Analys
19 Sep, 2021

Veckobrev v38

September har inneburit en stämningsförändring på börsen. Under våren och sommaren var det få negativa nyheter som bet men nu verkar marknaden vara beredd att ta till sig sådana. Den kinesiska fastighetsjätten Evergrandes hotande konkurs med enligt uppgift 2 700 miljarder kronor i skulder och amerikanska verkstadsbolaget Timkens vinstvarning var några av de negativa nyheterna i veckan. Den senare innehöll ingen skojig cocktail med leveransproblem kopplade med ökade kostnader, problem som inte bara borde kunna återfinnas hos konkurrenten SKF. Att elpriserna  i Sverige och stora delar av Europa noterar rekordpriser i september är negativa nyheter inte bara för de mer energikrävande företagen utan kan få långtgående effekter på privatkonsumtionen. Även om OMXS30 i veckan bara sjönk med 1,1% och det bredare OMXSPI något mer börjar tidningarnas dagliga noteringar om toppkurser få konkurrens av antalet bottenkurser.  Den lyckosamma introduktionen av Kjell & Company visar dock att riskviljan är långt ifrån bortblåst.
 
Oljepriserna fortsätter stiga. Med veckans uppgång har oljepriserna (Brent)  på en månad stigit med 10% och i år med nästan 50%. Med tanke på den övergång till elektrifiering av fordon med mera som alla är övertygade är på väg och bort från fossila bränslen  är det kanske en inte helt väntad utveckling. Men som jag skrivit om flera gånger tidigare kan det bero på att denna omställning kommer ta betydligt längre tid än de flesta tror samtidigt som oljeprospekteringsverksamheten skärs ned bland de stora bolagen. I veckan fick vi också bevis på att borra efter olja inte är lätt när Maha Energy (bevakat av TradeVenue) ytterligare en gång i år fick skriva ned den förväntade produktionen. Om det är en överoptimistisk ledning eller otur som har lett till dessa prognosrevideringar är naturligtvis svårt att veta men bolaget är definitivt inte ensam om denna typ av problem när produktionen sker på mer svårarbetade källor. Hur som helst verkar dessa produktionsproblem i Maha totalt ha överskuggat oljeprisernas utveckling och aktien är ned nästan 20% i år. För den som tror på företagsledningens prognos om en produktion om över 5000 BOEPD vid årets slut tillsammans med dagens oljepriser är det både vinst- och kassaflödesmässigt ett av Stockhomsbörsens lägst värderade aktier.  
 
Lönsam matthandel på nätet. I och med att Q3-rapporterna närmar sig stängs i de flesta fall möjligheterna att göra större ”placings” till följd av insiderproblematiken. I veckan passade därför riskkapitalbolaget Litorina på att minska sitt ägande i det sedan mars noterade  e-handelsbolaget RugVista. Med 6% rabatt placerades 7% av aktierna i bolaget. Som en av de ledande onlineplattformarna i Europa inom mattförsäljning kom bolaget förra året upp i en omsättning om 560 MSEK. En delårsrapport i somras som gjorde somliga besvikna och ovanstående placing gör att aktien nu ”bara” är upp 5% sedan noteringen efter att ett tag varit en av vårens succénoteringar. Med en organisk tillväxt under de senaste tre åren i genomsnitt på 24% och som under det första halvåret accelererade till närmare 60 % (med en rekordtillväxt under första kvartalet som följdes av en sämre under Q2) har bolaget haft en imponerande utveckling. RugVista kan till skillnad från många andra e-handelsbolag också visa upp imponerande rörelsemarginaler. Unxer första halvåret uppgick den justerade rörelsemarginalen (exklusive kostnader för noteringsprocessen) till drygt 20%!!! Även om VD i delårsrapporten varnar för ”tuffa Q4 jämförelsetal och effekten av en potentiell post-Covid-19 era är osäker” verkar 2021 med alla mått bli ett rekordår. Värderingen på e-handelsbolag är som bekant i det högre segmentet på en högt värderad börs men med denna tillväxt och marginaler är kanske en EV/EBIT om drygt 20x på min hemsnickrade prognos för året kanske inte så avskräckande. Men det är kanske ingen brådska med att köpa eftersom Litorinas nästa lock-up period upphör efter delårsrapporten den 11/11 och hela eller delar av de knappt 14% man fortfarande äger lär komma ut.
 
Ännu ett förvärvshungrigt bolag till börsen. Den sedan länge emotsedda noteringen av Cary Group (tidigare Ryds bilglas) blir nu av och första handelsdag blir den 23/9. Med en värdering före emission om ca 8 MdSEK och ett totalt erbjudande om ca 5,3 MDSEK (varav 1,25 MdSEK utgörs av nyemission och resten utgörs av befintliga aktier) är det ingen liten introduktion som väntar. Men med de ”usual suspects” som ankarinvesterare och (som åtagit sig att ta ca 60% av erbjudandet) och ett förvärvshungrigt företag lär det troligen inte bli några problem med att få den tecknad. Efter att ha varit med om att leda omstruktureringen av den svenska marknaden för reparation/utbyte av bilglas - där mindre aktörer köpts upp eller försvunnit – har man lyckats etablera sig som den tredje största kedjan i både Norge och Danmark. Och sedan 2018 är det dags för den internationella expansionen med start i Storbritannien. Under 2021 har bolaget genomfört sex större förvärv (varav fyra i utlandet) som tillfört ca 0,5 MdSEK i omsättning. Proforma innebär det att koncernen under 2020 skulle ha omsatt drygt 2,1 MdSEK och haft en rörelsevinst (EBITA) på uppemot 300 MSEK. På vanligt riskkapitalmanér är bolaget kraftigt skuldsatt (nettoskuld ca 2 MdSEK) och saknar eget kapital men har för säkerhets skull en goodwillpost som motsvarar 65% av balansomslutningen. Pandemin har haft en negativ påverkan på koncernen vilket är en bidragande anledning till den positiva utvecklingen under Q2. Rörelseresultatet är ca 15% högre under de första sex månaderna i år är än motsvarande period förra året.  Med samma vinstökningstakt under andra halvåret som den som uppnåtts i år samt tillägg för gjorda förvärv hamnar jag i min prognos på en EV/EBITA om närmare 30x!!! Det vill till att expanisonen i Europa blir lika lyckosam som den svenska varit och att försäkringsbolagen som i de allra flesta länder står för över 90% av fiolerna  (i Sverige 96%) fortsätter att tycka att en EBITA-marginal om 20% är OK. Jag avstår.
 
Het nykomling. Dagen efter Cary Groups noteringsdebut är det så dags för en annan lite större introduktion i form av CTEK (kunde man inte hittat ett bättre namn?) med en värdering före emission om 3,1 MdSEK.  Kombinationen av att utveckla laddstationer för fordonsbatterier och att ha Latour med på tåget som garanterar knappt hälften av erbjudandet om 2,4 Md SEK (befintliga aktier 2,1 MdSEK + nyemission 0,3 MdSEK) gör att detta troligen kommer att bli en av de hetare introduktionerna i år. Den årliga organiska tillväxten har med tanke på branschen kanske inte varit så imponerande men var 13% under förra året och i år har den under första halvåret uppgått till över 60%. En omsättning på över 900 MSEK borde kunna förväntas i år. Under 2020 sålde CTEK över en miljon premiumbatteriladdare och hade vid halvårsskiftet över 50 000 installerade laddpunkter. Med försäljning till över 70 länder är man inom sitt segment (premium) den ledande globala leverantören med en marknadsandel på 10%. Att detta är ett företag som tjänar pengar på Aftermarket framgår av att EBITDA- marginalen i detta segment (svarar för ca 70% av omsättningen)  hovrar kring 40%. Om man gör det enkelt för sig och gör som  i Cary Group och dubblar EBITA-resultatet hamnar min enkla kalkyl på en EV/EBITA om 18x i år. Visst inget ”give away” och CTEK har också under senare år tillhört riskkapitalvärlden med räntebärande skulder på netto över 700 MSEK och stora immateriella poster i balansräkningen men tillväxtmöjligheterna lockar utan tvivel. 
 
Förutom de två ovanstående börspremiärerna är programmet för veckan rätt tunt. Men Stockholm Corporate Finance fastighetsdag på tisdag och ett antal kapitalmarknadsdagar gör att det inte kommer att vara helt nyhetsfattigt. Räntebesked från Fed och Riksbanken lär väl också ådra sig  intresse. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!
 
Claes Vikbladh
 
 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.