Laddar annons
Nyhet
21 Oct, 2024

USA: TRUMPSEGER GER HÖGRE PRISER, SVAGARE EKONOMI – CAPITAL EC

Uppdaterad:
21 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Även om det har varit många val i världen i år så är valet i USA det som kommer att spela mest roll för den globala ekonomin.

En seger för Kamala Harris skulle till största delen signalera kontinuitet för USA och resten av världen efter Biden-administrationen. En seger för Donald Trump skulle däremot kunna få potentiellt stora konsekvenser.

Det skriver Capital Economics chefekonom Neil Shearing i ett kundbrev på måndagen.

Potentiella konsekvenser vid en Trumpseger inkluderar högre importtullar, inklusive en möjlig universell tull på all import till USA. Stramare kontroller av immigrationen, inklusive potentiell utvisning av papperslösa migranter. Skattesänkningar, i synnerhet för företag (om än i mindre skala än under den tidigare Trump-administrationen.

Enligt Shearing är det rimligt att anta att många av Trumps vallöften kommer att vattnas ur när de möter verkligheten, men en gemensam nämnare för alla hans förslag är att de kommer att resultera i höge inflation.

Capital Economics bedömer att med en andra Trump-administration kommer den generella prisnivån i mitten av 2026 vara strax över 2 procent högre än i deras nuvarande basscenario. Reala BNP väntas samtidigt vara 0,75 procent lägre och Federal Reserves styrränta kommer vara 0,50 procentenheter högre.

"Sammantaget skulle detta vara negativt för såväl amerikanska obligationer som aktier", skriver Neil Shearing.

Han tror att effekterna skulle sprida sig till resten av världen och bidra till stigande obligationsräntor även i andra länder, om än mindre än i USA. Tillväxtmarknader med höga externa skuldnivåer eller där centralbankerna är extra känsliga för rörelser i växelkurserna – som Turkiet, Indonesien och Brasilien, skulle sannolikt behöva sänka takten i de penningpolitiska lättnaderna.

Hoten om högre importtullar skulle, om de implementeras, kunna få signifikanta effekter på länder som handlar med USA, som Mexiko, Sydkorea, Vietnam och Kina, i synnerhet om Trump inför en universell tull som blir svårare att undvika genom export via tredje land.

En Trumpseger skulle, enligt Capital Economics, också få en djupgående påverkan på de långsiktiga makrotrenderna, i synnerhet på splittringen mellan USA och Kina.

"Amerikas fördel i en splittrad värld är storleken och den ekonomiska mångfalden hos dess allierade jämfört med Kina. Om Trump driver en isolationistisk agenda skulle det undergräva en viktig källa till amerikansk styrka, vilket skulle göra det svårare för USA att övertyga traditionella allierade att införa straffåtgärder mot Kina, inklusive att begränsa dess tillgång till kritisk teknologi, och lättare för Kina att dra in andra länder i sin sfär"", skriver Capital Economics.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.