indikerar sammantaget att löneökningarna förblir stabila. Löneökningen ger stöd till Bank of Japans (BOJ) syn på att ekonomin är på återhämtningsbanan och ökar sannolikheten för en räntehöjning de kommande månaderna.

I en marknadskommentar skriver Capital Economics att de framöver räknar med mindre löneökningar inför nästa års löneförhandlingar.

De japanska räntorna steg med 2-3 punkter till 0,50 procent respektive 1,01 procent.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 95,27 miljarder dollar i oktober, efter +81,7 miljarder dollar månaden före, väntat var ett överskott på 75,1 miljarder dollar.

Exporten, mätt i dollar, steg med 12,7 procent i oktober jämfört med samma period året före (väntat +5,0 procent). Exportvärdet ökade i den snabbaste takten på mer än två år.

Den ökade exporten har kompenserat upp för den svaga inhemska efterfrågan, men den har även utlöst en global motreaktion, inte minst från USA men också EU, som motsatt sig det stora inflödet av billiga varor. Som svar på detta har ett ökande antal länder höjt tullhinder för varor som stål- och elfordon.

I ett marknadsbrev skriver Capital Economics att Kinas exportsektor kan ta stor skada av eventuella Trumptullar. Analysfirman uppskattar ett en 60-procentig höjning av tullarna skulle leda till en direkt effekt på "långt under 1 procent av kinesiskt BNP".

"Effekten av USA:s tullar skulle förstärkas om de utlöste en bred global reträtt bakom protektionistiska murar. Men vi tror att andra stora handelsekonomier och Kina självt sannolikt kommer att vilja bevara många av fördelarna med öppen handel", försätter Capital Economics.

Om USA svänger om till isolationism och motarbetar kan det ge Kina en möjlighet att underminera västvärldens kontroll över sin tillgång till strategiskt viktig teknik, avslutar de.

På hemmaplan står närmast på torsdagens agenda, klockan 8.00, den preliminära KPIF-inflationen för oktober.

Enligt Infronts enkät väntas KPIF-inflationen ha stigit till 1,3 procent i oktober från 1,1 procent i september, medan KPIFXE-inflationen spås ligga kvar på 2,0 procent.

Riksbankens prognos, i september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,1 procent i oktober och en KPIFXE-inflation på 1,8 procent.

Därefter, klockan 9.30, väntas Riksbankens räntebesked. 12 av 13 bedömare i Infronts enkät spår en sänkning med 50 punkter till 2,75 procent, medan en spår 25 punkter.

Riksbanken själva har sagt att 25-punkterssänkningar är huvudscenariot fram till årsskiftet men öppnat för 50 punkter.

Handlarna i SEB:s handlarrum lutar mer mot en dubbelsänkning, 63 procent tror att räntan sänks med 50 punkter medan 37 procent tror 25 punkter. I SEB:s enkät bland investerare på räntemarknaden trodde dock 68 procent att räntesänkningen skulle landa på 25 punkter.

Handlarna räknade med endast mindre marknadsrörelser efter räntebeskedet. Störst rörelser väntas i tvåårsräntan om Riksbanken skulle välja att sänka med endast 25 punkter. Medianprognosen är att kronan tappar 3 öre mot euron om räntan sänks med 50 punkter.

Senare under torsdagen kommer Norges Bank och Bank of England med räntebesked, där oförändrat respektive en sänkning med 25 punkter väntas.




            torsdag kl 07.05 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:8611 (10:8757) EUR/USD 1:0743 (1:0723)
EUR/SEK 11:6353 (11:6628) USD/JPY 154:04 (154:13)
Jp obl 2 0,51 (0,48) Ty obl 10 1,01 (0,98)
Ty obl 2 2,19 (2,21) Ty obl 10 2,41 (2,42)
US obl 2 4,26 (4,29) US obl 10 4,43 (4,45)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.