Analys
22 Nov, 2021

Veckobrev v47

Tilltagande smittspridning i Europa med nedstängningar av länder som Österrike som följd verkar inte bekymra aktiemarknaderna nämnvärt. Inte heller att inflationen ger få tecken på att ge med sig. Snarare verkar det som investerare börjar tro att vi står inför en längre period av negativa realräntor, när centralbankerna inte agerar och höjer räntorna. Att aktiemarknaden i spåren av detta fortsätter upp är då helt logisk men centralbankernas avvaktande hållning kan man ju diskutera. Lägsta oljepriset på sex veckor måste i dessa tider vara välkomna nyheter för centralbankerna även om dollarns uppgång minskar effekten på den svenska inflationen. Veckans uppgång på 1,0% för OMXSSPI och 0,4% för OMXS30 är kanske inte så mycket att skriva hem om men ska ses i ljuset av att det är tredje uppgångsveckan i rad och november redan gett en uppgång på ca 5% som snitt för de bägge indexen. Bland större händelser kan nämnas Autolivs återköpsprogram på hela 13 MdSEK och Björn Borgs kanonrapport, som marknaden i bägge fallen saluterade. På motsatt sätt fick Embracer känna av marknadens höga förväntningar efter en ordentlig nedrevidering av prognosen för resten av räkenskapsåret och en försenad flytt till huvudlistan.
 
Ett fastighetsbolag ut och ett in. Samtidigt som Amastens tid som börsnoterat bolag verkar vara över efter SBBs köp av bland annat ICA-handlarnas post i bolaget och det budpliktsbud detta föranleder, inleds teckningsperioden i veckan för ett nytt lite större fastighetsbolag Nivika med fastigheter om knappt 7 MdSEK och ett börsvärde före emission om ca 3,8 MdSEK. Bolaget har vuxit snabbt och i det närmaste fördubblat fastighetsbeståndet på två år. Erbjudandet avser en nyemission om knappt 1,2 MdSEK (inklusive övertilldelningsoption), som är garanterat till ca 50% av ett antal institutioner. Aktien kommer med en gång att noteras på börsens huvudlista. Med 90% av fastigheterna i Jönköping, Värnamo och Växjö och där kontor utgör 65% av beståndet (resten består av bostäder och samhällsfastigheter) utgör Nivika ett lite annorlunda tillskott till fastighetsbolagssektorn. Det är inte så många år sedan fastighetsbolag med en stor andel fastigheter belägna utanför de tre storstadsregionerna fick en rabatt gentemot redovisade substansvärden. Rädslan för tomma lokaler i orter utan ordentlig bevisad tillväxt och ett väldiversifierat näringsliv var stor. Och fastighetsbolag som Diös och NP3 med enbart fastigheter i Norrland (även om de kunde peka på att de orter man var verksam i var tillväxtorter) hade ännu större rabatter och ratades av många investerare. Denna typ av prissättning är historia i den nuvarande fastighetshaussen  –  det visar om inte annat prissättningen i denna emission - där erbjudandet innebär en premie om ca 22% i förhållande till senast redovisade långsiktigt substansvärde.  Det som delvis förklarar värderingen i erbjudandet är en stor portfölj med lägenheter under uppförande och en ännu större projektutvecklingsportfölj. Detta tillsammans med förvärv är det som enligt prognosen ska ta bolaget till en fastighetsportfölj om 12 MdSEK vid utgången av år 2025. Och som dessutom ska innebära en betydligt större tonvikt på bostäder. För den som inte är rädd för att kontorsdöden ska göra sitt inträde i Småland, efterfrågan på nyproducerade lägenheter i dessa orter ska minska och anser att prissättningen av kursraketen K-Fast Holding (värderas till mer än 4x senaste substansvärdet !!!) är rimlig finns nog en del kursmässigt att hämta. Men annars ska man nog hålla sig borta.
 
Ratos på förvärvsstråt. Alla som investerar i börsens många förvärvsmaskiner har nog anledning att ta en närmare titt på den sedelärande historien om Ratos. Ett bolag som genom förvärv av ett stort antal bolag i en mängd olika branscher kom att hyllas av en enig analytikerkår och få en med den tidens mått mycket hög värdering. Som så många gånger annars kom inte en dålig nyhet ensam för Ratos och flera företag i koncernen började gå dåligt ungefär samtidigt som flera riktigt katastrofala förvärv gjordes som oljeservicebolaget Aibel. Det har inneburit att de senaste åren mest har bestått av omstruktureringar och försäljningar samt en krympning av verksamheten för att frigöra medel. Efter denna ökenvandring verkade det redan i februari vara dags för en förvärvsoffensiv när VD var ute och talade med investerare. Men det är först under den gångna veckan som det första större offensiva förvärvet skedde i form av 75% av aktierna i norska Infra.  Ett bolag som sysslar med underhåll av transportinfrastruktur och som man betalar 2,6 MdSEK för med en prislapp som verkar någorlunda acceptabel (11 x EV/EBIT). Detta blir förhoppningsvis startskottet för fler affärer med ett uppskattat förvärvsutrymme för Ratos på ca 8 MdSEK efter ovanstående förvärv. Ratos har traditionellt betraktats som ett investmentbolag, där de olika dotterbolagen åsatts olika multiplar för att göra värderingen av aktien. Det skulle vara intressant om motsvarande kalkyl gjordes på ett bolag som den snabbväxande förvärvaren Storskogen och värdet på aktien beräknades utifrån relevanta multiplar på de tre affärsområdena (tjänster,handel och industri). Jag är tveksam om man då kommer upp i de 82 MdSEK som är Storskogens nuvarande värdering. Men man skulle också kunna göra tvärtom och betrakta Ratos som en koncern, vilken hade en omsättning under årets första nio månader på nästan 19 MdSEK och ett rörelseresultat på ca 1,5 MdSEK och jämföra dessa siffror med Storskogen vars omsättning uppgick 11,5 MdSEK med ett rörelseresultat på 1,1 MdSEK under samma tidsperiod. Att Ratos börsvärde då är knappt 19 MdSEK eller 25% av Storskogens säger en del om hur de omhuldade förvärvsmaskinerna värderas och/eller den misstro som fortfarande omgärdar Ratos.   
 
Waystream på min bevakningslista. En av de mindre teknikaktierna som haft en fantastisk kursutveckling under det senaste året är Waystream Holdings, som stigit 80% men som fortfarande bara har ett börsvärde på drygt 200 MSEK. Waystreams switchar gör det möjligt för fastighetsägare och operatörer att uppgradera fastighetsnät med kopparnätverk ända in i fastigheten så att även dessa fastigheter klarar av internettjänster som kräver högre kapacitet. Och dessutom göra det på ett kostnadseffektivt sätt. Behovet av att uppgradera fastighetsnäten är stort och Waystream har vunnit framgångar inte bara i Sverige utan även länder som Tyskland. Uppenbarligen var det dock lite för mycket diskonterat i kursen framför allt när det gäller resultatet för att rapporten i oktober skulle ta aktien till nästa steg. Men en omsättningsökning på 15% till 19,4 MSEK och ett rörelseresultat på 2,5 MSEK är inte siffror som skäms för sig för ett snabbväxande företag som har ökat takten i investeringar i produktutveckling och med ny personal på sälj- och marknadssidan. Med en nettokassa på knappt 30 MSEK och en vinstutveckling i takt med Q3 under innevarande kvartal ger en EV/EBIT om under 10x. Detta är definitivt en aktie enligt min mening att ha på bevakningslistan.
 
Veckans riktade nyemissioner. Den positiva stämningen i marknaden kanske bäst kan förstås i veckans större riktade nyemissioner. VNV Global (tidigare Vostok New Ventures) med ett marknadsvärde på 14 MdSEK tog in 1,2 MdSEK med en rabatt om enbart 5% i förhållande till stängningskursen och över bolagets substansvärde per 30/9. Fastighetsbolaget Trianon (marknadsvärde 11 MdSEK) tillfördes ca 400 MSEK, motsvarande en rabatt i samma storlek om 5% som ovan men 100% över senaste redovisade substansvärde. Den stora prestationen gör dock SBB (bevakat av TradeVenue) som lyckas med konststycket att ta in ca 500 MSEK med en premie på 4%!!! Detta efter att aktien i år före emissionen hade stigit med 135% och värderas ca 100% över det senast publicerade substansvärdet. Till saken hör dessutom att tecknarna i emissionen utgörs av fastighetsbolaget Wallenstam med uppenbart bra marknadskännedom och Gösta Welandson (en person som för övrigt redan är delägare i SBB och tillhör ovan nämnda säljare i Amasten) med bra näsa för aktieaffärer som skapat en stor förmögenhet. Det visar om något det förtroende som verkar finnas för SBB för närvarande. Det var lite annorlunda våren 2020!!!
 
Rapportsäsongen är inte slut. Bolag som Nimbus, Maha Energy (bevakat av TradeVenue), Elekta och Lundbergs står på tur att rapportera i veckan. First North begåvas i veckan med fyra nykomlingar i form av Opter, Signup, Bubbeleroom och Resqunit. Det saknas således inte alternativ för den riskvillige. Och vill man vara med i ett tidigare stadium har jag denna vecka blivit uppvaktad av bolag som vill ha pengar för en patenterad lösning mot vägglös och ett annat med en egenutvecklad streamingplattform som sammanför inspiratörer med personer som eftersträvar ökat välmående. Ja det är i vanlig ordning mycket att ta ställning till som investerare. Välkommen till en ny och spännande aktievecka. 
 
Claes Vikbladh
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.