Veckobrev
12 Sep, 2021
Veckobrev v37

Veckobrev v37

Uppdaterad:
22 Jan, 2023
Att aktiemarknader oftast ligger steget före är välkänt men det är något av en ödets ironi att samma vecka som de svenslka  myndigheterna annonserar att nästan alla pandemirestriktionerna ska lyftas slutar OMXS30 index på - 0,9% och det bredare OMXSSPI på -1,4%. Att avtal är till för att hållas kommer nog EQT att få höra ett bra tag framöver efter att ha ändrat inlåsningsreglerna för sina partners och möjliggjort försäljning av aktier för 23 MdSEK!! På tal om lock-up perioder fortsatte Sampo i veckan med en klockas precision att minska sitt innehav i Nordea men i och med att man gjorde det inom avtalad period blev placeringen också med en extremt liten rabatt.. Riskerna inom medicinteknik  belystes återigen i veckan, där Bonesupport med en ursprunglig värdering på 5 MdSEK fick se kursen halverad på en dag. På den positiva sidan utmärkte sig BE Group med att i likhet med förra kvartalet vara bland de första att komma med en omvänd vinstvarning. 
 
Fortsatt otur, bristande skicklighet eller en bransch att sky? Jag skrev om kycklingproducenten Scandi Standard för några veckor sedan som i år nu sjunkit med sammanlagt ca 20% efter en tidigare mycket trist kursutveckling.  Detta trots att bolaget har många av de inneboende egenskaper såsom bland annat inneboende tillväxt i marknaden och en  stark marknadsställning, som jag tror att många aktieplacerare inklusive undertecknad uppskattar. Vid detta tillfälle ställde jag frågan om alla de problem som företaget drabbats av berodde på otur eller om det varit fråga om oskickliga företagsledningar. Efter veckans avslöjande om att nya missförhållanden dykt upp i produktionskedjan – denna gång vid transport av djur till ett av bolagets anläggningar - med tillhörande dålig publicitet och köpstopp från en norsk stor matvarukedja har aktien fortsatt neråt. Och jag är  benägen att föra in en tredje möjlig förklaring till de ständiga problemen. Det är att det helt enkelt är fråga om det är ett branschspecifikt problem, som det är svårt att värja sig emot, där få kunder och därmed ävren investerare är tilltalade av att veta hur våra livsmedel tillverkas. Det hjälper inte att Scandi Standard i ett internationellt avseende framstår som ett föredöme i ett sådant här sammanhang. Och det finns alltid en botten i värderingen i alla lönsamma företag och aktier.
 
Kjell & Company till First North.  På torsdag nu i veckan är det så dags för Kjell Group (Kjell & Company) att göra sin debut på First North. Med en värdering på 1,3 MdSEK före emissionen blir det en temperaturmätare på intresset för butikskedjor om än i det här fallet med ett stort inslag av näthandel. Att bolaget är verksamt inom hemelektronik – ett område med tillväxt – och att dess personal har ett omvittnat rykte om att vara kunniga och ”serviceminded” torde utan tvivel hjälpa till när man nu i samband med noteringen vill ta in 400 MSEK och nuvarande ägare vill sälja ut befintliga aktier för 650 MSEK. Ägarbilden kommer via denna transaktion att radikalt förändras i bolaget genom att nuvarande huvudägare FSN Capital minskar sin andel till ca 23% (vi fullt utnyttjande av övertilldelningsoption). Kjell Group kan uppvisa imponerande tal såsom en nästan 20% genomsnittlig årlig tillväxt under de senaste 20 åren och en rörelsemarginal under det senaste räkenskapsåret på ca 7%.  Dessa siffror ska  ses mot bakgrunden av hemelektronikbranschens knivskarpa konkurrens och snabba skiften och pandemin har naturligtvis haft en negativ påverkan på omsättning och marginaler under det senaste räkanskapsåret.  Inklusive det under våren förvärvade danska företaget AV-Cables uppgick omsättningen pro forma under förra året till ca 2,3 MdSEK och rörelseresultatet stannade på nästan 170 MSEK. Med ledning av delårsrapporten för första halvåret och med helt öppna marknader i Skandinavien i höst borde det kunna bli betydligt bättre under rsten av året. Det som stör bilden är att koncernen har en - enligt min mening -  mycket svag balansräkning med en stora immateriella tillgångar i balansräkningen om 1,4 MdSEK och finansiella räntebärande nettoskulder på över 900 MSEK (delvis till följd av ovanstående förvärv men det är att beakta att skulder för framtida hyreskostnader är ej inräknade).  Nyemissionen framstår ur den synvinkeln enligt min mening som lågt tilltagen. Speciellt som företagsledningen i prospektet nämner ett behov av ökat rörelsekapital. Baserat på nämnda historiska  proforma resultat för förra året handlas aktien i ett EV/EBIT om 13x. Även om innevarande år lär bli bättre enligt ovan framstår det inte enligt min mening som något ”give away” ( detta till skillnad från andra kommentarorer) med tanke på branschens risker och företagets finansiella situation. Men välkända ankarinvesterare som tar ca halva erbjudandet och det positiva sentimentet kring erbjudandet gör nog dock att även detta erbjudande blir mer än fulltecknat. 
 
Semcon delar upp verksamheten. Jag har skrivit om konsultbolaget Semcon flera gånger tidigare som jag tyckt och fortfarande anser  har en värdering  som är lägre än sina enligt min meuing mest näraliknande jämförelseobjekt på Stockholmsbörsen såsom till exempel AFRY. Den senare aktien har för övrigt ett P/E-tal på årets prognostiserade vinst om närmare 30x!! Fordonsberoendet har alltid legat som en våt filt över Semcons aktiekurs men uppenbarligen har allt fler upptäckt att den är nere i 35% av omsättningen och med en  mycket positiv resultatutveckling för koncernen har det lett till att många nya institutioner har ”hittat” aktien. Aktiekursen har därför på mer än ett år fördubblats. Denna kursökning inkluderar veckans nyhet att företaget ”undersöker möjligheterna” att dela ut affärsområdet Product Information, som för näravarande står för ca 40% av koncernens omsättning. Product Information har med sin inriktning mot att kunna erbjuda kompletta lösningar kring produktinformation med tonvikt på digitala dito och med en imponerande internationell kundlista varit Semcons guldklimp. Efter resultatdippen under 2017 och 2018 är verksamheten tillbaka med en hög organisk tillväxt (+13% i Q2) och en rörelsemarginal kring 15%. En verksamhet som jag tror på egna ben kan komma få en mycket hög värdering (P/E 25x ??), speciellt som områden som digitalt lärande blir allt viktigare för detta affärsområde.  Hur som helst med få eller inga samarbetsvinster mellan affärsområdena är det enligt min mening en ”no brainer” att verksamheterna skiljs åt. Men om likviditeten i Semcons aktie för nävarande är dålig hur ska det bli när aktien delas upp i två stycken? Detta är något för styrelsen att fundera på.  
 
Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) har kapitalmarknadsdag. Om många kapitalmarknadsdagar är ganska innehållsfattiga evenemang kan motsatsen sägas om SBBs (bevakat av TradeVenue). Förutom att nästan fyra månader före räkenskapsårets utgång komma med en exakt ”utdelningsambition” (1,32 SEK) föreslår man även att utdelningen ska betalas ut en gång i månaden. Efter att ett flertal noterade företag börjat med halvårsutdelningar har även vissa börjat med kvartalsutdelningar (vilket är standard för preferensaktier) men månadsutbetalningar det är något nytt och vad jag vet inte något som någon efterfrågat. Det ska bli intressant att se om SBB får några efterföljare och om de administrativa kostnaderna för utdelningarna överväger de eventuella positiva effekterna. Hur som helst den riktigt stora nyheten var att bolaget höjer resultatmålet fram till år 2026 vad gäller fastighetsutveckling till 2,0 -2,5 MdSEK (tidigare 1,0-1,4 MdSEK). Samtidigt ska fastighetsbestånd växa till 300 MdSEK att jämföra med 117 MdSEK vid halvårsskiftet!!! Det innebär att SBB varje år genom förvärv måste växa med ungefär värdet av ett Hufvudstaden (något beroende på vilken vilken värdetillväxt som uppnås) för att nå detta mål. Många av SBBs belackare har som bekant fått skrattet att fastna i halsen när bolaget hittills lyckats med vad man utlovat. Och för många indexkramande förvaltare blir det allt svårare att inte fylla på med aktier i denna snabbväxande bjässe.  Men imperiebyggande är enligt min mrening inget självändamål, speciellt som SBB till synes uppnått eller är på väg att uppnå de fördelar som finns att vara stor på fastighetsmarknaden dvs få ned lånekostnaderna, uppnå en rationell förvaltningsorganisation och vara en aktör som det är svårt att komma förbi om man vill göra en större fastighetsaffär. Även om siktet nu är inställt på att bli ett av de största europeiska fastighetsbolagen och det relativa beroendet av Sverige därmed minskar, tror jag inte att man ska underskatta den negativa politiska dimensionen av att bli alltför stor speciellt som man blir så stor inom politiskt känsliga områden som hyror vad avser bostäder och samhällslokaler. 
 
Julbordsannonserna har börjat (!!!) och skvallrar om inte annat om att vi går mot mörkare tider. Om det gäller på aktiemarknaden återstår att se, men en fortsatt rekyl i september borde väl ligga i korten eller? Det var länge sedan politik i någon form hade någon påverkan på börsen men det kinesiska kommunistpartiets utspel mot olika sektorer börjar bli något att fokusera på. I förra veckan var det spelsektorn men i morgon kanske det blir …  Noteringspremiärer för ovan nämnda Kjell Group och Arlandastad i veckan är intressanta händelser men på rapportfronten är det ovamligt tomt. Får BE Group (se ovan) några efterföljare när det bara återstår tre veckor av Q3 eller är det tvärtom att komponentbrist med mera gör att det börjar uppstå behov av vinstvarningar? Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.