Analys
17 Oct, 2021

Veckobrev v42

Veckan innebar en ordentlig rekyl och efter fyra uppgångsdagar i rad slutade veckan för OMXS30 upp 3,3% medan det bredare OMXSPI steg hela 4,4%. Att oljepriserna ökar för sjätte veckan i rad och att energipriserna nu börjar leda till att företag tvingas stänga verksamhet verkar inte bekymra världens börser. Även metallpriserna rörde sig kraftigt uppåt med koppar (+10%) och zink (+21), vilket gjorde att både olje- och gruvbolag tillhörde vinnarna (något som uppenbarligen Skandias försäkringstagare enligt Dagens Industri inte kan glädja sig åt, sedan försäkringsbolaget som ett led i den ”gröna omställningen”, sålt ut alla sina aktier inom området!!!).  Med tre börsnykomlingar i veckan och två förra veckan till huvudlistan kom mycket av fokus att hamna på dessa bolag (se nedan).
 
Vad är den underliggande efterfrågan? Inför Q3-rapporterna har som bekant ett antal företag vinstvarnat till följd av komponentbristen och oron är utbredd för konsekvenserna av denna inför rapportfloden som nu kommer. Jag fäster mig dock vid den positiva vinstvarningen från det finska konsumentvaruföretaget Fiskars i veckan. Till följd av att man klarat av de globala leveranskedjeproblemen bättre än förväntat rapporterar man nu preliminära resultatsiffror som är klart högre än konsensus. Det mest intressanta är dock enligt min mening inte det, utan att man menar att både kund- och konsumentbeteendet detta år kan komma att förändras. Enligt Fiskars finns tecken på att företagets kunder (butikskedjor med flera) flyttar fram sina order avseende Q1 nästa år till innevarande kvartal för att vara säkra på att ha fulla lager och kunna tillfredställa kundernas behov.  För många företag – som i likhet med Fiskars kan leverera – kan det komma att leda till en mycket god och ännu högre  än vanligt efterfrågan under Q4, som sedan riskerar följas av en betydligt svagare inledning på det nya året. Fenomenet kanske kan jämföras med toapappersköpen i samband med pandemins inledning. Hur som helst borde  komponentbristen och de fortsatt stora fraktproblemen att den underliggande efterfrågan är svårare att bedöma än vanligt och vinstprognoserna mer osäkra än någonsin. 
 
Ännu en nykomling. På fredag är det dags för ännu ett nytillskott på First North i form av Pagero Group, ett globalt SaaS-bolag med ”målsättning att bygga världens största öppna affärsnätverk för att digitalisera handel mellan köpare och säljare”.  Behovet av att via digitala affärsdokument göra själva köp- och säljprocessen säker och smidig för ett företag har väl aldrig varit större. Fortfarande bygger en mängd av de existerande systemen på urgamla metoder och där de dessutom tenderar att variera kraftigt mellan olika länder. Pagero har enligt prospektet de senaste åren vuxit organiskt  med ca 20% per år och har 56 000 kunder (exklusive nyförvärvade Gosocket). För närvarande kan 12 miljoner företag nås via deras nätverk i över 140 länder. Ambitionen är att år 2025 ha ökat denna siffra till 100 miljoner företag. Med ca 90% av intäkterna av återkommande karaktär är det precis det som alla investerare vill ha. Att Pagero verkar inom en oerhört intressant nisch och har framgångsrika produktverktyg framstår som klart men prislappen är satt därefter. Denna uppgår till 3,2 MdSEK (före nyemission om 500 MSEK).  Detta ska ställas i relation till av mig uppskattade proformaintäkter (inklusive förvärv gjort vid halvårsskiftet med årlig omsättning på ca 100 MSEK) under 2021 på strax under 500 MSEK betalar man således sju gånger dessa. Under förra året genererade Pagero en EBITA-vinst (dvs före avskrivningarpå goodwill) om under 1 MSEK och det är att anmärka att resultatet hjälps upp av aktiverade kostnader avseende arbete för egen räkning och kundanskaffningskostnader om sammanlagt 90 MSEK. Av halvårsrapporten framgår att resultatet försämrats under året så någon förbättring är knappast att vänta i år. Pagero framhåller i likhet med många snabbväxande företag skalbarheten och att verksamheten i mer mogna områden som Norden och Dachländerna är lönsam medan det är expansionen som kostar och drar ned resultatet. Målet är att nå en EBITA-marginal om 20% år 2025. Om den historiska tillväxttakten skulle fortsätta de närmaste fyra åren skulle en frihandskalkyl kunna innebära ett EBITA-resultat då om ca 200 MSEK. Jag skulle nog vilja kunna fantisera om betydligt högre siffror för att lockas men aktien har många av de egenskaper som investerare vill ha för närvarande. Och med 40% av erbjudandet redan garanterat och den därmed förhållandevis begränsade fria ”floaten” talar det också för att emissionen kan dra till sig tillräckligt intresse.
 
Dåligt facit för börsens nykomlingar. De två senaste veckorna har inte varit någon höjdare för börsens nykomlingar. Storskogen handlades visserligen något över utförsäljningskursenmen hade det inte varit för omfattande stödköp från emissionsinstituten är det nog tveksamt om så varit fallet. De fem andra (Truecaller, Haypp, Netel, Nordisk Bergteknik och Byggfakta) handlas alla på eller under den emissionskursen. Detta trots ett börsklimat denna vecka som ingen kan klaga på. Att prissättningen på många erbjudanden har dragit iväg är jag nog inte ensam om att tycka och borde vara en varningsklocka. Sentimentet har väl inte förbättrats av informationen i veckan från det i våras noterade batteribolaget Nilar, som ledde till att aktien nu tappat 65% från introduktionskursen och därmed sällar sig till ett antal andra riktiga börsfloppar. Debatten om bankernas och fondkommissionärernas prissättning och noggrannhet i utarbetande av prospekt med mera har nog bara börjat. Men för i veckan noteringsaktuella Flat Capital (grundat av Sebastian och Nina Siemiatkowski med innehav i bolag som Klarna, Budbee och nynoterade Truecaller) bör det dock inte bli några problem. Att en emission är övertecknad brukar i och för sig inte vara någon garanti för en lyckad notering. Men en nyemissionen på 87 MSEK, som enligt Dagens Industri är övertecknad med 1400 procent och där inte mindre än 27 000 investerare, har anmält intresse borde bli en succé!!!
 
Doro inför uppdelning. Bland de mindre bolagen som rapporterar i veckan kommer jag att speciellt bevaka Doro. En särnotering av affärsområdet Doro Care med verksamhet inom välfärdsteknik såsom trygghetslarm har annonserats under Q4 och närmare information om hur uppdelningen ska ske borde nu komma. Uppdelningar av företag har som bekant ofta varit värdeskapande och i detta fall är jag helt på den linjen. Doro Care kommer med allra största säkerhet att få en mycket hög värdering, verksamma inom ett område med klar tillväxt och som har lyckats expandera genom förvärv. Efter en lyckosam expansion till Storbritannien har Doro Care under sommaren gått in i Nederländerna via förvärv med ambitionen att på sikt bli europeisk marknadsledare inom välfärdsteknik. Kan man efter en särnotering dessutom börja använda den egna aktien som betalmedel kan expansionen ske snabbare. Den resterande verksamheten inom Doro Phones (som proforma står för ca 60% av omsättningen), där man är marknadsledare inom seniortelefoner, ska förhoppningsvis sedan fungera som en aktie som appelerar till investerare intresserade av kassaflöden. Jag är uppenbarligen inte ensam om att göra denna analys - då aktien i år stigit 35% - men misstron mot att Doro Phones ska få någon högre värdering är stor och håller nog tillbaka aktien. Jag är inte så oroad för det och tycker att det borde finnas mer potential med en aktie med dessa bägge rörelser, som för närvarande handlas i EV/EBIT på ca 10x årets vinst (min prognos).
   
En intensiv rapportvecka drar igång med Sandvik på måndag. Vi får hoppas att det goda börshumöret består efter att veckans 125 kvartalsrapporter (!!!) averkats. Nyhetsintensiva veckor som denna brukar också skapa stora möjligheter att fyndköpa/sälja när  uppmärksamheten hos stora investerare inte alltid kan vara på topp. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.