12 Jul, 2018

Analys Catena: "Intressanta förvärv och aktivitet på finanseringsfronten"

Catena ökar sina hyresintäkter till SEKm 527,5 under H1 2018 vilket motsvarar en ökning med 22% mot första halvåret 2017. Driftsnettot uppgår till SEKm 396,6 vilket motsvarar en överskottsgrad om 75,2%. Bolaget fortsätter att imponera med intressanta förvärv samt aktivitet på kapitalmarknaden. Man har nu en rekordstor projektportfölj om SEKm 1 337 och en investeringsvolym som överstiger SEKm 760 i nya och befintliga byggnader. Dessa investeringar kan delvis ske till en rekordlåg ränta då man under kvartalet upprättat ett certifikatsprogram med ett rambelopp om SEKm 2 000 där SEKm 750 har emitterats. De låga finansieringskostnaderna och höga kassaflöden från befintligt bestånd i kombination med en intressant projektportfölj gör att vi ser en medelhög potential i aktien till en låg risk.

Ett fortsatt starkt kvartal
Catena ökar sina hyresintäkter till SEKm 527,5 vilket motsvarar en ökning med 22% mot första halvåret 2017. Driftsnettot uppgår till SEKm 396,6 vilket motsvarar en överskottsgrad om 75,2%. Den aktuella 12-månaders intjäningsförmågan stiger till SEKm 1 085 vilket är nära våra estimat för helåret 2018, vilket gör att vi endast gör mindre justeringar av våra estimat. Efter kvartalets utgång förvärvade man fastigheten Snesholm 1:16 till ett värde om SEKm 280. Fastigheten har en tomtareal om 83 000 kvm och en uthyrningsbar yta om 38 000 kvm fullt uthyrt till Apotea, på ett 11,5 årigt långt kontrakt. Hyresvärdet för fastigheten är SEKm 18. Fastigheten är helt nybyggd vilket gör att den har en överskottsgrad över snittet i Catenas bestånd.

Fortsatt intressant projektportfölj
Catena har nu en rekordstor projektportfölj om SEKm 1 337. Den kvarvarande investeringsvolymen överstiger SEKm 760. I portföljen har man tillgång till över 1 700 000 kvm byggbar mark och de befintliga överskotten i beståndet samt det nya företagscertifikatprogramet gör att man kan utveckla dessa projekt med en hög ROIC. Under Q2 har man emitterat SEKm 750 med löptider om 4-9 månader till en ränta om 0,39%. Dessa pengar har till syfte att främst användas till investeringar i befintligt bestånd för hyresgästanpassning samt finansiera förvärv. Catena har nu uppnått en kritisk storlek för att kunna emittera företagscertifikat vilket gör att bolaget kan växa i en snabbare takt än tidigare.

Den säkraste vinnaren på e-handel
Catena är den tydligaste och säkraste vinnaren på en av de största trenderna i samhället, e-handel. De har lyckats bygga en position som en av de ledande aktörerna inom livsmedelshandel över nätet med kunder som ICA och Mat.se. Denna marknad har växt med en CAGR över 35% mellan 2009-2017. De är även starka inom e-handel med kunder som Boozt. Det nya certifikatsprogramet i kombination med en intressant byggrättsportfölj gör att vi bedömer att Catena kan fortsätta utvecklas starkt framöver. Sammanfattningsvis ser vi en medelhög potential i aktien till en låg risk. Vi ser framtida avkastning främst drivet av starka kassaflöden vilket genererar en god direktavkastning samt utveckling av NAV genom förvärv och fastighetsutveckling. Genom att man nu har vuxit har man även möjlighet att sänka sina finansieringskostnader ytterligare vilket ökar utdelningspotentialen samt avkastningen i projekt.

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.