BIOINVENT: FOU-SAMARBETEN VALIDERAR LÄKEMEDELSKANDIDATER – VD
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Forskningsbolaget Bioinvents samarbeten med läkemedelsjättarna Merck och Astra Zeneca kring flera av bolagets läkemedelskandidater innebär enligt Bioinvent en validering av dessa projekt.
"Astra Zeneca och Merck, MSD skulle inte göra dessa samarbeten om de inte var intresserade", säger Bioinvents vd Martin Welschof till Nyhetsbyrån Direkt.
Under samarbetet med Merck kring som omfattar såväl läkemedelskandidaten BI-1808 som BI-1206 och senast BI-1607 har det amerikanska bolaget tillhandahållit prövningsläkemedel utan kostnad för Bioinvent till ett värde om flera tiotals miljoner euro även fått ta del av råd och förslag kring bland annat studieutformning.
För att ett studiesamarbete med Merck ska komma på tal måste data först gå igenom en mycket intensiv så kallad due diligence-process. Först när Merck är nöjda med vad de ser finns det möjlighet för ett samarbete.
"Merck har blivit mycket selektiva. De gör inte det här ofta", säger Martin Welschof.
Under samarbetets gång har Bioinvent regelrätta styrkommittémöten, vilket enligt Bioinvents vd bolaget har kunnat dra lärdomar från.
Bioinvent har en partnerskapsstrategi och förhoppningar finns om att kunna knyta till sig en partner för några av de längst framskridna projekten. Båda läkemedelskandidaterna BI-1808 och BI-1206 befinner sig för närvarande i fas 2-studier.
I fas 2a-studien med BI-1808 som monoterapi uppvisade Bioinvent tre patienter med ett delvist behandlingssvar och en patient med stabil sjukdom av fyra utvärderingsbara patienter med kutant T-cellslymfom (CTCL).
I tidiga data uppger Martin Welschof att BI-1808 har jämförts med Mercks storsäljande immunterapiläkemedel Keytruda. Men till skillnad från Keytruda som tillhör gruppen checkpointhämmare beskriver han bolagets läkemedelskandidat som en checkpointmodulerare.
Ytterligare data från BI-1808 väntas senare i år.
Vikten av att ha en god säkerhetsprofil för sina läkemedelskandidater är något som Martin Welschof belyser. Särskilt viktigt är det vid behandling i kombinationsbehandlingar för att inte tillföra ytterligare biverkningar till redan kända. Ett annat sådant tillfälle då en god säkerhet är av extra vikt är vid behandlingen av sköra äldre personer.
"Det är alltid ett fokus på effekt, men jag skulle säga att säkerhet är lika viktigt", säger Martin Welschof.
I USA utförs mycket av cancervården vid lokala sjukhus som inte har samma resurser att övervaka och ta hand om säkerhetsrisker som är möjligt vid de stora klinikerna.
Den 12 september meddelade Bioinvent att bolaget inledde en fas 2a-studie med en trippelkombination med läkemedelskandidaten BI-1206. I studien utvärderas BI-1206 i kombination med Astra Zenecas Calquence (acalabrutinib) och rituximab under varumärkena Rituxan från Roche (Genentech)/Biogen samt Mabthera från Roche.
BI-1206 utvärderas i två separata kliniska program, ett för behandling av non-Hodgkins lymfom (NHL, blodcancer) och ett för behandling av solida tumörer. Två formuleringar utvärderas parallellt, en intravenös och en subkutan formulering
Martin Welschof upprepade även beskedet från i februari i år om att Bioinvent vid tecknandet av ett potentiellt partnerskapsavtal för antingen BI-1808 eller BI-1206 skulle kunna få en förskottsbetalning (upfront) som ligger på ett tresiffrigt miljonbelopp i dollar, det vill säga ett värde på åtminstone drygt 1 miljarder kronor.
Ett exempel på ett sådan avtal var när amerikanska Agenus i juli 2023 ingick ett partnerskapsavtal med läkemedelsjätten Bristol Myers Squibb (BMS) för läkemedelskandidaten AGEN1777, en preklinisk immunonkologitillgång som då uppgavs skulle utvecklas mot bland annat icke småellig lungcancer.
De finansiella villkoren under partnerskapet omfattade en förskottsbetalning om 200 miljoner dollar plus milstolpsbetalningar om upp till 1,36 miljarder dollar samt en tvåsiffrig royalty på eventuell försäljning. I augusti 2024 meddelade BMS att de skulle backa ur från avtalet och återlämna rättigheterna.