TYSKLAND: SVAG TILLVÄXT EN UTMANING INFÖR VALET - BN
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Politiker påminns om den stora utmaning de står inför under februaris extraval då Tyskland är på väg att rapportera ett andra år i rad med ekonomisk nedgång.
Det rapporterar Bloomberg News.
Uppskattningar från analytiker visar att BNP växte med 0,1 procent under fjärde kvartalet – inte tillräckligt för att hela 2024 skulle påvisa ett positivt resultat.
Helåret väntas i stället visa en minskning på 0,2 procent, vilket står i kontrast till den 0,8-procentiga ökning som ses för hela euroområdet.
På onsdag kommer den första bedömningen av Tysklands BNP för 2024. Även om den skulle överraska positivt, lämnar de senaste siffrorna få tvivel om att en verklig vändning – särskilt inom tillverkningssektorn, ligger långt borta.
Om Tyskland kommer kunna återuppliva tillväxten blir upp till hur nästa regering hanterar landets strikta finanspolitiska regler.
"Vi förväntar oss en platt tillväxt under fjärde kvartalet på grund av den anemiska sidledesrörelse vi har observerat i olika indikatorer," sa Vincent Stamer, ekonom på Commerzbank. "Vi ser också en svag start på 2025, innan vi gradvis får en återhämtning i investeringar tack vare lägre räntor", tillade han.
Bloomberg Economics noterar att data från förra veckan visar en liknande bild. Även vissa positiva siffror, en uppgång i industriproduktionen i november, är osannolikt att ha bidragit till ekonomisk expansion vid årsskiftet.
Hjälp kommer från ECB som under förra året sänkte
lånekostnaderna fyra gånger och planerar fler sänkningar under 2025. Detta kan driva på investeringar i hela landet och gynna de tyska tillverkarna. Samtidigt bör konsumtionen stimuleras genom de stigande hushållsinkomsterna.
"Vi förväntar oss att industrins svaghet fortsätter att tynga den övergripande ekonomiska aktiviteten och att BNP-tillväxten 2025 blir mycket blygsam efter två år av nedgång… en potentiellt betydande höjning av amerikanska tullar på europeisk export, skulle lätt kunna driva Tyskland tillbaka in i recession", sade Martin Ademmer, Bloomberg-ekonom.
Insikten om att Tysklands svårigheter beror på problem som byggts upp under årtionden växer – inklusive försämrade demografiska förhållanden, brist på modern infrastruktur och minskad konkurrenskraft.
Situationen i Tyskland har dominerat den offentliga debatten inför valet den 23 februari. Även om partierna föreslår olika åtgärder för att lösa de ekonomiska problemen, ligger särskilt fokus på det lånetak som är inskrivet i konstitutionen, "skuldbromsen".
Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) och de Gröna förespråkar en omarbetning av reglerna för att möjliggöra större investeringar.
Frågan är om de konservativa, som har ett betydande övertag i opinionsmätningarna, är villiga att reformera skuldbromsen.
År av budgetdisciplin ger samtidigt utrymme för nästa regering att investera. Guy Miller på Zurich gör bedömningen att de kan investera upp till 220 miljarder euro, motsvarande 5 procent av BNP, utan att finansieringskostnaderna stiger nämnvärt.