Nyhet
6 Sep, 2024

TEKNIK: VITA HUSET INTRODUCERAR NYA CHIPSANKTIONER MOT KINA

Uppdaterad:
6 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bidenadministrationen introducerar nya exportkontroller på kritisk teknik, inklusive kvantdator- och chipkomponenter, framgår av ett pressmeddelande från amerikanska handelsdepartementet.

Reglerna berör utöver ovan nämnda produktområden också avancerad utrustning för tillverkning av chip, vissa komponenter och mjukvaror relaterade till metaller och legeringar samt bandbreddsprocessorer som är väsentliga för AI-applikationer.

Handelsdepartementet hänvisar exportkontrollerna till skäl som har med nationell säkerhet och utrikespolitik att göra och påpekar att listans fastställande föregåtts av omfattande diskussioner med internationella partner.

Restriktionerna gäller för global export, men innehåller undantag för länder som inför likvärdiga exportkontroller, där Japan och Nederländerna är de främsta exemplen som två av de viktigaste länderna i leverantörskedjan för högavancerade chip. Nu räknar också den amerikanska myndigheten BIS, byrån för industri och säkerhet, att fler länder kommer följa efter med liknande åtgärder.

"Dagens åtgärd säkerställer att vår nationella exportkontroll hänger med i den snabba utvecklingen av teknik. Åtgärden blir också effektivare när vi arbetar i samklang med internationella partner", säger talespersonen Alan Estevez.

Vidare påpekar han att linjering av exportkontroller inom kvantdatorutveckling och andra avancerade tekniker försvårar utvecklingen avsevärt för motståndare att utveckla och använda tekniken på sätt som hotar den kollektiva säkerheten.

Nu väntar en 60 dagar lång offentlig remissperiod innan en slutgiltig restriktion utfärdas.

Kina nämns inte specifikt i dokumenten, men det är underförstått att kampen i utvecklingen av världens mest högavancerade teknik står mellan å ens sidan blocket som leds av USA och å andra sidan Kina. Exportkontrollen som nu läggs fram är i samma linje som de åtgärder som Vita huset lanserat för att hämma Kinas utveckling inom områden som AI och kvantdatorer.

USA:s fortsatta skärpning av exportkontrollerna har tagits emot med viss ovilja i den globala chipindustrin. Kina är den största chipmarknaden i världen och bolagen i landet är alltjämt viktiga kunder för de amerikanska, japanska och europeiska världsledande teknikbolagen.

Den nederländska marknadsledande maskinunderleverantören ASML, vars Kinaförsäljning begränsats av Vita huset, har nyligen lyft fram att det finns en allt högre grad av "ekonomiska motiv" bakom restriktionerna och att USA nog kan räkna med alltmer motstånd från branschen.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.