Nyhet
19 Sep, 2024

BANK OF ENGLAND: LÄMNAR STYRRÄNTAN OFÖRÄNDRAD (NY)

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

(tillägg: från fjärde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska centralbanken lämnade styrräntan oförändrad på 5,00 procent på torsdagen.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytikerna att räntan skulle lämnas oförändrad på 5,00 procent.

BOE:s penningpolitiska kommitté, MPC, var oenig om beslutet, en ledamot reserverade sig och ville sänka räntan med 25 punkter.

BOE noterar att senaste senaste mötet har den globala tillväxttakten fortsatt i en stadig takt, även om vissa data antyder större osäkerhet kring den kortsiktiga utvecklingen. Oljepriserna har fallit och internationella räntor sjunkit.

Nyheter jämfört med prognosen i augusti har varit få, men tjänsteinflationen är fortsatt förhöjd.

"I frånvaro av väsentliga förändringar förblir en gradvis minskning av penningpolitiska restriktioner lämplig", skriver BOE.

Penningpolitiken måste fortsätta att vara tillräckligt restriktiv tills riskerna för att inflationen återvänder hållbart till 2-procentsmålet på medellång sikt har minskat ytterligare. Kommittén fortsätter att noggrant övervaka riskerna för ihållande inflation och kommer att besluta om lämplig grad av penningpolitisk stramhet vid varje möte.

Swati Dhingra ville sänka räntan med 25 punkter till 4,75 procent. Hon ansåg att räntan behövde bli mindre åtstramande för att säkra en lugn och gradvis övergång i policyhållningen, och för att ta hänsyn till fördröjningar i transmissionen. Datautvecklingen pekade också mot att inflationen kan stanna uthålligt vid målet.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.